Perfuzii

Perfuzia cu glucoză: ce beneficii are şi când este necesară

Perfuzia cu glucoză: ce beneficii are şi când este necesară

Perfuzia cu glucoză este un tratament intravenos ce se recomandă de către medicii specialişti în cazul unor probleme de sănătate precum hipoglicemia sau deshidratarea. Glucoza este o formă de zahăr, un compus organic din categoria zaharurilor, care se găseşte în mod natural în corpul uman, mai exact în sânge. Organismul are nevoie de glucoză pentru a funcţiona normal, aceasta fiind implicată în mai multe procese din corp. Află mai multe despre ce este glucoza, beneficiile perfuziei cu glucoză şi când este necesară:

Cuprins:

  1. La ce e bună glucoza perfuzabilă şi ce înseamnă un nivel scăzut de zahăr în sânge
  2. La ce ajută perfuzia cu glucoză şi cine o poate recomanda
  3. Perfuzie cu glucoză: contraindicaţii

1. La ce e bună glucoza perfuzabilă şi ce înseamnă un nivel scăzut de zahăr în sânge

1 la ce e buna glucoza perfuzabila

Glucoza este un carbohidrat, format dintr-un compus al zahărului, iar corpul are nevoie de această substanţă pentru a funcţiona. Glucoza este unul dintre combustibilii de care oamenii au nevoie şi se găseşte în alimente precum pâine, lactate, fructe sau legume. Ea se transformă în energie în urma proceselor din organism. Un nivel scăzut al acesteia se determină în urma unor analize medicale sau a unor consultații de specialitate, fie realizate la spital ori clinică, fie acasă, cu ajutorul profesioniștilor ce oferă astfel de servicii la domiciliu. În cazul celor ce suferă de diabet, nivelul de glucoză sau de zahăr în sânge se măsoară zilnic cu ajutorul unor kit-uri ce se pot utiliza acasă, prin înţeparea degetului.

Un nivel scăzut de glucoză înseamnă o valoare sub 70mg/dL şi are numele de hipoglicemie. Hipoglicemia apare la pacienţii cu diabet care nu îşi iau tratamentul. Ea poate apărea şi în cazul persoanelor sănătoase care nu mănâncă suficient sau fac sport în exces fără a avea de unde să îşi ia energia. În astfel de cazuri, medicul poate recomanda perfuzii cu glucoză, iar acestea se pot realiza chiar și acasă, de către profesioniști, fără a fi nevoie să aibă loc o deplasare la spitale sau clinici pentru tratament. Glucoză perfuzabilă are avantajul de a ajunge rapid în sânge pentru un efect într-un timp relativ scurt.

2. La ce ajută perfuzia cu glucoză şi cine o poate recomanda

2 la ce ajuta glucoza perfuzabila

De ce se fac perfuzii cu glucoză? Ei bine, acestea se recomandă de cele mai multe ori în cazul deshidratării şi al hipoglicemiei cauzate de alimentaţia necorespunzătoare şi de efortul fizic excesiv. De asemenea, glucoza perfuzabilă se poate folosi şi pentru a dilua alte medicamente înainte de injecţii.

Glucoza se poate include şi în perfuziile de remineralizare, spre exemplu în cazul perfuziilor cu glucoză şi calciu. Acestea se recomandă atunci când este necesară remineralizarea şi reenergizarea, în cazul deshidratării sau epuizării. Atunci când corpul este deshidratat nu scade numai nivelul de energie şi implicit al glucozei, ci şi nivelul de minerale.

Numai medicii şi personalul medical pot decide când este necesară o perfuzie cu glucoză, de aceea, atunci când apar orice fel de simptome de hipoglicemie (oboseală, tremor, transpiraţii, stare de confuzie, vedere înceţoşată sau leşin) este necesar să consulţi medicul de urgenţă. Dacă simptomele sunt severe, atunci trebuie să suni la numărul de urgenţă, 112 sau să ajungi cât mai repede la camera de gardă a unui spital.

3. Perfuzie cu glucoză: contraindicaţii

Perfuzia cu glucoză nu se recomandă celor alergici la glucoză, porumb sau carbohidraţi. De asemenea, nu este indicat un astfel de tratament pentru diabetici, celor cu probleme renale, hemoragii interne, cardiopatie ischemica, deshidratare severă sau celor ce au dificultăţi în a digera zaharurile. Perfuzia cu glucoză în sarcină se poate administra numai la indicaţiile medicilor. De asemenea, dacă ai orice fel de probleme de sănătate, este bine să le comunici medicilor înainte de primi o perfuzie de orice tip.

Perfuzia cu glucoză poate ajuta în cazul hipoglicemiei cauzate de o alimentaţie necorespunzătoare sau de efort fizic excesiv, însă nu reprezintă un tratament pe termen lung, ci doar unul ce ameliorează simptomele pe moment. Un stil de viaţă sănătos, hidratarea corespunzătoare, alimentaţia completă şi exerciţiile fizice moderate reprezintă cel mai bun mod de a evita problemele cu zahărul din sânge, dar şi o mulţime de alte tipuri de probleme de sănătate. Numai medicii pot recomanda o perfuzie cu glucoză şi nu este indicat să primeşti un astfel de tratament dacă un medic nu l-a recomandat. De asemenea, înainte de a primi o astfel de perfuzie, oferă-i medicului informaţii despre problemele de sănătate existente pentru a elimina riscul ca această substanţă sau altele din perfuzie să îţi fie contraindicate.

Sursa foto: Pixabay.com.

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate