Ambulanță

Oboseala – soluții mai puțin cunoscute prin care poate fi combătută

Oboseala – soluții mai puțin cunoscute prin care poate fi combătută

Oboseala este o problemă cu care fiecare persoană se confruntă de-a lungul vieții. Totuși, în anumite situații, se prelungește pe durata mai multor luni, devenind un impediment în desfășurarea normală a vieții. În această perioadă, majoritatea persoanelor apelează la sfaturi generale în legătură cu modalități diverse de a scăpa de oboseală, precum adoptarea unei mai bune igiene a somnului, însă, oboseala rămâne prezentă. Ei bine, există alte soluții mai puțin cunoscute, care te pot ajuta.

Cuprins:

  1. Ce vitamine și minerale se recomandă pentru oboseală?
  2. Vitamina C administrată intravenos pentru a combate oboseala
  3. Una dintre soluțiile pentru oboseala cronică – hidratarea pacientului prin perfuzie

1. Ce vitamine și minerale se recomandă pentru oboseală?

1 Administrarea unei perfuzii personalizate

Oboseala se poate datora unei varietăți de motive, de la „banala” lipsă a somnului, până la probleme mai grave, cum sunt cele hepatice sau cardiovasculare. Așadar, este recomandată realizarea unei serii de analize, precum hemograma, testul VSH sau măsurarea nivelului glicemiei, pentru a depista posibilitatea unei afecțiuni care se ascunde în spatele oboselii. Recoltarea poate fi realizată chiar la tine acasă, prin intermediul serviciilor medicale la domiciliu, pentru a evita deplasările obositoare și așteptarea în centrele de recoltare sau clinici.

Stresul duce, la rândul său, la oboseală, dar poate duce și la lipsa apetitului, ceea ce înseamnă apariția unor carențe de vitamine și minerale în organism, care te pot face să te simți chiar mai obosit. O dietă care nu îți oferă toți nutrienții de care ai nevoie este periculoasă pentru starea ta de bine. Lipsa fierului, a magneziului sau a potasiului din corp te va face să te simți lipsit de vlagă. Carența gravă de fier poate duce chiar la anemie, oboseala fiind primul simptom al acestei afecțiuni. De asemenea, lipsa vitaminelor precum vitamina B12 și vitamina C duce la instalarea stării de astenie.

Dacă, din păcate, ajungi în această situație, există posibilitatea de a beneficia de o perfuzie personalizată cu multivitamine, denumită și perfuzia cocktail, care îi oferă organismului tău vitaminele, mineralele și micronutrienții necesari pentru a se simți plin de energie și vitalitate. Deși este potrivită în cazurile de mahmureală, este un ajutor de nădejde în cazul oboselii datorate lipsei de nutrienți din corp. Complexul de vitamine B, magneziul și seleniul din perfuzie te vor ajuta să te odihnești mai bine în timpul nopții. Prin modul de administrare, nutrienții sunt asimilați mai bine și mai repede. În cazul administrării „clasice” pe cale orală, efectul nu este atât de rapid.

Mai mult decât atât, cu ajutorul acestei perfuzii, este susținut sistemul imunitar, vitaminele și mineralele stimulând mecanismul de apărare în fața virușilor și bacteriilor. 

2. Vitamina C administrată intravenos pentru a combate oboseala

Această vitamină este foarte importantă pentru starea ta de bine. Deficitul de vitamina C are nenumărate efecte negative asupra organismului – de la senzația constantă de oboseală, până la senzația de iritabilitate și chiar depresie.

Prin administrarea lentă, dar constantă a unui tratament pe cale intravenoasă care conține vitamina C, pot fi ameliorate atât simptomele unor boli sau afecțiuni, cât și simptomele oboselii. Este un antioxidant care te poate ajuta, în plus, să ai o stare generală de bine și să eviți apariția unor afecțiuni în viitor. Acest tip de tratament este folosit în numeroase situații, precum în cazul celor care au suferit arsuri, au astm, migrene sau depresie. După cum poți observa, vitamina este una care ajută organismul din multe puncte de vedere, dar, pe tine te poate ajuta să scapi de oboseală.

2 Vitamina C te poate ajuta să scapi de oboseală

Printre celelalte beneficii se numără creșterea vitalității, îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar, deci o rezistență ridicată în fața infecțiilor, detoxifierea ficatului și a sângelui. Ajută și la absorbția corectă a fierului în organism și contribuie la scăderea tensiunii arteriale, reducând, astfel, riscul afecțiunilor cardiovasculare.

Este recomandat să fie administrată prin perfuzii pentru a trece de sistemul digestiv și cel hepatic. Vitamina are un grad de absorbție mult mai mic când este administrată oral.

3. Una dintre soluțiile pentru oboseala cronică – hidratarea pacientului prin perfuzie

Deshidratarea este o altă cauză des întâlnită pentru oboseala resimțită. În momentul în care nu bei îndeajuns de multe lichide, în corpul tău au loc procese precum scăderea ratei de transport a oxigenului și a substanțelor nutritive către țesuturi. Se produc, astfel, tulburări la nivelul metabolismului celular. În cazul în care situația nu este „corectată” în timp util prin consumul optim de lichide, oxigenarea insuficientă a țesuturilor te face să te simți obosit. Tot cu ajutorul recoltării unei serii de analize uzuale se poate determina nivelul de hidratare, pentru a se stabili corect prezența deshidratării. 

În acest caz, este utilă o perfuzie pentru hidratarea și mineralizarea organismului. Pe lângă prezența oboselii, deshidratarea este periculoasă pentru sănătatea ta, deoarece apare o creștere a nivelului de sodiu și potasiu în corp.

3 Tratamentul pentru oboseală te va ajuta să te simți din nou bine

Tratamentul pentru oboseală are ca principal scop înlăturarea acesteia, însă, prin tratarea oboselii, te vei simți mai bine atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Te vei simți motivat, binedispus și vei avea parte din nou de energia de care ai nevoie pentru a putea îndeplini corect task-urile de la job sau orice alte sarcini ți-ai propus să duci la bun sfârșit. 

Sursa foto: Unsplash.com, Pexels.com

Referințe: healthline.com, medicalnewstoday.com

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate