Perfuzii

Cât durează o perfuzie de 500 ml și la ce te ajută perfuziile cu vitamine?

Cât durează o perfuzie de 500 ml și la ce te ajută perfuziile cu vitamine?

Sănătatea ta e pe primul loc întotdeauna și trebuie să ai mare grijă de ea. Ei bine, uneori, din grabă, din multe ore de muncă, din mâncat rapid, pe fugă sau spre deloc, din prea puțină mișcare sau din alte probleme, ajungi să te simți din ce în ce mai rău. Un bun ajutor în acest caz este o perfuzie cu vitamine, care să-ți dea energie și să susțină imunitatea corpului tău. De ce o perfuzie?

1. Perfuzia – generalități

În cazul în care problemele de sănătate nu sunt grave și ai doar parte de un deficit de vitamine și de o imunitate scăzută, ca urmare, spre exemplu, a unei răceli de sezon, o perfuzie cu vitamine îți poate fi un ajutor de nădejde.

1.1. Ce conține o perfuzie?

În funcție de nevoile pacientului, o perfuzie poate să conțină diferite medicamente asociate unui tratament recomandat de un medic specialist, soluții electrolitice precum potasiu sau sodiu, glucozate ori derivate ale sângelui sau produse pentru hrănire artificială pe bază de lipide, glucide și acizi aminați. Conținutul unei perfuzii depinde de scopul folosirii, respectiv de nevoia din acel moment a pacientului și de tratamentul pe care acesta îl urmează, la recomandarea medicului.

1.2. Ce rol au perfuziile?

Scopul administrării unei perfuzii diferă în funcție de situația în care aceasta este necesară și este recomandată de medic. Perfuziile pot fi folosite cu rol de hidratare și mineralizare a organismului pacientului ori de administrare a unor medicamente, care fac parte din tratamentul recomandat de medic. Totodată, pot avea rol depurativ, adică favorizează excreția unor produși toxici din organism sau pot fi folosite cu scop de completare a proteinelor și vitaminelor ori a unor componente sanguine.

1.3. Cât durează o perfuzie de 500 ml?

Pentru administrarea la adulți, cantitatea de lichid dintr-o perfuzie poate fi cuprinsă între 500 și 1000 ml. O perfuzie de 500 de ml se administrează într-un ritm lent, de 50 de picături pe minut, iar timpul de administrare variază în funcție de conținutul perfuziei și de concentrația acesteia. În principiu, o perfuzie cu glucoză, spre exemplu, are un timp de administrare cuprins între 200-300 ml pe oră, respectiv 50 – 70 de picături pe minut.

2. Aplicarea și beneficiile perfuziilor

Perfuziile cu vitamine sunt recomandate de către medic atunci când pacientul prezintă anumite deficiențe de vitamine. Scopul acestor perfuzii este să susțină imunitatea, mai ales iarna și primăvara, când este perioada răcelilor, a virozelor și a alergiilor. Totodată, ele contribuie și la eliminarea toxinelor din organism, datorită aportului de antioxidanți. Perfuziile cu vitamine asigură și o activitate optimă a funcțiilor cognitive, datorită complexului de vitamine B și minerale și îți redau energia și vitalitatea în perioadele de stres.

2.1. La ce te ajută perfuziile cu vitamine?

Administrarea unei perfuzii cu vitamine previne dezechilibrele și carențele existente la nivelul organismului, datorate unui stil de viață stresant și a alimentației necorespunzătoare. Vitaminele stimulează producția de colagen și contribuie la regenerarea celulară, reduc inflamațiile, hidratează în profunzime și îmbunătățesc, totodată, calitatea somnului.

Da! Toate acestea sunt efectele perfuziilor cu vitamine.

Vitaminoterapia este procedeul cel mai des utilizat pentru persoanele care se confruntă cu migrene, astenie de primăvară, deficit de vitamine și minerale, căderea părului, oboseală cronică, exfolierea pielii, eczeme, imunitate scăzută, pete pigmentare și nu numai. Totodată, terapia intravenoasă cu vitamine este singura modalitate prin care se asigură în procent de 100% o biodisponibilitate directă în fluxul sanguin, ocolind, însă, tractul gastrointestinal. Astfel, se obțin beneficii instante, dar care au efect pe termen lung.

2.1. la ce ajuta perfuziile cu vitamine

2.2. Cum îți dai seama că ai nevoie de terapie intravenoasă cu vitamine?

Ei bine, cele mai des întâlnite simptome pentru care este utilizat tratamentul prin terapie intravenoasă cu vitamine sunt oboseala cronică, iritabilitate crescută, imunitate scăzută, migrene și lipsa de concentrare. În anumite cazuri, este necesară efectuarea unui set de analize specific, pentru a putea determina cantitatea exactă și tipurile de vitamine, minerale sau micronutrienți, care sunt necesari organismului pacientului.

Perfuziile cu cocktailuri de vitamine au o formulă personalizată pentru fiecare pacient, în funcție de nevoile organismului său. Un exemplu de amestec antioxidant administrat des este glutationul, așa zisul părinte al tuturor oxidanților, care ajută la combaterea stresului oxidativ. În același timp, glutationul este un detoxifiant puternic, care ajută la întărirea sistemului imunitar, luptă împotriva inflamațiilor și ajută la îmbunătățirea funcției cerebrale.

2.3. Cum se aplică în mod corect o perfuzie?

Înainte de aplicarea efectivă a perfuziei, sunt necesare câteva verificări, printre care se numără:

  • Verificarea datei de expirare a soluției care urmează să fie administrată;
  • Verificarea tipului de soluție și a volumului acesteia;
  • Examinarea soluțiilor, pentru a observa eventuale nereguli, spre exemplu, soluțiile aflate în recipiente din plastic sau din sticlă trebuie verificate, astfel încât recipientul să nu fie spart sau perforat;
  • Examinarea aspectului soluțiilor, pentru a observa dacă acestea sunt tulburi, precipitate sau au alte nereguli de conținut sau de aspect.

După examinarea soluțiilor, următorul pas este pregătirea pacientului pentru administrarea perfuziei. 

Acest pas se face explicând în detaliu pacientului procedura care urmează să fie efectuată, scopul ei și beneficiile pe care le aduce, astfel încât să se reducă din stres și din anxietatea generală de dinainte de o procedură medicală. Se va aduce, totodată, la cunoștință pacientului, orice modificări care apar sau care pot să apară pe parcursul procedurii.

Pacientul trebuie să fie instruit în legătură cu anunțarea fiecărei modificări care apare la administrare, precum oprirea bruscă a perfuziei, curgerea mai lentă sau mai rapidă a conținutului acesteia sau apariția unor dureri în timpul administrării. Un alt lucru care trebuie să fie explicat fiecărui pacient în timpul administrării unei perfuzii este că acesta nu trebuie să lovească sau să bruscheze locul în care este administrată perfuzia.

Tehnica prin care se administrează o perfuzie conține următoarele etape:

  • Mâinile trebuie să fie bine spălate și dezinfectate înainte de punerea mănușilor;
  • Soluția se agață în stativ și se înlătură capacul acesteia;
  • Se dezinfectează porțiunea unde urmează să fie introdus perfuzorul;
  • Se desface perfuzorul și se introduce în soluție, cu grijă, astfel încât să nu fie atins capătul care a fost sterilizat;
  • Perfuzorul se clampează, fiind presată camera de umplere, până în momentul în care aceasta se umple până la jumătate;
  • Se declampează perfuzorul și este golit de aer, astfel încât să lase lichidul să curgă, până când nu mai există nicio bulă de aer;
  • Dacă soluția care va fi administrată se află într-un ambalaj din sticlă, este necesară deschiderea filtrului de aer, pentru a putea să curgă;
  • Odată efectuați toți pașii anteriori, se etichetează flaconul cu soluție, scriind data și ora la care a fost administrat și se verifică starea generală a pacientului, funcțiile vitale ale acestuia și debitul periodic al perfuziei.
2.2. terapie intravenoasa cu vitamine

2.4. Cum se introduce corect un medicament în perfuzie?

Dacă după montarea perfuziei este necesară administrarea unui medicament în soluția de perfuzat, acest lucru se face respectând cu strictețe următorii pași:

  • Clema sistemului de perfuzie se închide;
  • Se dezinfectează foarte bine dopul pungii în care se află soluția de perfuzat;
  • Cu un ac atașat la o seringă sterilă se înțeapă și se injectează medicamentul în punga cu soluție;
  • Pentru amestecarea medicamentului cu soluția de perfuzat, trebuie să se rotească ușor punga;
  • Se deschide, mai apoi, clema și se potrivește ritmul de curgere în funcție de indicațiile medicului;
  • Se etichetează punga cu soluție și se notează denumirea medicamentului administrat;
  • Se observă starea generală a pacientului și se verifică debitul perfuziei.

3. Ce complicații pot să apară la administrarea unei perfuzii?

În cazul în care perfuzia a fost administrată pacientului prin intermediul unui cateter, pot apărea anumite complicații, printre care se numără:

  • Apariția unor hematoame;
  • Secționarea cateterului;
  • Spasme venoase;
  • Tromboze;
  • Reacții alergice;
  • Infecții sistemice;
  • Flebitele;
  • Impermeabilitatea cateterului;
  • Extravazarea soluțiilor;
  • Reacții vasovagale

4. Se pot administra perfuzii la domiciliu?

Nu este absolut necesar, ca pentru administrarea unei perfuzii, să trebuiască să te internezi în spital sau la clinică. Perfuziile pot fi administrate chiar la tine acasă. Într-adevăr, anumite perfuzii medicamentoase necesită acordul medicul și se administrează doar la recomandarea acestuia. Perfuziile cu vitamine sau cele antimahmureală, perfuziile de hidratare și mineralizare ori perfuziile medicamentoase pot fi administrate la domiciliu. Acest lucru se realizează apelând la ajutor specializat din partea unei echipe, care vine la tine acasă pentru administrare de perfuzii, asistență și analize medicale, pediatrie, consultații cu aparatură de specialitate sau chiar servicii de ambulanță, atunci când ai nevoie.

Sănătatea ta este cea mai importantă. Nu te neglija și nu ignora simptomele pe care le observi și care îți dau bătăi de cap, căci acestea pot fi mai importante decât îți imaginezi. Un medic știe cel mai bine ce tratament ți se potrivește și când trebuie administrat. Apelează la servicii medicale oferite de specialiști și ai grijă de sănătatea ta și a oamenilor dragi ție.

Sursa foto: shutterstock.com, pixabay.com

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate