Analize medicale

Bolile bătrâneţii: ce afecţiuni sunt frecvente la pacienţii de vârstă înaintată şi cum se pot gestiona eficient

Bolile bătrâneţii: ce afecţiuni sunt frecvente la pacienţii de vârstă înaintată şi cum se pot gestiona eficient

Odată cu înaintarea în vârstă, creşte şi riscul de a dezvolta probleme de sănătate, însă acest lucru se poate gestiona eficient, dacă există intervenţie timpurie şi dacă se urmează tratamentele adecvate. Există mai multe afecţiuni ce apar deseori la persoanele trecute de 60 de ani, dintre care o mare majoritate sunt boli cronice, boli ce afectează inima sau sistemul nervos ori afecţiuni ce apar la nivelul oaselor şi al articulaţiilor. Îngrijirea corespunzătoare poate duce la alinarea acestor boli sau cel puţin la ţinerea lor sub control, ceea ce înseamnă o calitate a vieţii crescută pentru pacienţi, care se vor putea bucura în continuare de activităţi care le fac plăcere. Iată care sunt cele mai frecvente boli ale bătrâneţii şi cum se pot diagnostica şi gestiona eficient:

1. Cele mai frecvente boli specifice bătrâneţii

Cele mai frecvente boli specifice bătrâneţii

Iată care sunt cele mai frecvente afecţiuni care apar la persoanele de vârsta a treia:

  • Incontinența urinară. Problemele la nivelul tractului urinar apar de obicei odată cu înaintarea în vârstă, iar printre cele mai întâlnite se numără incontinența urinară. Sfincterul exterior este unul dintre muşchii implicaţi în procesul de control al procesului de urinare, iar când acesta nu mai poate fi controlat eficient, apare incontinenta urinară. În anumite cazuri, această afecţiune se poate trata, iar în alte cazuri, ea poate fi doar manageriata astfel încât să afecteze cât mai puţin calitatea vieţii.
  • Hipertensiunea. Riscul de hipertensiune creşte odată cu înaintea în vârstă, iar hipertensiunea afectează foarte mulţi vârstnici la nivel global. Această afecţiune se caracterizează prin tensiune arterială crescută, ceea ce duce la risc mai mare de infarct miocardic. Hipertensiunea se manageriaza cu ajutorul unui tratament medicamentos pe care medicul de familie sau medicul specialist îl poate oferi. În anumite cazuri sunt necesare şi schimbări ce ţin de stilul de viaţă, precum evitarea stresului.
  • Osteoporoza. Această boală afectează oasele, făcându-le mai fragile şi casante. În general, femeile au o predispoziţie mai mare de a dezvolta osteoporoza odată cu apariţia menopauzei. Afecţiunea poate duce la fracturi grave, de aceea este important să fie gestionată cât mai bine cu ajutorul unui tratament oferit de medicul specialist.
  • Alzheimer. Boala Alzheimer ţinteşte sistemul cognitiv, mai exact creierul. Ea duce la pierderi de memorie, apariţia unor tulburări de comportament, dar şi pierderea unor abilităţi intelectuale.

2. Cum se gestionează eficient bolile bătrâneţii

Cum se gestionează eficient bolile bătrâneţii

Bolile bătrâneţii se pot gestiona eficient cu ajutorul specialiştilor, dar şi al unui sistem de suport bine structurat:

  • Analize medicale. Analizele medicale sunt esenţiale odată cu înaintea în vârstă, deoarece pot depista din timp diverse probleme şi afecţiuni. Pentru vârstnici o soluţie potrivită este recoltarea analizelor la domiciliu, deoarece îi va scuti de stres şi deplasări ce pot fi dificile pentru ei.
  • Asistența medicală de calitate. Asistența medicală pe care o primesc vârstnicii poate face o diferenţă majoră în calitatea vieţii acestora. Este o idee bună ca aceştia să primească asistența medicală la domiciliu atunci când este posibil, pentru a evita să fie scoşi din zona de confort şi pentru a se vindeca cât mai rapid.
  • Consultaţii de specialitate. Medicul de familie poate fi de ajutor până într-un anumit punct. Persoanele de vârsta a treia au nevoie de consultaţii de specialitate pentru a primi un diagnostic corect, pentru a primi tratamente adecvate sau chiar trimiteri de analize care să depisteze eficient posibile afecţiuni. Atunci când este posibil poţi opta pentru consultaţii la distanţă sau la domiciliu, astfel încât pacientul să se simtă cât mai confortabil şi să nu depună eforturi care nu sunt neapărat necesare.

 Bolile bătrâneţii pot fi extrem de neplăcute, însă multe dintre ele se pot gestiona eficient cu ajutorul îngrijirii de specialitate. Atunci când pacientul are acces la medici profesionişti, la tratament de calitate, dar şi la investigaţii complexe, există toate şansele ca acesta să reuşească să managerieze cât mai bine anumite afecţiuni. Atunci când este posibil, recoltarea de analize sau îngrijirea la domiciliu sunt mai mult decât indicate, pentru că elimina stresul deplasărilor şi al internărilor în spital. În acest fel, tratamentul poate decurge mai bine şi poate avea cele mai bune efecte. 

Sursa foto: Pexels.com.

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate