Sondă urinară

Incontinența urinară – care sunt cauzele, cum poate fi tratată și cum se manifestă

Incontinența urinară – care sunt cauzele, cum poate fi tratată și cum se manifestă

Incontinența urinară este o problemă comună și, de cele mai multe ori, percepută de către cei afectați de ea drept rușinoasă. Severitatea acesteia variază de la mici scurgeri urinare ocazional, de exemplu când tușești sau strănuți, până la o nevoie atât de acută de a urina, încât toaleta pare la kilometri depărtare și nu apuci să ajungi acolo.

Apare mai des pe măsură ce înaintezi în vârstă, însă nu este o caracteristică definitorie pentru cei în etate. Nu toți cei care îmbătrânesc ajung să sufere de această problemă. Uneori se întâmplă chiar și la persoane tinere. Desigur, există unele diferențe de manifestare sau cauze, însă genul nu influențează dezvoltarea afecțiunii.

Dacă se ajunge în punctul în care incontinența urinară îți afectează viață și activitățile de zi cu zi, atunci este obligatoriu să mergi la medic. Câteodată modificarea stilului de viață este suficient pentru a trata simptomele incontinenței. Alteori, este nevoie de tratament medicamentos. Însă acest lucru îl decide numai medicul specialist! Pentru un tratament corespunzător este nevoie absolută de o vizită la medic.

Cuprins

  1. Ce sunt incontinența urinară și funcția urinară?

1.1.        Incontinența urinară – funcția urinară

1.2.        Incontinența urinară – definiție

1.3.        Incontinența urinară – generalități

  1. Incontinența urinară  la femei și bărbați  – cauze și tipuri

2.1.        Cauzele incontinenței urinare

2.2.        Tipuri de incontinență urinară

  1. Incontinență urinară – simptome
  2. Tratament pentru incontinența urinară

4.1.        Incontinență urinară – tratament comportamental

4.2.        Incontinența urinară – tratament medicamentos

1. Ce sunt incontinența urinară și funcția urinară?

Pentru a înțelege mai bine conceptul de incontinență urinară, este nevoie să trecem în revistă informații despre funcția urinară. Dar, de asemenea, vorbim și despre definiții ale incontinenței urinare.

1.1. Incontinența urinară – funcția urinară

Funcția sistemului urinar este aceea de a filtra sângele și de a crea urină ca produs secundar. Organele sistemului urinar includ rinichii, pelvisul renal, ureterele, vezica urinară și uretra. Vezica are rolul de a depozita urina produsă la nivelul rinichilor și de a o elibera în momentul în care simți nevoia de a merge la toaletă și de a micționa.
Organismul preia nutrienții din alimente și îi transformă în energie. După ce organismul a luat componentele alimentare de care are nevoie, deșeurile sunt lăsate în urmă în intestin și în sânge. Sistemele renale și urinare ajută organismul să elimine deșeurile lichide numite uree și să mențină în echilibru substanțele chimice, precum potasiul și sodiul, dar și apa. Ureea este produsă atunci când alimentele care conțin proteine, cum ar fi carnea și anumite legume, sunt descompuse în organism. Ureea este transportată în sânge la rinichi. De acolo, este îndepărtată împreună cu apa și alte deșeuri sub formă de urină.

Ce sunt incontinența urinară și funcția urinară?

1.2. Incontinența urinară – definiție

Astfel ajungem la ceea ce definește incontinența urinară: pierderi de urină involuntare, fără a putea avea control asupra lor. Se poate dezvolta incontinență urinară atât la femei, cât și la bărbați sau copii. Aceste scăpări de urină pot fi ceva minor sau ceva foarte serios, iar de aceea este nevoie de consultarea medicului la cel mai mic semn de pierderi urinare.

1.3. Incontinența urinară – generalități

Persoane predispuse la a dezvolta incontinență urinară:
· Femeile – mai ales acelea care sunt însărcinate, au născut sau sunt la menopauză;
· Bărbații – cei cu probleme de prostate;
· Fumătorii;
· Persoanele în vârstă – asta deoarece, pe măsură ce se înaintează în vârstă, mușchii vezicii urinare se slăbesc și devine tot mai dificil să reții urina;
· Persoanele cu probleme de sănătate – diabet, obezitate, constipație pe termen lung;
· Aceia care s-au născut cu malformații congenitale ale tractului urinar.
Pentru a diagnostica incontinența urinară, este nevoie de un consult medical și de anumite teste. În general, pașii pentru diagnosticarea unei astfel de afecțiuni sunt următorii:
· Medicul va dori să afle despre istoricul tău medical. Poți ține un fel de jurnal al urinării în care să notezi cât de multe lichide și cât de des le consumi peste zi, cât de mult și cât de des urinezi și dacă ai scăpari urinare;
· Examinare fizică – care poate include o examinare rectală. Femeile pot trece și printr-o examinare a pelvisului;
· Teste de urină sau/și de sânge;
· Teste pentru a vedea funcționarea vezicii urinare;
· Teste imagistice.
După cum se observă, investigațiile medicale sunt complexe pentru a putea pune un astfel de diagnostic. De aceea, nu este indicat să îți oferi singur un diagnostic sau să încerci să tratezi incontinența de unul singur. Ia întotdeauna în calcul o părere avizată.

Incontinența urinară – cauze și tipuri

2. Incontinența urinară – cauze și tipuri

Incontinența urinară poate fi cauzată de obiceiurile de zi cu zi, de afecțiunile medicale subiacente sau de unele probleme fizice. Doar o consultație amănunțită de către medic te poate ajuta să determini ce se află în spatele incontinenței de care suferi.

2.1. Cauzele incontinenței urinare

Incontinența urinară poate avea diferite cauze. În funcție de acestea, se poate vorbi despre incontinență urinară temporară sau persistentă.
· Incontinența urinară temporară – anumite băuturi, alimente sau medicamente pot acționa ca diuretice, stimulând astfel vezica urinară și crescând volumul de urină. Printre acestea se numără: alcoolul, cafeina, băuturile carbogazoase și apa minerală, îndulcitorii artificiali, ciocolata, chilli, mâncărurile picante, foarte dulci sau foarte acide (în mod special citricele), medicamente de tensiune, sedative sau pentru relaxare musculară, dar și doze foarte mari de vitamina C.

Din punct de vedere al afecțiunilor medicale, printre acelea care pot crea pierderi urinare temporare se numără:
– Infecții ale tractului urinar – Infecțiile pot irita vezica urinară, lucru care te poate determina să ai un impuls puternic de a urina și, uneori, poate apărea incontinența.
– Constipația – Rectul este situat în apropierea vezicii urinare și împărtășește mulți dintre aceiași nervi. Scaunul tare și compactat în rect face ca acești nervi să fie hiperactivi și să mărească frecvența urinară. Astfel poate apărea incontinența.

· Incontinență urinară persistentă – Incontinența urinară poate fi, de asemenea, o afecțiune persistentă cauzată de probleme sau modificări fizice subiacente. Printre acestea enumerăm:
– Sarcina – Schimbările hormonale pot influența funcționarea vezicii. Totodată, pe măsură ce copilul crește, uterul apasă tot mai mult pe vezică, determinând incontinența.
– Nașterea – Nașterea naturală poate slăbi mușchii pentru controlul vezicii urinare și poate deteriora nervii acesteia și țesutul de susținere, ducând la căderea podelei pelvine (prolaps). În cazul prolapsului, vezica urinară, uterul, rectul sau intestinul subțire pot fi împinse în jos din poziția obișnuită din interiorul organismului și pot ieși în vagin. Astfel de proeminențe pot fi asociate cu incontinență urinară.
– Menopauza – După menopauză, femeile produc mai puțin estrogen, un hormon care ajută la menținerea sănătoasă a mucoasei vezicii urinare și a uretrei. Deteriorarea acestor țesuturi poate agrava incontinența.
– Probleme de prostată – Care apar în special la bărbații în vârstă. Incontinența provine adesea din mărirea glandei prostatei, o afecțiune cunoscută sub numele de hiperplazie benignă de prostată.
– Cancer de prostată – La bărbați, incontinența de efort sau incontinența de urgență poate fi asociată cu cancerul de prostată netratat. Dar, cel mai des, incontinența este un efect secundar al tratamentelor pentru cancerul de prostată.
– Obstrucție cauzată de tumori – Dacă există vreo tumoră pe tractul urinar, aceasta va bloca fluxul normal de urină, ceea ce poate duce la scăpări de urină.
– Afecțiuni neurologice – Scleroza multiplă, boala Parkinson, un accident vascular cerebral, o tumoră cerebrală sau o leziune a coloanei vertebrale pot interfera cu semnalele nervoase implicate în controlul vezicii urinare, provocând incontinență urinară.

Tipuri de incontinență urinară

2.2. Tipuri de incontinență urinară

Există mai multe tipuri de incontinență urinară. Fiecare dintre acestea poate avea cauze și simptome diferite.
· Pierderi de urină cauzate de stres – acest lucru se întâmplă atunci când stresul sau presiunea asupra vezicii urinare determină scurgeri de urină: de exemplu tusea, strănutul, râsul, ridicarea de ceva greu sau activitatea fizică. Cauzele includ slăbirea mușchilor podelei pelvine și a vezicii urinare.
· Incontinență urinară de urgență – se întâmplă atunci când există o nevoie puternică de a urina și o parte din urină se scurge înainte de a ajunge la toaletă. Este adesea legat de o vezică hiperactivă. Incontinența de urgență este frecventă la persoanele în vârstă. Uneori poate fi un semn al unei infecții a tractului urinar. Se poate întâmpla și în cazul unor afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă sau leziuni ale măduvei spinării.
· Incontinența de „prea plin” – apare atunci când vezica urinară nu se golește complet, adică rămâne prea multă urină în vezică. Aceasta este prea plină și apar scurgeri de urină. Acest tip este cel mai frecvent la bărbați. Unele dintre cauze includ tumori, pietre la rinichi, diabet și anumite medicamente.
· Incontinență funcțională – apare atunci când o dizabilitate fizică sau mentală, cum ar fi probleme de vorbire sau orice altă problemă fizică te împiedică să ajungi la timp la toaletă. De exemplu, cineva cu artrită poate avea dificultăți în a-și descheia pantalonii.
· Incontinență mixtă – este atunci când suferi de mai multe tipuri de incontinență. Cele mai frecvente cazuri de astfel de pierderi urinare sunt o combinație între incontinență de stres și cea de urgență.
· Incontinență tranzitorie – este o scurgere de urină cauzată de o situație temporară (tranzitorie), cum ar fi o infecție sau folosirea unui medicament nou. Odată îndepărtată cauza, incontinența dispare.
· Incontinență urinară nocturnă – sau enurezis – cel mai frecvent apare la copii, dar și adulții pot suferi de această afecțiune și se referă la scurgerile de urină din timpul nopții.

Enurezisul este normal pentru mulți dintre copii. Este mai frecvent la băieți și nu este considerat o problemă de sănătate decât dacă încă se întâmplă des și peste vârsta de 5 ani. Această problemă poate fi cauzată de dezvoltarea fizică lentă, de o boală sau chiar de o traumă suferită în copilărie. Uneori există mai multe cauze pentru enurezis.

În cazul adulților, cauzele includ consumarea anumitor medicamente, cafeina sau alcoolul. Poate fi vorba și de anumite probleme de sănătate precum diabetul insipid, o infecție a tractului urinar, pietrele la rinichi, prostata mărită sau apnee în somn.

Incontinența urinară – simptome

2.3. Incontinența urinară – simptome

Există câteva semne și simptome care te pot face să bănuiești dezvoltarea unei astfel de afecțiuni. Ia în considerare următoarele aspecte:
· scurgeri de urină în timpul activităților de zi cu zi (ridicarea a ceva greu, aplecarea bruscă sau lentă, tusea sau exercițiile fizice);
· incapacitatea de a reține urină atunci când simți o nevoie puternică de a urina;
· scurgeri de urină bruște care nu-ți permit să ajungi la toaletă;
· udarea patului în timpul somnului;
· scurgeri de urină în timpul activității sexuale.

3. Tratament pentru incontinența urinară

Există mai multe metode de tratament pentru tratarea acestei afecțiuni neplăcute. Metodele de tratament se împart pe mai multe categorii, însă recomandarea este să discutați cu medicul înainte de a încerca orice. Numai acesta va ști să ofere tratament specializat ș personalizat pentru fiecare caz și particularitate în parte.

3.1. Incontinență urinară – tratament comportamental

Tratamentul incontinenței urinare la bărbați dar și tratamentul incontinenței urinare la femei pot fi asemănătoare. Diferența există la nivelul medicamentelor – unele dintre acestea sunt special concepute pentru bărbați, iar altele pentru femei, deoarece se bazează pe estrogen.
În ceea ce privește tratamentele comportamentale, acestea pot fi făcute de ambele categorii, ba chiar și de persoanele în vârstă.
· Antrenamentul vezicii urinare – se face pentru a întârzia urinarea din momentul în care simți nevoia de a merge la toaletă. Poți începe prin a încerca să amâni timp de 10 minute de fiecare dată când simți nevoia de a urina. Scopul este de a prelungi timpul până când urinezi doar la fiecare 2,5 – 3,5 ore.
· Urinarea dublă – exercițiu pentru a preveni incontinența de prea plin. Urinarea dublă înseamnă să urinezi atunci când simți nevoia, să aștepți câteva minute și să încerci să urinezi din nou.
· Urinare după un program fix – pentru a învăța vezica să rețină urină până la 4 ore.
· Exerciții pentru întărirea mușchilor vezicii – medicul poate recomanda să faci aceste exerciții frecvent pentru a întări mușchii care să ajută la controlarea urinării.

3.2. Incontinență urinară – tratament medicamentos

A nu se lua medicamente fără consultarea unui medic în prealabil!
· Anticolinergice. Aceste medicamente pot calma o vezică hiperactivă și pot fi utile pentru incontinența urgentă;
· Mirabegron. Folosit pentru a trata incontinența de urgență, acest medicament relaxează mușchiul vezicii urinare și poate crește cantitatea de urină pe care vezica o poate reține;
· Alfa-blocante. La bărbații care suferă de incontinență de urgență sau incontinență excesivă, aceste medicamente relaxează mușchii vezicii urinare și fibrele musculare ale prostatei, facilitând golirea vezicii urinare;
· Estrogen local. Aplicarea unei doze mici de estrogen local sub forma unei creme vaginale, inel sau plasture poate ajuta la tonifierea și întinerirea țesuturilor din uretră și zonele vaginale.

În concluzie, incontinența urinară nu este o afecțiune medicală ce nu poate fi vindecată. Nu este o problemă de sănătate gravă, dar este neplăcută și creează disconfort, mai ales emoțional. Este important să mergi la medicul specialist pentru investigarea, diagnosticarea și tratarea acesteia. De asemenea, este important să descoperi felul incontinenței și cauza acesteia. În unele cazuri, dacă se elimină cauza, dispare și problema. Tot acest istoric medical este important și orice discuție cu medicul trebuie să fie sinceră și fără rușine. El este singurul care te poate ajuta să depășești acest moment dificil. Dar în același timp este important să fii sincer cu tine și să accepți că există o problemă. Cu cât mai repede diagnosticată și tratată această afecțiune, cu atât mai repede te poți întoarce la viața frumoasă și fără griji pe care o avea înainte.

Sursă foto: Shutterstock.com.

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate