Aparatură de specialitate

Tensiunea arterială: Cum se măsoară, de ce crește și cum poți menține tensiunea în limitele normale

Tensiunea arterială: Cum se măsoară, de ce crește și cum poți menține tensiunea în limitele normale

Tensiunea arterială (TA) sau presiunea arterială este presiunea pe care sângele o exercită asupra pereților arterelor în timpul circulației. Datorită acestui proces, arterele conduc sângele de la inimă către celelalte organe și părți ale corpului. În mod normal, valorile tensiunii arteriale pot oscila de-a lungul zilei sub influența unei serii de factori și nu constituie un motiv de îngrijorare, însă există situații în care intervenția medicului este necesară. Pentru a putea menține tensiunea arterială sub control, este important să știm cum putem monitoriza fluctuațiile semnificative, care sunt valorile normale și care sunt obiceiurile sănătoase pe care trebuie să le urmăm și contraindicațiile.

Măsurarea corectă și periodică a presiunii arteriale este esențială pentru a preveni dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare precum hipertensiunea și hipotensiunea, care pot avea efecte nefaste asupra stării noastre generale de sănătate. Înainte de toate, să aflăm care sunt cele două cifre importante pe care trebuie să le monitorizăm.

1. Ce este tensiunea arterială sistolică și diastolică?

Orice tensiometru îți va arăta două valori la care trebuie să fii atent/ă, respectiv tensiunea arterială sistolică (numărul mai mare) și cea diastolică (numărul mai mic). Tensiunea sistolică se referă la presiunea exercitată de sânge asupra pereților arteriali atunci când inima se contractă, în timp ce tensiunea diastolică reprezintă presiunea exercitată între două contracții, când inima se relaxează. 

Valorile normale pot diferi ușor în funcție de vârstă, dar, în medie, tensiunea sistolică normală se încadrează între 90 și 120 mm Hg (mm coloană de mercur). În cazul tensiunii diastolice, vorbim de valori cuprinse între 60 și 80 mm Hg. Dacă tensiometrul arată cifre mai mici decât cele descrise mai sus, atunci avem de-a face cu hipotensiunea arterială. Dacă valorile sunt mai mari, există riscul să suferi de hipertensiune. Presiunea arterială poate varia pe parcursul zilei și, de obicei, nu trădează o afecțiune gravă. Valorile considerate „normale” pot varia de la o persoană la alta. 

Medicul specialist este cel mai în măsură să stabilească tensiunea arterială ideală pentru tine pe baza stării tale generale de sănătate și a altor parametri, motiv pentru care este important ca monitorizarea funcțiilor vitale sau alte analize medicale de rutină să fie efectuate periodic.

2. De ce valorile tensiunii arteriale pot oscila?

de ce oscileaza valorile tensiunii

Este perfect normal ca tensiunea ta arterială să varieze ușor pe parcursul zilei. Factori precum stresul, efortul fizic, alimentația sau calitatea somnului pot influența semnificativ aceste fluctuații. Dacă totuși observi schimbări semnificative de la o zi la alta, este recomandat să efectuezi câteva investigații medicale de rutină sau să ceri sfatul unui cardiolog avizat. Poți beneficia oricând de servicii de specialitate flexibile, la domiciliu, pe care echipa noastră ți le pune la dispoziție în funcție de nevoile tale. Nu mai există nicio scuză: este timpul să-ți prioritizezi sănătatea!

3. Cum se măsoară tensiunea arterială la domiciliu?

Măsurarea tensiunii arteriale reprezintă o procedură de rutină executată de obicei de medicul de familie, însă acum există diverse dispozitive cu ajutorul cărora oricine își poate monitoriza tensiunea din confortul propriei case. Există însă greșeli comune pe care trebuie să le evităm atunci când efectuăm această operațiune, de aceea în acest articol vei descoperi metoda corectă prin care poți folosi tensiometrul.

Înainte de toate, este important să te afli în poziția corespunzătoare. Așează-te confortabil pe scaun și asigură-te că tălpile picioarelor ating podeaua. Sprijină-ți brațul pe o suprafață plană astfel încât cotul să se afle la nivelul inimii. În momentul în care pui manșeta tensiometrului, aceasta trebuie să acopere cel puțin 80% din braț și să fie pusă pe pielea goală la cca. 2 cm deasupra plicii cotului. Este important să nu te miști sau să vorbești în timpul măsurătorii pentru rezultate cât mai exacte. În plus, este contraindicat fumatul sau consumul de băuturi cofeinizate cu cel puțin jumătate de oră înainte de măsurare. 

Poți repeta testarea la un minut după cea dintâi pentru a compara rezultatele, iar dacă observi diferențe semnificative poți efectua o a treia măsurătoare.

4. Tensiune arterială scăzută sau crescută: hipertensiunea și hipotensiunea

hipertensiunea si hipotensiunea

Am văzut că valorile care nu se încadrează în intervalul descris mai sus pot trăda prezența hipertensiunii sau a hipotensiunii. Cele două afecțiuni sunt adesea cunoscute ca tensiune arterială mare, respectiv tensiune arterială mică, însă cele două așa-zise sinonime se disting într-o oarecare măsură de termenii medicali.

4.1. Hipertensiune versus Tensiune arterială ridicată

Hipertensiunea este o boală cronică ce poate duce la probleme grave de sănătate (infarct, atac vascular cerebral etc.) în lipsa unui tratament corespunzător. Am văzut că valorile tensiunii arteriale pot fluctua în diverse momente ale zilei, de aceea este important să facem distincția dintre tensiune arterială mare și hipertensiune. Dacă presiunea arterială este constant mai mare decât cea normală în urma măsurătorilor repetate, atunci diagnosticul cel mai probabil este hipertensiunea. Dacă tensiunea mare este un simptom ocazional asociat stresului, efortului etc., atunci prezența hipertensiunii nu este obligatorie. Același lucru este valabil și în cazul distincției dintre hipotensiune și tensiune arterială scăzută.

4.2. Cum poți reduce valorile tensiunii arteriale

Dacă te confrunți cu o tensiune arterială ridicată, există câteva schimbări pe care le poți aduce stilului tău de viață astfel încât să-ți menții tensiunea sub control. Printre recomandări se numără reducerea aportului de sare, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, exerciții fizice moderate, o alimentație variată și echilibrată și renunțarea la fumat și alcool. În cazul activităților fizice, este important să ceri sfatul medicului de familie cu privire la intensitatea, durata și tipul exercițiilor pe care le poți face. Unele dintre acestea pot duce la creșterea tensiunii și trebuie evitate. În cazuri cronice, tratamentele medicamentoase vor fi necesare pe lângă schimbările menționate.

4.3. Cum poți crește valorile tensiunii arteriale

La fel ca în cazul tensiunii arteriale ridicate, se recomandă exercițiile fizice regulate, o alimentație sănătoasă bogată în vitamine, proteine și minerale și consumul de apă în detrimentul alcoolului. În schimb, este încurajată creșterea aportului de sare (în limitele recomandate) și folosirea unor ciorapi medicinali compresivi, care ajută la îmbunătățirea circulației sângelui. Hipotensiunea poate fi de mai multe feluri (ortostatică, postprandială etc.), iar în funcție de tipul său tratamentele medicamentoase sunt diverse.

Vârsta sau starea ta de sănătate pot influența recomandările și contraindicațiile aferente, de aceea este important să nu te bazezi întotdeauna pe propria monitorizare a tensiunii arteriale. Permite cadrelor medicale avizate să îți stabilească un diagnostic în urma unor investigații amănunțite, cu ajutorul dispozitivelor specializate care oferă rezultate mai precise decât cele la care avem acces în farmacii.

Sursa foto: Pexels.com

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate