Asistență medicală

Nursingul pacientului imobilizat la pat: sfaturi esențiale pentru a asigura un confort ridicat și cel mai bun tratament medical

Nursingul pacientului imobilizat la pat: sfaturi esențiale pentru a asigura un confort ridicat și cel mai bun tratament medical

Îngrijirea unui pacient imobilizat la pat reprezintă un proces complex, care presupune nu numai să asiguri cel mai bun serviciu medical, ci și să dai dovadă de cât mai multă înțelegere, pentru a încuraja persoana bolnavă. Totuși, chiar dacă pacientul se află în confortul propriului cămin și nu într-un salon de spital, poți să apelezi la un personal medical responsabil și profesionist, care să ofere cea mai bună îngrijire medicală.

De aceea, din articolul următor vei descoperi care sunt pașii importanți atunci când ai grijă de cineva imobilizat la pat și de ce un serviciu medical la domiciliu reprezintă ajutorul de care ai nevoie pentru desfășurarea optimă a întregului proces!

1. Nursingul pacientului imobilizat la pat: aspecte importante privind protejarea sănătății sale

1. Nursingul pacientului imobilizat la pat, aspecte importante privind protejarea sănătății sale

Este recomandat să ții cont de următoarele detalii în privința nursingului pacientului care este imobilizat la pat:

  • Igiena corespunzătoare

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când îngrijești un pacient imobilizat la pat este să-i asiguri igiena. Acest lucru înseamnă că trebuie să ai în vedere: toaletarea pacientului, schimbarea lenjeriei de corp,  curățarea lenjeriei de pat și aerisirea camerei.

La patul bolnavului, toaletarea se poate realiza frecvent folosind săpun și apă caldă ori de câte ori este necesar. Camera în care se odihnește pacientul trebuie să fie o încăpere luminoasă, curată și să aibă o temperatură plăcută. De asemenea, este recomandat ca la ferestre să fie montat un set de perdele, astfel încât persoana bolnavă să se poată odihni și în timpul zilei, dacă este cazul. Menținerea unei igiene corespunzătoare trebuie realizată în fiecare zi pentru a proteja sănătatea pacientului!

Atunci când are un aspect îngrijit, pacientul câștigă o perspectivă optimistă, deoarece o igienă corespunzătoare duce la creșterea stimei de sine. Pentru a menține bunăstarea fizică a pacientului, poți opta pentru servicii de toaletare și igienă la domiciliu. Primind ajutorul necesar pentru realizarea igienei de bază, din confortul propriei locuințe, pacientul se va simți mult mai bine atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere emoțional.

  • Prevenirea escarelor

Escara, cunoscută și sub numele de ulcer de presiune ori ulcer de decubit, este o afecțiune la nivelul pielii și afectează pacienții care sunt imobilizați la pat. Rănile provocate sunt dureroase și pot afecta chiar și țesuturile și oasele din apropiere. De aceea, este recomandat să încerci să previi apariția escarelor pe pielea pacientului imobilizat.

O soluție eficientă este să apelezi la manevre terapeutice la domiciliu. Dacă trupul stă în aceeași poziție pentru o lungă perioadă de timp, atunci pe acea suprafață circulația sângelui este restricționată. Cu alte cuvinte, moartea țesutului respectiv conduce la formarea escarelor. Însă, folosind manevrele terapeutice corespunzătoare, pacientul este poziționat corespunzător și nu va mai suferi din cauza escarelor. De asemenea, montarea unei saltele antiescare având caracteristici special concepute pentru circulația normală a sângelui, este absolut necesară. Iar o altă metodă de prevenire a escarelor este să te asiguri că pacientul are un aport hidric și proteic corespunzător.

Nu uita că, în momentul în care observi primul stadiu al unei escare: piele înroșită și modificare la duritate, este recomandat să optezi pentru un tratament de escare la domiciliu. Dacă este lăsată netratată, rana se poate extinde rapid la mușchi și la os, iar timpul de recuperare va crește de la câteva săptămâni la câteva luni!

  • Monitorizarea stării de sănătate

Monitorizarea stării de sănătate a pacientului imobilizat la pat este o etapă continuă, care se desfășoară zi de zi. Dacă observi modificări privind starea de sănătate a pacientului, trebuie neapărat să iei legătura cu medicul pacientului pentru a afla care sunt următorii pași.

Acesta poate recomanda efectuarea unor teste suplimentare, dar fiind imobilizat la pat, poți opta pentru recoltare de analize la domiciliu. Însă, dacă medicul consideră că starea pacientului este gravă, atunci trebuie transportat de urgență la spital pentru a efectua procedurile necesare! Când ai nelămuriri, nu ezita niciodată să iei legătura cu un cadru medical, fiindcă acesta te poate îndruma cel mai bine pentru a proteja sănătatea pacientului.

2. Îngrijirea pacientului imobilizat la pat: sfaturi pentru asigurarea echilibrului emoțional

2. Îngrijirea pacientuului imobilizat la pat, sfaturi pt asigurarea echilibrului emoțional

Pentru a avea grijă de bolnavul imobilizat la pat, accesul la asistență medicală este o etapă importantă privind asigurarea bunăstării fizice a pacientului. Însă, pacientul are nevoie nu numai de îngrijire fizică, ci și de echilibru emoțional. În acest sens, este important:

  • să comunici cu pacientul pentru a-i alina sentimentul de singurătate;
  • să fii empatic și să asculți activ pacientul atunci când își împărtășește grijile;
  • să-l încurajezi întotdeauna pentru a-și menține o stare optimistă.
2. Încurajarea pacientului

De asemenea, este important ca pacientul să aibă diferite activități pentru a-și menține echilibrul interior. În acest sens, în funcție de preferințele sale, poate își dorește să citească o carte, să urmărească un film, să asculte un album de muzică, ori chiar să realizeze un puzzle. Desigur, vor exista și zile în care pacientul se va simți mai puțin optimist, de aceea este important să fii alături de el și să-l încurajezi.

2. Activități pt menținerea echilibrului interior

Dacă tu ești persoana care are grijă în mod constant de un pacient imobilizat la pat, nu uita că trebuie să menții o dietă echilibrată, să faci mișcare în fiecare zi și să vorbești cu o persoană apropiată ori cu un specialist dacă simți că acumulezi stres. Procesul de îngrijire al unui pacient imobilizat este unul deosebit de complex, în timpul căruia trebuie să ai grijă nu numai de tine, ci și de o altă persoană, așa că nu uita să realizezi un program ușor de urmat, cu ajutorul căruia să parcurgi toți pașii necesari!

Poză concluzie

În concluzie, indiferent de cauza imobilizării pacientului la pat: vârsta, o boală cronică, o dizabilitate sau o intervenție chirurgicală, este important să fii cât mai răbdător, să empatizezi și să te asiguri că pacientul primește cea mai bună îngrijire medicală. Oricât de dificilă ar fi o zi, încearcă să îți păstrezi mereu optimismul, în special atunci când o altă persoană depinde de tine!

Sursă foto: Shutterstock.com.

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate