Microclisma este o metodă de combatere a constipației, ce poate fi pusă în aplicare atunci când laxativele sau purgativele nu mai sunt eficiente. Acestea pot fi administrate cu ușurință la domiciliu, pe cont propriu sau cu ajutorul unui personal specializat (în funcție de caz). Însă, pentru a înțelege care este efectul acestora și în ce moment sunt recomandate, este necesar să afli mai multe detalii despre acest subiect, înainte de a decide, împreună cu medicul tău, care este cea mai bună abordare pentru tine. 

1. Microclisma – Ce înseamnă și în cât timp își face efectul?

Constipația este un fenomen des întâlnit, atât la adulți, cât și la copii. Această afecțiune poate cauza și alte dezechilibre în organism și, de aceea, problema trebuie rezolvată cât mai rapid. De regulă, medicul recomandă folosirea unor laxative, care au scopul de a regla tranzitul intestinal și de a favoriza eliminarea scaunului. Însă, există și cazuri în care acestea se pot dovedi a fi ineficiente, mai ales atunci când problema este recurentă, iar organismul se obișnuiește cu ele  – în astfel de situații, microclismele se pot dovedi a fi utile în eliberarea intestinului. Astfel, cu ajutorul unor substanțe specifice (de regulă, naturiste) se activează procesul de defecație, protejându-se, în același timp, mucoasa rectală.

Totuși, există și alte situații în care poate fi necesară o astfel de intervenție. Curățarea intestinului este obligatorie și în cazul în care pacientul urmează să fie operat sau să fie supus altor tipuri de intervenții sau proceduri medicale. De asemenea, microclisma poate fi recomandată și în sarcină sau înainte de naștere. Însă, cel mai bine este să te consulți cu medicul înainte de a opta pentru administrarea microclismei. De pildă, această procedură nu este recomandată întotdeauna pentru cei care suferă de inflamații ale mucoasei intestinale sau de alte afecțiuni (precum colita ulceroasă, fisuri anale, boala Crohn, colici, sângerări anale, obstrucții intestinale etc.) – totul depinde de istoricul pacientului și de compoziția pe care o are microclisma. 

În general, poți găsi microclisme evacuante realizate din glicerină, mușețel sau nalbă, dar există și alte produse care au în compoziție miere sau aloe. În general, se folosesc 1 sau 2 microclisme pe zi, în funcție de nevoia pacientului. Efectul se instalează, de obicei, în câteva minute sau ore, însă, pentru a afla în cât timp își face efectul o microclismă, trebuie să se țină cont de gramaj, de concentrație și de caracteristicile pacientului (datele pot fi diferite la adulți și la copii).

1 Microclisma Ce inseamna si in cat timp isi face efectul

2. Microclisma pentru adulți – Mod de utilizare și alte recomandări

Dacă vrei să afli cum se face microclisma pentru evacuare, trebuie să știi, mai întâi, cum se folosește, cum se aplică și cum se administrează. De regulă, se îndepărtează învelișul canulei, îndoindu-l la bază și apoi se lubrifiază canula cu o picătură din soluție. Apoi, canula trebuie introdusă în rect, iar bulbul trebuie apăsat pentru a se elibera soluția din interior. În momentul retragerii canulei, aceasta trebuie apăsată, pentru a evita aspirarea soluției aplicate deja. 

Totuși, dacă această tehnică ți se pare complicată sau nu poate fi efectuată de către pacientul în cauză, din diverse motive (medicale, locomotorii etc.), microclisma poate fi administrată și la domiciliu, cu ajutorul unui personal medical specializat. De asemenea, în anumite situații, poate fi necesară efectuarea unei clisme standard – așadar, poți opta inclusiv pentru servicii de clismă evacuatorie, care va avea un efect imediat, benefic pentru organism. 

Dacă ai dubii referitoare la acest subiect, apelează la sfaturile specialiștilor. Medicul tău îți poate oferi toate răspunsurile de care ai nevoie – apoi, poți opta pentru servicii la domiciliu, realizate în intimitatea și în confortul casei tale. Așadar, dacă ai întrebări, adresează-te personalului specializat și medicii te vor ajuta să decizi care este abordarea cea mai bună pentru tine.

2 Microclisma pentru adulti Mod de utilizare si alte recomandari

În concluzie, microclisma se poate dovedi a fi foarte utilă atunci când se dorește eliberarea intestinului și eliminarea constipației. Asigură-te că această soluție este optimă pentru tine și ai grijă de sănătatea și de organismul tău! Funcția intestinală este foarte importantă și, de aceea, trebuie să se desfășoare în parametri optimi, pentru a evita apariția altor afecțiuni neplăcute.

 

Sursă foto: pixabay.com.

Surse:

https://www.royalberkshire.nhs.uk/media/cpudsfav/how-to-use-a-micro-enema_mar22.pdf

 

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate