Consultații

Boala Crohn: Ce este, care sunt simptomele, factorii de risc, cum se poate diagnostica și ce regim alimentar se recomandă în cazul acestei afecțiuni, atât la copii, cât și la adulți?

Boala Crohn: Ce este, care sunt simptomele, factorii de risc, cum se poate diagnostica și ce regim alimentar se recomandă în cazul acestei afecțiuni, atât la copii, cât și la adulți?

Te confrunți cu un puternic disconfort abdominal, febră care persistă, scădere în greutate sau cu un tranzit intestinal accentuat ce prezintă scaune moi, de mai multe ori pe zi? Aceste probleme de sănătate îți afectează calitatea vieții de zi cu zi? Ai remarcat aceste simptome și la copilul tău? 

Toate aceste semne și simptome sunt specifice bolii inflamatorii cronice, care mai este cunoscută și sub numele de boala Crohn. Aceasta este o afecțiune digestivă și are un mecanism autoimun. Poate fi diagnosticată atât la adulți, cu precădere la adulții tineri, cât și la copii. Prin urmare, este recomandat să te adresezi unui medic specialist pentru stabilirea acestui diagnostic, dar și pentru tratamentul adecvat pentru această boală inflamatorie a tubului digestiv. Medicii specialiști ce fac parte din echipa noastră sunt dedicați și pregătiți să-ți ofere cele mai potrivite recomandări pentru tine si iti pot evalua starea ta de sănătate. Acum poți să beneficiezi și de consultații la domiciliu, pentru că noi ne gândim la confortul tău, dar și la siguranța și flexibilitatea ta. Poți descoperi mai multe detalii pe site-ul nostru, consultând toate informațiile despre serviciile pe care noi le-am pregătit special pentru tine și cei dragi ție.

În continuarea acestui articol, vei afla mai multe informații medicale despre boala Crohn, care sunt cauzele apariției, simptomele, factorii de risc, cum se poate diagnostica și care este regimul alimentar recomandat în cazul acestei afecțiuni digestive, atât pentru  copii, cât și pentru adulți.

1. Boala Crohn – Ce este boala Crohn?

1. Boala Crohn - Ce este boala Crohn

Boala sau sindromul Crohn, așa cum mai este cunoscută, reprezintă o afecțiune sau boală inflamatorie a tubului digestiv. Deoarece este o afecțiune cronică, acest lucru înseamnă că nu se poate vindeca, ci se poate ține sub control cu ajutorul medicației prescrise de medicul specialist. De asemenea, regimul alimentar este foarte important în cazul acestei afecțiuni medicale. 

Boala Crohn sau enterita regională poate să afecteze diverse părți aflate la nivelul tractului sau tubului gastrointestinal. De aceea, este absolut necesar să consulți un medic specialist, pentru a evita eventualele complicații ale acestei afecțiuni inflamatorii.

Așadar, boala Crohn se caracterizează astfel:

  • Este o boală sau afecțiune cronică ce va duce, în primul rând, la inflamarea intestinelor ce fac parte din tubul sau tractul digestiv;
  • Adesea, se poate localiza în zona peretelui tubului sau tractului digestiv, conform studiilor de specialitate;
  • Afectează, în mod special, colonul sau intestinul subțire, cu o intensitate variabilă;
  • Mai poate să afecteze și alte părți ce se află la nivelul tractului sau tubului gastrointestinal, începând de la esofag și culminând cu zona anusului.

Pentru mai multe informații medicale despre boala Crohn, pe care ai nevoie să le cunoști, oricare dintre medicii specialiști din echipa TruMed îți va răspunde la toate întrebările. Aici poți să găsești toate informațiile sau formularul de contact de care ai nevoie.

2. Boala Crohn – simptome

2. Boala Crohn simptome - Care sunt cele mai frecvente simptome ale bolii Crohn, pacient afectat de boala Crohn

Dacă te întrebi cum poți să recunoști această afecțiune și care sunt cele mai frecvente semne și simptome ale sale, iată ce trebuie să știi:

  • Boala Crohn poate fi depistată în cazul în care apar dureri abdominale foarte puternice ce se manifestă în mod constant și afectează starea de dispoziție;
  • Pe lângă crampele abdominale care sunt foarte intense, apare și scaunul moale, respectiv diareea. Scaunele moi pot să dureze o perioadă mai mare de timp, de la caz la caz. De asemenea, pot să apară de mai multe ori pe zi, conținând diverse secreții anormale ce  vor indica o problemă de sănătate la nivelul tractului gastrointestinal;
  • Apar și următoarele simptome – scăderea în greutate și starea de oboseală, atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților;
  • De asemenea, la copii se va manifesta și prin întârzierea creșterii – malnutriția, deoarece această afecțiune va duce la pierderea proteinelor din sânge, în timp ce nutrienții necesari pentru o creștere și dezvoltare armonioasă nu se vor putea absorbi într-un mod optim;

În perioadele în care boala Crohn se agravează și se acutizează va apărea și febra. În plus, pot să apară și abcesele, acestea fiind complicații de natură infecțioasă.

2. Boala Crohn simptome - Care sunt cele mai frecvente simptome ale bolii Crohn_Exemple de simptome in boala Crohn

Pe lângă afectarea anumitor părți ce fac parte din tubul sau tractul gastrointestinal, boala Crohn poate să afecteze și alte organe care se află în afara acestuia. Așadar, pot să apară inflamații la nivelul căilor biliare, ochilor sau articulațiilor. În plus, se pot dezvolta și pietre la rinichi. Nu amâna consultul unui medic specialist dacă ai sesizat astfel de probleme medicale, care sunt foarte serioase și urgente.

3. Durata de viață și rata de mortalitate în boala Crohn

3. Durata de viata si rata de mortalitate in boala Crohn_Consultatii medicale la domiciliu de la TruMed.ro, medic specialist, pacienta

Conform studiilor medicale efectuate, s-a constatat că boala Crohn nu afectează durata de viață a pacientului în cauză. Aceasta va putea fi una normală, asemenea unei persoane care nu prezintă această afecțiune. Condiția este ca pacientul afectat de boala Crohn să respecte atât recomandările, cât și tratamentele care au fost prescrise de către medicul specialist. În felul acesta, se vor putea evita și complicațiile aferente acestei boli. În cazul în care acestea apar, este absolut necesar să se respecte tratamentul indicat de catre un medic specialist  cu strictețe, pe lângă urmarea unui regim alimentar adaptat acestei afecțiuni ale tubului gastrointestinal.

În ceea ce privește rata de mortalitate, aceasta poate să fie mai crescută în cazul pacienților care sunt diagnosticați cu tipul de afecțiune gastrointestinală care se numește colita Crohn, față de cei care prezintă boala Crohn, ce se află în zona intestinului subțire. Colita Crohn poate să favorizeze apariția unor tumori maligne localizate în zona colonului.

4. Boala Crohn la copii și adulți – Cauzele apariției bolii Crohn și factorii de risc

4. Boala Crohn la copii si adulti - Cauzele aparitiei bolii Crohn si factorii de risc_Consultatii la domiciliu, medic specialist, paciente, mama si fiica

Există numeroase cercetări medicale care au fost realizate cu scopul de a determina cauzele apariției bolii Crohn, atât la adulți, cât și la copii. S-au constatat următoarele posibile cauze:

  • Boala Crohn poate fi determinată din diverse cauze genetice. De exemplu, dacă un pacient care este diagnosticat cu boala Crohn are o rudă apropiată ce suferă, la rândul său, de aceeași boală, se poate considera că apariția bolii are o cauză genetică.
  • De asemenea, această afecțiune poate să aibă și cauze imunologice. Un sistem imunitar compromis poate fi mult mai predispus să dezvolte diverse infecții, chiar și la nivelul intestinului.

Printre cei mai cunoscuți și comuni factori de risc, se numără:

  • Expunerea la diverși factori care provoacă mult stres; 
  • Fumatul; 
  • Consumul de băuturi alcoolice;
  • Alimentația nesănătoasă și plină de grăsimi nocive pentru organism;
  • Diverse dezechilibre hormonale.

Nu există o cauză clară și definitorie în privința factorilor care determină declanșarea acestei afecțiuni, ci sunt la nivel de ipoteze. De asemenea, este esențial să știi că boala Crohn nu se transmite de la o persoană la alta. Medicul specialist îți va oferi mai multe detalii atunci când te vei prezenta la un consult de specialitate.

5. Sindromul Crohn – Cum se poate diagnostica boala Crohn?

5. Sindromul Crohn - Cum se poate diagnostica boala Crohn_Recoltare analize la domiciliu, medic specialist, servicii medicale de la TruMed.ro

Medicul specialist gastroenterolog va putea să stabilească diagnosticul bolii sau sindromului Crohn. Dacă prezinți simptomele enumerate anterior, va trebui să apelezi la un consult de specialitate. Iată câteva informații despre modurile în care medicul va putea să pună acest diagnostic:

  • Realizarea unor investigații medicale complexe, precum recoltarea analizelor de sânge care pot să indice dacă există anumite inflamații sau infecții în organism. Acum este mai simplu dacă alegi să optezi pentru oricare dintre pachetele de recoltare de analize la domiciliu de care vei putea să beneficiezi în confortul casei tale. Acestea vor fi realizate de către echipa medicală de la TruMed, cu multă dăruire și pasiune pentru rezolvarea problemelor tale de sănătate;
  • Pe lângă recoltarea analizelor de sânge, care sunt absolut necesare, medicul va putea solicita și efectuarea unor analize de scaun. Dacă scaunul moale va prezenta sânge, va indica o inflamație localizată a tubului digestiv;
  • Alte investigații care pot fi solicitate de medicul specialist sunt tomografia și RMN-ul. Cu ajutorul acestora, se va realiza o imagine totală a abdomenului. În felul acesta, vor putea fi observate diverse inflamații care sunt specifice acestei boli.
  • O examinare extrem de importantă care va contribui la stabilirea unui diagnostic sigur este colonoscopia. Medicul specialist va putea să observe dacă există anumite zone inflamate ale tubului digestiv.

Așadar, este recomandat să urmezi toate investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului de boală Crohn, sub îndrumarea medicului specialist.

6. Regimul alimentar recomandat în cazul bolii Crohn, atât pentru copii, cât și pentru adulți

6. Regimul alimentar recomandat in cazul bolii Crohn, atat la copii, cat si la adulti_Regim alimentar, boala crohn

Regimul alimentar potrivit pentru boala Crohn este foarte important pentru menținerea stării de sănătate într-un mod echilibrat. Alături de tratamentul recomandat de către medic, un regim alimentar sănătos te va ajuta să eviți posibilele complicații ale acestei boli. 

Așadar, regimul alimentar recomandat în cazul bolii Crohn, atât la copii, cât și la adulți, va trebui să conțină următoarele tipuri de alimente: 

  • Meniul potrivit în boala Crohn trebuie să includă alimente ce sunt bogate în vitamine și proteine, aceștia fiind nutrienți foarte importanți de care are nevoie organismul tău. În mod special, trebuie să incluzi în dieta ta sau a micuțului tău alimente care conțin vitaminele A, D, C sau B12 sau următoarele minerale – calciu, zinc și fier.
  • Alimentația diversificată este foarte optimă în cazul în care suferi de boala Crohn. De exemplu, sunt recomandate produsele pe bază de soia sau carnea ușoară de pasăre sau pește, produsele lactate care nu conțin prea multe grăsimi, cerealele integrale care sunt bogate în fibre, fructele și legumele ce conțin numeroase vitamine și minerale.
  • Pentru a evita agravarea simptomelor bolii Crohn, este recomandat să nu mai consumi alimente ce conțin grăsimi saturate, nesănătoase. Poți consuma produse ce conțin grăsimi nesaturate, care sunt foarte bune și sănătoase pentru organismul tău, precum cele care se află în nuci, semințe de dovleac, fistic, avocado sau ulei de măsline, de exemplu.
  • De asemenea, specialiștii recomandă să eviți și consumul de condimente, pentru că acestea inflamează tubul digestiv. Nu numai că agravează simptomele bolii Crohn, dar creează și un disconfort major.

Prin urmare, pentru funcționarea optimă a organismului tău și pentru evitarea agravării simptomelor bolii Crohn, va trebui să incluzi în regimul tău mai multe alimente bogate în vitamine, proteine și minerale. Pentru că boala Crohn poate să reducă pofta de mâncare, este indicat să servești mesele principale ale zilei într-un mod regulat. În felul acesta, se va putea preveni malabsorbția nutrienților necesari pentru organismul tău. Medicul nutriționist te va putea ajuta în acest sens și îți va recomanda ce alimente poți să incluzi în meniul tău.

Boala Crohn va putea fi ținută sub control și cu ajutorul unui regim alimentar sănătos, pe lângă respectarea cu strictețe a tratamentului prescris de medicul specialist.


În concluzie, îți recomandăm să nu neglijezi simptomele neplăcute ale bolii Crohn și să consulți cât mai repede un medic specialist pentru stabilirea unui diagnostic sigur. De asemenea, în urma stabilirii diagnosticului de boală Crohn, va fi indicat să respecți și un regim alimentar care te va ajuta să ții sub control această afecțiune și să eviți anumite complicații. Echipa medicală de la TruMed este alături de tine, deoarece suntem aici să te facem “bine”.

 


Surse foto: Pexels.com, Depositphotos.com.

Referințe medicale:

“Crohn’s Disease”, Nhs.uk,

https://www.nhs.uk/conditions/crohns-disease/

“What is Crohn’s Disease?”, Crohnscolitisfoundation.org,

https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-crohns-disease

“Crohn’s Disease: Symptoms, causes, diagnosis, and more”, Medicalnewstoday.com,

https://www.medicalnewstoday.com/articles/151620

“Crohn’s Disease”, Niddk.nih.gov,

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/crohns-disease 

 

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate