Asistență medicală

Clisma – cum se face acasă, indicații, riscuri, beneficii și clisma la copii

Clisma – cum se face acasă, indicații, riscuri, beneficii și clisma la copii

Curățarea colonului este adesea utilizată în pregătirea pentru proceduri medicale, cum ar fi colonoscopia. Unii profesioniști din domeniul sănătății, adepți ai medicinii alternative, recomandă curățarea colonului și în alte scopuri, cum ar fi detoxifierea. Cu toate acestea, irigarea colonului  nu este neapărat necesară pentru o detoxifiere a corpului. Acest lucru se datorează faptului că sistemul digestiv și intestinele elimină deja reziduurile și bacteriile din corp.

În timpul unei curățări de colon, cantități mari de apă și, eventual, alte substanțe, cum ar fi condimentele sau cafeaua, sunt introduse prin colon. Această procedura se realizează printr-un tub care este inserat în rect.

Cuprins:

  1. Ce este clisma?
  2. Ce indicații are clisma pentru constipație?
    1. Ce beneficii are clisma pentru constipație?
    2. La ce riscuri vă expuneți când utilizați o clismă?
  3. Cum se face o clismă acasă pt constipație? Cu ce poți face clisma acasă fără irigator?
    1. Cu ce lichid se face clisma? Soluție pentru clisma evacuatorie.
  4. Cât de des se face clisma la copii?

1. Ce este clisma?

O clismă este o soluție care se introduce printr-o canulă, în rect și colon sigmoid, prin anus, care îndeplinește un scop specific. Există diferite tipuri de clisme, utile și importante din cinci motive terapeutice: ameliorarea constipației, înmuierea scaunelor și lubrifierea rectului și colonului, curățarea rectului și administrarea medicamentelor.

Tehnicienii asistenți medicali auxiliari sunt responsabili de administrarea și de pregătirea lor, utilizându-și  cunoștințe științifice și practice în aplicarea tehnicii corecte.

În cazuri extreme de constipație, clisma de curățare se poate face acasă, urmărind stimularea intestinului sau alte efecte, însă numai în urma unor recomandări medicale. Cele mai comune cazuri de recomandări sunt cele adresate femeilor la sfârșitul sarcinii, deoarece acestea au, uneori, un intestin prins, dar și celor care vor să efectueze anumite teste, precum cele pentru clisma optică, ce vizează evaluarea funcției și formei rectului sau intestinului gros.

Totuși, medicii recomandă ca această procedură să fie făcută doar o dată pe săptămână, în caz contrar modificările floriei sau tranzitului intestinal putând avea efecte devastatoare. Printre acestea se numără și agravarea constipației sau apariția diareei cronice.

2. Ce indicații are clisma pentru constipație?

Clisma este utilizată în următoarele situații:

  • înainte de unele examinări și operații în zona tractului gastro-intestinal inferior, precum și a sistemului genito-urinar (aceasta este mai ales examinarea intestinului gros prin colonoscopie, în cazul în care masele fecale de acolo ar face evaluarea să fie imposibilă);
  • înainte de naștere (deși nu este o procedură obligatorie și se efectuează în primul rând din motive igienice și estetice, nu din indicații medicale, pentru a evita scaunele involuntare ale femeii în timpul travaliului);
  • în cazul constipației persistente, dacă alte metode au eșuat, cum ar fi modificări ale dietei și ale stilului de viață, preparate orale sau supozitoare de glicerină care reprezintă o alternativă mai sigură la clisme, dar chiar și în astfel de situații se recomandă ca aceasta să fie efectuată sporadic .

2.1. Ce beneficii are clisma pentru constipație?

Clisma curăță intestinul de materiile fecale care se acumulează în diferitele sale părți și care pot provoca boli ale altor organe: rinichi, vezică urinară. Utilizarea acesteia contribuie la igienizarea lumenului colonului și împiedică bacteremia (proliferarea de bacterii în sânge).

Apa de lămâie, utilizată uneori pentru tratament, este creditată cu îmbunătățirea pH-ului intestinal, cu inhibarea fermentației și a putrefacției și chiar cu stimularea funcționării microflorei intestinale.

Conform ipotezei controversate pe care se bazează această practică, hidroterapia colonului stimulează sistemul imunitar prin detoxifierea organismului, ceea ce ar avea un efect asupra mai multor funcții corporale. Printre problemele cel mai frecvent citate se numără durerile de cap, astmul, alergiile, eczemele, psoriazisul, insuficiența renală, durerea menstruală (dismenoreea), dependența de droguri (inclusiv fumatul), artrita și alte afecțiuni inflamatorii sau congestive. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste aplicații nu a făcut obiectul unor studii controlate.

După curățarea intestinul cu o clismă, funcția acestuia se îmbunătățește, iar corpul absoarbe mai bine nutrienții din alimente. Acest tratament intensifică motilitatea intestinală și activitatea întregului sistem digestiv și, în același timp, întărește sistemul imunitar, deoarece o mare parte din imunitatea înnăscută se află la nivelul intestinului (sistemul GALT cu plăcile Peyer).

Clismele elimină durerile de cap, sudoarea neplăcută și mirosul neplăcut al gurii și previn erupțiile și alergiile. De asemenea, reglează greutatea corporală – sunt de ajutor atât la persoanele supraponderale cât și subponderale.

Practicienii în hidroterapie cu colon susțin, de asemenea, că tratează afecțiuni legate de sistemul intestinal și digestiv, cum ar fi diareea și gazele, chiar și colita ulcerativă și diverticulită, deși în ultimele două cazuri se recomandă o mare prudență.

2.2. La ce riscuri vă expuneți când utilizați o clismă?

Atunci când sunt efectuate corespunzător, urmând instrucțiunile medicului, administrările clismelor sunt, în general, considerate sigure, dar orice clismă la domiciliu poate avea unele riscuri. Din cauza contraindicațiilor și a posibilității de reacții adverse, consultați un medic înainte de a efectua procedura. Recomandarea vizitei prealabile la medic se aplică în special femeilor gravide sau care alăptează, persoanelor care iau diverse medicamente, plante medicinale și suplimente alimentare. Acest tratament este dăunător și persoanelor cu: dureri abdominale, greață și vărsături sau sângerări rectale, alergii, insuficiență cardiovasculară, boală de rinichi, perforarea intestinului gros, obstrucție intestinală și colită ulcerativă.

Dacă vă simțiți rău sau dacă aveți orice reacție alergică, iritație sau alt simptom deranjant în timpul procedurii, ar trebui să apelați la asistență medicală cât mai curând posibil.

O clismă de bariu poate provoca materiile fecale să capete o culoare albă pentru câteva zile după aceea. Acesta este efectul normal al bariului și ar trebui să se rezolve singur. În cazul în care constipația persistă discutați cu medicul dumneavoastră despre modalități de a vă slăbi scaunul. În alte cazuri rare, o clismă de bariu administrată incorect poate duce la perforarea rectului.

Forțarea unei clisme în rect poate provoca iritații și leziuni ale țesuturilor din jur. Nu forțați niciodată tubul în rect. Dacă problemele persistă, încercați administrarea la o dată ulterioară sau contactați medicul dumneavoastră. Sângele care este prezent în scaun după clismă poate însemna că există leziuni rectale sau o problemă medicală de bază. Consultați imediat un medic cu privire la orice sângerare rectală.

Riscurile dumneavoastră pentru complicații legate de clismă sunt mai mari dacă administrați tuburile de mai multe ori pe zi. Cel mai bun mod de acțiune este să folosiți clismă o dată pe săptămâna, conform indicațiilor unui medic. Acest lucru nu numai că reduce efectele secundare, dar vă va ajuta și să vă antrenați corpul pentru a elibera deșeuri în mod regulat. Dacă starea de constipație continuă mai mult de câteva zile, sunați medicul dumneavoastră.

În cazuri extrem de rare, administrarea incorectă a unei clisme poate determina formarea unei embolii. Emboliile pulmonare, care apar la nivelul plămânilor, pot fi fatale.

3. Cum se face o clismă acasă pt constipație? Cu ce poți face clisma acasă fără irigator?

Cel mai bun moment pentru a realiza această procedura este dimineața devreme, de exemplu, între orele 5.00 și 7.00 sau seara, între orele 20:00 și 21:00. Pentru a efectua acest tratament în siguranță acasă, iată ce pași trebuie să urmați:

  • Pregătiți aproximativ 1-1,5 litri de lichid în pungă (cea mai sigură soluție este utilizarea unei infuzii de unică folosință, pe care o puteți obține la o farmacie) și agățați-o la aproximativ 50 cm deasupra solului;
  • Puneți o pânză de ulei pe podea și întindeți-vă pe partea stângă;
  • Ungeți vârful tubului cu vaselină sau cu ulei și introduceți-l cu grijă în anus (furtunul ar trebui să se scufunde în el aproximativ 8 centimetri);
  • Deblocați scurgerea de lichid din pungă în tub și așteptați calm până când tot lichidul curge în intestin;
  • Intindeți-vă pe spate și efectuați un masaj abdominal ușor, în sensul acelor de ceasornic;
  • Așteaptati câteva minute, apoi ridicați-vă și faceți câteva salturi;
  • Duceți-vă la toaletă pentru a goli rectul;
  • Curățați bine furtunul și sterilizați-l prin fierbere.

Temperatura lichidului utilizat pentru perfuzie nu trebuie să depășească 40 de grade, deoarece apa fierbinte poate irita mucoasa intestinală, poate provoca inflamații și chiar dureri în zona rinichilor. Nu trebui să fie nici prea rece, să nu provoace tumefierea vezicii urinare sau a sistemului genital. Temperatura ideală este în jur de 37-38 de grade Celsius.

3.1. Cu ce lichid se face clisma? Soluție pentru clisma evacuatorie.

clisma

În unele cazuri, lichidul utilizat într-o clismă este doar serul fiziologic, iar în altele conține un laxativ. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă nu sunteți sigur cu privire la ce tip de clismă vi se potrivește. Iată câteva tipuri comune de lichide de clismă:

  • Bisacodil : Bisacodilul este un laxativ frecvent utilizat în clisme, în special în cele care sunt folosite în pregătirea unei proceduri precum colonoscopia;
  • Ulei mineral : Uleiul mineral este atât un lubrifiant, cât și un laxativ, ceea ce îl face util în special în clisme care sunt utilizate pentru a trata constipația, atunci când anusul este dureros sau dacă există hemoroizi;
  • Soluție salină : În caz de constipație, ar putea fi recomandată o clismă cu apă sărată. Nu este recomandat să amestecați propria soluție de clismă folosind apă de la robinet.
  • Medicamentele: În tratamentul unor tipuri de afecțiuni, inclusiv a bolii inflamatorii intestinale (IBD), medicamentele pot fi administrate cu ajutorul unei clisme. În general, se recurge la acest proces pentru a trata inflamația care se găsește în colonul sigmoid (ultima parte a acestuia), unde va ajunge lichidul clismă. De obicei, se recomandă că aceste clisme să fie folosite noaptea și, în loc să elibereze intestinele, clisma să fie ținută toată noaptea, pentru a da medicamentului timp de lucru.

Există practicanți care oferă clisme cu alte substanțe în ele (cafea, suc de lămâie, lapte), despre care se pretinde că oferă unele beneficii pentru sănătate. Utilizarea acestor tipuri de clisme fără supravegherea unui medic nu este aprobată sau recomandată pentru tratarea oricărei afecțiuni.

Persoanele cu IBD ar trebui să fie deosebit de prudente cu privire la aceste tipuri de clisme. Există posibilitatea introducerii unor materiale dăunătoare în organism. În plus, colonul conține diferite forme de bacterii benefice, iar utilizarea unei clisme poate perturba flora bacteriană, provocând multiple daune.

Constipația este o problemă care afectează atât adulții, cât și copiii. De multe ori, respectarea unei diete adecvate, bogate în fibre, ajută la stimularea digestiei. În anumite cazuri, laxativele pot fi, de asemenea, prescrise pentru a îndeplini aceeași funcție. Dacă scaunul se întărește însă complet, atunci ar fi destul de dificil să-l distribuiți. Acestea sunt situații în care clisma pentru copii ar putea deveni o necesitate.

O clismă este utilizată numai atunci când toate celelalte remedii care facilitează mișcările intestinului nu reușesc să producă niciun efect. Cu toate acestea, este întotdeauna necesar să vă asigurați că obțineți aprobarea medicului înainte de a administra clisma bebelușului dumneavoastră. De cele mai multe ori, atunci când constipația este cronică, medicul vă va oferi o demonstrație despre cum să administrați clisma în modul potrivit pentru bebelușul dumneavoastră. De asemenea, vă va ține informat când să îl administrați în continuare și în ce condiții.

Astfel, se poate concluziona că o curățare a intestinului duce la îmbunătățirea muncii tuturor organelor, iar persoana ce recurge la clismă este relaxată, mintea sa devine mai clară și funcționează mai bine.

Sursa foto: shutterstock.com

https://www.healthline.com/health/enema-administration#risks

https://parenting.firstcry.com/articles/enema-for-babies-and-kids-how-to-give-at-home/

https://bodygeek.ro/clisma-de-curatare-cu-suc-de-lamaie-o-metoda-eficienta-de-curatare-si-detoxifiere-a-colonului

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate