Asistență medicală

Constipația cronică – ce este, simptome, cauze posibile și tratament în constipația cronică

Constipația cronică – ce este, simptome, cauze posibile și tratament în constipația cronică

Pentru că-i un subiect delicat, despre constipație nu se vorbește prea mult, și chiar daca e afecteaza in egala masura atat adultii cat si copii, nu este atât de mult luată în serios. Netratată, însă, poate să ducă la complicații, și vom vorbi despre ele imediat. Vorbim despre ce este, care sunt simptomele și care sunt cauzele constipației cronice, și despre ce este de făcut cu ea.

1. Constipația cronică la copii și adulți – ce este, cauze și simptome

1. constipatia cronica la copii si adulti cauze si simptome

Constipația ocazională este des întâlnită atat la femeile insarcinate, cat si la copii, adulți,bătrâni, și nu este neapărat un motiv de îngrijorare, in anumite conditii. Când sunt eliminate mai puțin de trei scaune pe săptămână, pentru câteva săptămâni sau chiar mai mult la rând, vorbim de o formă cronică a afecțiunii. Și de aici și complicațiile. Acumulate în intestin, materiile fecale pot îmbolnăvi organele apropiate – rinichi, vezică urinară. Hemoroizii, fisurile anale sunt, și ele, complicații asociate cu constipația cronică.

Cauze posibile ale apariției constipației 

În majoritatea cazurilor, nu este o singură cauză cea care poate duce la apariția constipației. Cauza este, foarte probabil, o combinație de factori care afectează sistemul digestiv și care pot genera constipație, cum ar fi o alimentație săracă în fibre, stresul prelungit, lipsa exercițiilor fizice sau sedentarismul, reacții adverse la unele medicamente etc. Tratamentul depinde, în mare parte, de cauză pentru a putea sa fie eliminat efectul. Totuși, sunt cazuri în care cauza apariției constipației poate  rămâne nedescoperită.

Simptome asociate constipației cronice

Îți dai seama că te confrunți cu constipația când: 

  • elimini sub trei scaune pe săptămână;
  • scaunele sunt tari;
  • este necesar efort pentru a defeca;
  • apare senzația de blocaj la nivelul rectului ori de evacuare incompletă;
  • este necesar ajutor din exterior pentru a elimina materiile fecale din rect, fie prin folosirea mâinilor, fie prin clismă evacuatorie.

Poate fi considerată constipatie cronică atunci când, în ultimele trei luni ai experimentat oricare dintre aceste simptome, dar pentru un diagnostic corect este nevoie de investigații medicale.

Clisma este o  procedura prin care sunt introduse în intestinul gros, prin anus, unele produse în stare lichidă, în scop de curățare. Clisma pot face” with “este o procedura care poate fi efectuata si la domiciliu avand ca pacient atat copii, adulti, batrani. Procedura poate fi efectuată de catre asistenți medicali specializați. Se recomandă clismă evacuatorie în cazuri de constipație cronică, atunci când pacientul se află în imposibilitatea de a defeca. Pentru a reduce cât de mult riscurile asociate efectuarii acestei proceduri, trebuie efectuată de catre personal medical specializat, în condiții perfecte de igienă și siguranță. Pentru asta, sunt disponibile serviciile de clismă la domiciliu.

2. Cum combatem constipația – prevenție și tratament

2. constipatia cronica preventie si tratament

De multe ori, schimbarea dietei și a stilului de viață pot sa ajute la stimularea digestiei și, implicit, la rezolvarea problemelor legate de constipație. În unele cazuri pot fi prescrise laxative, supozitoare cu glicerină ori chiar medicamente care să grăbească procesul de defecare. Când nimic din toate aceste remedii nu funcționează, soluția finală pentru a constipația cronică este clisma evacuatorie. 

Dacă și în urma clismei constipația persistă, discută cu un medic gastroenterolog. Cauzele care să ducă la apariția constipației pot fi nenumărate. Când este cronică, cu atât mai mult sunt necesare analize și investiții medicale, la recomandarea medicului. Așa vei ști și de ce apare constipația și cum o poti trata.

Știm cum să combatem constipația, dar știm și cum să o prevenim? Ce ai de făcut pentru ca să previi constipația este să:

  • bei suficiente lichide (între șase și opt pahare pe zi);
  • introduci în alimentație fibrele, prin consum de legume, fructe, cereale integrale;
  • consumi cât mai puține alimente procesate, lactate, carne;
  • faci mișcare (chiar și acele cele 30 de minute recomandate de catre medici pot ajuta ajută la stimularea colonului și la prevenirea constipației);
  • fii atent la medicamentele pe care le iei (unele medicamente pot induce constipația ca efect secundar);
  • gestionezi pe cât posibil stresul;
  • să-ți asculți corpul și să mergi la toaletă atunci când o cere.

 Ce nu poți face când te confrunți cu constipația cronică este să încerci să rezolvi problema singur. Automedicația nu este soluția în acest caz. Nu lua laxative în exces și nu încerca să-ți faci singur clismă impotriva  pentru constipație acasă. Dacă nu este efectuata făcută corect, procedura poate cauza leziuni ano-rectale. Apelează la servicii medicale la domiciliu pentru asta. 

Când este constipatia este acută, este mai puțin deranjantă. Când ajunge să fie deja cronică, constipația poate să interfereze chiar cu activitățiile zilnice  obișnuite din zi și să facă totul să fie mai dificil. Ascultă-ți corpul, și atunci când tranzitul tău intestinal devine, în mod inexplicabil, anormal de încet, ajută-l. Cere sfatul medicului și începe să faci lucrurile altfel. Constipația va dispărea. 

 

Sursa foto: pexels.com 

Surse medicale: mayoclinic.org.

 

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate