Asistență medicală

Gripă vs răceală: Cum determini care este afecțiunea de care suferi?

Gripă vs răceală: Cum determini care este afecțiunea de care suferi?

Răceala și gripă sunt două afecțiuni care afectează oamenii de toate vârstele în mod frecvent și care pot provoca disconfort și probleme de sănătate. Răceala este mai frecventă și, de obicei, este o afecțiune ușoară care trece în câteva zile. Gripă, pe de altă parte, este mai rară, dar poate fi mult mai gravă și poate necesita tratament medical. 

Oamenii sunt predispuși să contracteze aceste boli, mai ales în timpul sezonului rece, când umiditatea și temperaturile scăzute creează condiții ideale pentru răspândirea virusurilor. Deși răceala și gripă au multe simptome asemănătoare, cum ar fi tusea, durerea de gât și congestia nazală, există unele diferențe semnificative între ele. Pentru a primi tratamentul adecvat și pentru a evita complicațiile, este esențial să obții un diagnostic corect al afecțiunii tale. Acest lucru poate fi realizat prin consultarea unui medic specialist, care poate efectua examene și teste pentru a identifica cauza exactă a simptomelor tale. Este important să nu ignori simptomele sau să încerci să le tratezi singur, deoarece acest lucru poate duce la complicații sau la agravarea afecțiunii tale. În acest articol vom discuta în detaliu despre răceală și gripă, inclusiv diferențele dintre acestea, simptomele, modul de transmitere, tratamentul și măsurile preventive pe care le poți lua pentru a te proteja. Vei regăsi, de asemenea, câteva sfaturi utile pentru a te recupera rapid și a preveni răspândirea acestor boli în comunitatea ta.

1. Gripă vs răceală – cauze de îmbolnăvire și moduri de transmitere a virusurilor

1. Gripă vs răceală – cauze de îmbolnăvire și moduri de transmitere a virusurilor - Bărbat cu ochelari cu mâna la gură

Odată cu venirea sezonului rece, răceala și gripă devin afecțiuni comune care afectează milioane de oameni în fiecare an. Aceste boli sunt cauzate de virusuri diferite și au simptome asemănătoare, dar este important să înțelegem diferențele dintre ele și cum se pot transmite.

Răceala este o boală respiratorie ușoară care poate fi cauzată de mai multe tipuri de virusuri, inclusiv rinovirusuri, coronavirusuri și adenovirusuri. Gripă, pe de altă parte, este cauzată numai de virusurile gripale A, B și C. Aceste virusuri se răspândesc prin contactul direct cu o persoană infectată sau prin contactul cu suprafețe contaminate de secreții nazale sau salivă.

Atunci când o persoană infectată strănută sau tușește, particulele virusului se răspândesc în aer și pot fi inhalate de către alte persoane. De asemenea, atunci când o persoană infectată atinge o suprafață și o altă persoană atinge aceeași suprafață, virusul poate fi transferat. În general, gripa este mai contagioasă decât răceala și se răspândește mai ușor de la o persoană la alta. Gripa este transmisibilă mai devreme în procesul de îmbolnăvire, astfel încât, o persoană infectată poate fi contagioasă chiar și înainte de a prezenta simptome. În cazuri rare, virusul gripal se poate transmite prin intermediul alimentelor contaminate sau prin contact cu obiecte contaminate. Gripă apare de obicei în sezonul rece și poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonie sau deces. O altă modalitate prin care se poate răspândi gripa este contactul cu suprafețe contaminate cu virusul gripal. De exemplu, dacă o persoană infectată cu virusul gripal își acoperă gura și nasul cu mâna când tușește sau strănută, iar apoi atinge o suprafață comună (cum ar fi o ușă sau o tastatură de calculator), virusul gripal poate rămâne activ pe suprafață și poate fi transmis altor persoane care ating acea suprafață. În general, răceala și gripă sunt afecțiuni comune, dar neplăcute, care pot afecta pe oricine¸ motiv pentru care este esențial să acordăm atenție sănătății noastre. Pentru a facilita o diagnosticare cât mai precisă și promptă, echipa medicală TruMed îți oferă serviciul de recoltare analize la domiciliu, astfel încât să se poată identifica rapid factorii declanșatori ai afecțiunii și să ți se ofere un tratament adecvat, într-un mod cât mai sigur și confortabil. Poți beneficia de recoltarea de analize pentru copii la domiciliu, astfel încât micuțul tău să poată fi consultat în confortul casei, fără a fi nevoie să se deplaseze la un centru medical și pentru a-l proteja de expunerea la agenții patogeni.

Răceală versus gripă – Factorii de risc la copii și adulți
 

Răceala și gripa sunt două afecțiuni comune, care afectează atât copiii, cât și adulții. Deși simptomele ambelor boli sunt similare, factorii de risc și complicațiile asociate pot varia între acestea. În general, copiii sunt mai predispuși la dezvoltarea simptomelor severe și a complicațiilor decât adulții, deoarece sistemul lor imunitar este încă în curs de dezvoltare și nu este la fel de puternic ca al adulților. Sistemul lor imunitar trebuie să învețe cum să recunoască și să lupte împotriva unor germeni noi. 

Înainte de a împlini 2 ani, un bebeluș poate face între opt și zece răceli pe an. Până când un om devine adult, are multe răceli, astfel încât este mai ușor pentru sistemul lui imunitar să identifice și să atace virusuri similare. 

Diferența între gripă și răceală la copii constă în faptul că gripa poate provoca complicații mai grave și poate necesita o atenție medicală mai mare decât răceala, deoarece simptomele gripale pot dura mai mult timp și pot fi mai severe decât cele ale răcelii. Virusurile răcelii pot supraviețui pe obiecte timp de câteva ore. Bebelușii adesea iau obiecte pe care alți micuți le-au atins. Dacă un bebeluș atinge ceva ce are germeni ai răcelii, apoi își atinge gura, ochii sau nasul, se poate infecta. În plus, copiii petrec mult timp în colectivitate (școală, grădiniță), ceea ce crește riscul de a contracta și răspândi infecția. 

Micuții pot dezvolta simptome mai severe, cum ar fi febră mare, tuse persistentă, probleme respiratorii, pneumonie, deshidratare și probleme cardiace, în comparație cu adulții. Copiii cu astm sau alte afecțiuni respiratorii pot avea, de asemenea, simptome mai severe de răceală. Totodată, persoanele în vârstă de peste 65 de ani, persoanele cu sistemul imunitar slăbit, femeile însărcinate și persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau bolile pulmonare, sunt mai predispuse la complicații ale răcelii și gripei. 

Este important să acorzi atenție simptomelor și să consulți un medic dacă acestea se agravează sau persistă pentru o perioadă îndelungată, mai ales dacă apar în cazul copiilor sau a persoanelor cu boli cronice. Pentru că echipa medicală TruMed este dedicată sănătății și bunăstării pacienților, își propune să ofere servicii medicale complete și de înaltă calitate. Îți punem la dispoziție servicii de consultație în medicina internă la domiciliul tău, care este deosebit de util pentru copiii mici sau persoanele în vârstă care au nevoie de tratament prompt și de înaltă calitate pentru afecțiuni precum răceala sau gripă. Beneficiind de acest serviciu, ne asigurăm că ai acces rapid și facil la îngrijiri medicale și poți avea încredere că echipa noastră de medici profesioniști îți va oferi asistență medicală de cea mai înaltă calitate, în confortul casei tale. În vederea unei analize mai aprofundate a stării de sănătate a copilului tău, poți solicita chiar și o consultație de pediatrie direct la tine acasă.

2. Diferența dintre răceală și gripă – înțelegerea corectă a diferențelor dintre gripă și răceală

2. Diferența dintre răceală și gripă – înțelegerea corectă a diferențelor dintre gripă și răceală - Medicament în mână.

Din cauza simptomelor similare dintre gripă și răceală, poate fi dificil să stabilești diferența între acestea. Una dintre primele diferențe dintre gripă și răceală este reprezentată de tipul de virus care le cauzează. Gripa apare din cauza virusurilor gripale, iar răceala poate fi  provocată de diverși viruși, printre care se numără următorii: rinovirusuri, parainfluenza și coronavirusuri sezoniere. 

Gripa este o afecțiune mai gravă decât răceala comună, iar simptomele sunt de obicei mai intense și încep mai brusc. Persoanele cu gripă au adesea febră, frisoane, dureri de cap și corp, oboseală și dureri în gât, nas și ochi. Gripa poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonie, infecții bacteriene sau spitalizare, pe când oamenii cu răceli au mai multe șanse să aibă nas înfundat. De obicei, răceala nu duce la complicații grave și nu necesită tratament medical special. Cu toate acestea, unele persoane, cum ar fi copiii mici, bătrânii și persoanele cu probleme de sănătate preexistente, pot dezvolta complicații ale răcelii, cum ar fi infecții ale urechii, astm sau pneumonie. Este important să cunoști care este diferența între gripă și răceală, deoarece tratamentul și gestionarea ambelor afecțiuni pot fi diferite.

Simptome gripă vs răceală – cum să descoperi dacă este răceală sau gripă
 

Există câteva aspecte comune între răceală și gripă, cum ar fi simptomele asemănătoare, modul de transmitere și faptul că ambele pot fi evitate prin respectarea unor măsuri de igienă și evitarea contactului cu persoanele bolnave. Printre simptomele comune se numără următoarele:

  • congestia nazală;
  • tusea, durerile de gât;
  • oboseala. 

De asemenea, ambele pot fi transmise prin picături de aer sau contact direct cu o persoană infectată. Este important să se acorde atenție simptomelor și să se ia măsuri adecvate pentru a preveni transmiterea virusului altor persoane. Deoarece simptomele răcelii versus gripei pot aduce complicații diferite, este necesar să se facă o distincție între cele două. Există câteva semne care pot ajuta la diferențierea între ele, mai precis:

  • Gripa: are tendința de a începe brusc și poate fi însoțită de febră, dureri musculare și oboseală severă. 
  • Răceala: se dezvoltă treptat și poate fi însoțită de tuse și congestie nazală. 

Pentru a stabili un diagnostic precis, medicul poate efectua un test de gripă sau o examinare fizică detaliată a simptomelor și a istoricului medical, care poate ajuta la identificarea rapidă a infecției gripale pentru a începe tratamentul corespunzător.

3. Răceala vs gripa – cât timp durează răceala și gripa

3. Răceala vs gripa – cât timp durează răceala și gripa - Termometru

Gripa și răceala sunt două afecțiuni comune care apar frecvent în timpul sezonului rece și care pot afecta serios sănătatea și bunăstarea noastră. Este important să înțelegem care este diferența dintre răceală și gripă pentru a putea lua măsurile adecvate de tratament și pentru a preveni răspândirea virusurilor. 

De obicei, simptomele răcelii apar în decurs de câteva zile de la expunerea la virus și durează în general între 3 și 7 zile. În timpul acestor zile, pacienții pot prezenta simptome precum tuse, durere în gât, nas înfundat sau curgător, dureri de cap și de corp, febră ușoară și oboseală. Deși simptomele sunt neplăcute, majoritatea oamenilor se recuperează complet în câteva zile și nu necesită tratament medical. În cazul gripei, simptomele apar de obicei brusc și pot include febră ridicată, dureri de cap severe, oboseală, tuse uscată, dureri musculare și articulare și congestie nazală. Aceste simptome pot dura de obicei între 5 și 7 zile, iar recuperarea completă poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcție de severitatea bolii și de sistemul imunitar al pacientului. În cazul în care simptomele persistă sau se agravează, este important să apelezi la asistență medicală pentru a te asigura că primești tratamentul adecvat și pentru a preveni posibilele complicații.

Cum să te protejezi cel mai bine și ce măsuri preventive trebuie să iei
 

Prevenirea răcelii și gripei este importantă pentru a reduce riscul de îmbolnăvire și răspândire a virusurilor. În primul rând, este important să te speli pe mâini frecvent și să eviți atingerea feței. Acest lucru poate ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor prin contactul cu o suprafață infectată. 

În al doilea rând, trebuie să acoperi nasul și gura atunci când tușești sau strănuți și să eviți contactul cu alte persoane dacă ești bolnav. Încearcă să păstrezi o distanță sigură și să nu îți atingi fața foarte des. 

De asemenea, este important să îți menții sistemul imunitar prin alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate și odihnă adecvată. Este recomandat să eviți obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool. 

În cazul gripelor, este important să iei în considerare vaccinarea anuală și să fii atent la simptomele severe sau la complicațiile care pot apărea, în special la persoanele cu risc crescut.

Tratamentul simptomatic pentru răceală și gripă include odihnă adecvată, hidratare, medicamente pentru reducerea febrei și pentru ameliorarea durerilor și a congestiei nazale. În cazul gripei, tratamentul antiviral poate fi administrat pentru a reduce severitatea și durata simptomelor. Este recomandat să consulți întotdeauna un medic înainte de a începe orice tip de tratament. Poți să beneficiezi de servicii medicale de calitate superioară oferite de echipa medicală din cadrul Policlinicii TruMed, fără a fi nevoie să te deplasezi la clinică sau la spital. Aceasta nu doar că îți oferă confortul de a fi în propria ta casă, dar îți permite, de asemenea, să economisești timp și să eviți riscul de expunere la alte boli sau infecții care pot fi întâlnite în mediul spitalicesc.

Așadar, prevenirea răcelii și gripei implică un set de măsuri simple și eficiente pentru a te proteja pe tine și pe cei din jurul tău.

În concluzie, răceala și gripa sunt două afecțiuni frecvente, dar pot fi evitate prin măsuri preventive adecvate și tratate cu succes cu ajutorul tratamentului potrivit. Răceala și gripa sunt deseori considerate minore, dar pot avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții. Aceste boli pot fi transmise cu ușurință și pot afecta persoanele de toate vârstele, în special pe cele cu un sistem imunitar slăbit sau cu alte afecțiuni preexistente. Este important să fii conștient de simptomele și să cauți tratamentul adecvat pentru a preveni complicațiile și a accelera procesul de vindecare. În general, trebuie să acorzi atenție acestor afecțiuni și să le tratezi cu seriozitate, astfel încât să poți proteja sănătatea ta și a celor din jurul tău.

Sursa foto: pexels.com

Referințe:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12342-common-cold

https://www.cdc.gov/flu/symptoms/coldflu.htm

https://www.healthpartners.com/blog/cold-vs-flu-how-to-spot-the-symptoms/

 

 

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate