Informarea ne ajută să fim la curent cu ce se întâmplă în întreaga lume, să luăm decizii, să fim conectați la realitate, să ne formăm opinii și să ne confirmăm diverse idei și valori.  De aceea TruMed – Specialiști în Servicii Medicale La domiciliu, dă startul unor articole ce au scopul de a te informa în legătură cu subiectele medicale de interes pentru întreaga lume.

Astăzi dorim să atingem un subiect de real interes: Tipuri de Virusuri Gripale

Există patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C și D. 

  • Virusurile gripale A și B, cunoscute sub denumirea de “sezon gripal”, existente în fiecare an, fiind cunoscute ca singurele virusuri gripale  ce cauzează pandemii de gripă, adică epidemii globale de boală gripală. O pandemie poate apărea atunci când apare un virus nou și foarte diferit de gripa A care infectează oamenii și are capacitatea de a se răspândi rapid printre oameni. 
  • Virusul gripal C nu provoacă epidemii, ci forme ușoare de boli și nu se poate răspândi pentru a provoca epidemii de gripă umană. 
  • Virusurile gripale D afectează în primul rând vacile, iar din cercetările de până acum nu se știe concret dacă pot fi transmise și oamenilor.

Ce este gripa sezonieră și cum se poate lua?

Gripa sezonieră este o infecție respiratorie contagioasă cauzată de o varietate de virusuri gripale. Simptomele gripei sezoniere implică dureri musculare, dureri de cap și febră. Virusurile intră în corp prin membranele mucusului nasului, ochilor sau gurii. De fiecare dată când atingeți cu mâna, sau alte zone expuse pe una dintre aceste zone, vă infectați cu un virus.

De aceea este foarte important să vă mențineți mâinile fără germeni, și să preveniți asta prin spălarea frecventă și minuțioasă a mâinilor. Încurajați membrii familiei să facă același lucru pentru a rămâne bine și pentru a preveni gripa.

Virusurile gripale A

Ele sunt împărțite în subtipuri bazate pe două proteine ​​de pe suprafața virusului: hemaglutinină (H) și neuraminidază (N). Există 18 subtipuri diferite de hemaglutinină și 11 subtipuri diferite de neuraminidază (H1 până la H18 și, respectiv, N1 până la N11). În timp ce există potențial 198 de combinații diferite de subtipuri de gripă A, doar 131 de subtipuri au fost detectate în natură. Subtipurile actuale de virusuri gripale A care circulă de obicei în rândul oamenilor includ: A (H1N1) (cunoscut și sub denumirea de gripă porcină) și A (H3N2).

Tulpina de virus gripal A este încadrată în subtipul H1N1. Potrivit celor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca   “clasificarea subtipurilor virale se face în funcţie de cele două glicoproteine aflate la suprafaţa virusului, hemaglutinina(H) şi neuraminidaza(N).

  • Hemaglutinina este glicoproteina cu ajutorul căreia virusul se ataşează de celula pe care o va infecta şi reprezintă antigenul cheie în prepararea vaccinurilor antigripale.
  • Neuraminidaza este enzima cu ajutorul căreia virusul reuşeşte să pătrundă în celula gazdă. 

În prezent virusurile gripale A (H1N1) circulante sunt legate de virusul pandemic H1N1 2009 care a apărut în primăvara anului 2009 și a provocat o pandemie gripală (site-ul CDC 2009 H1N1 Flu). Acest virus, denumit științific virusul „A (H1N1) pdm09” și mai general numit „2009 H1N1”, a continuat să circule sezonier de atunci.

Virusurile gripale B

Spre deosebire de virusurile gripale de tip A, gripa de tip B se găsește numai la om. Gripa de tip B poate provoca o reacție mai puțin severă decât virusul gripal de tip A, dar, ocazional, gripa de tip B poate fi încă extrem de dăunătoare. Virusurile de tip gripal B nu sunt clasificate după subtipuri și nu provoacă pandemii.

Importanța vaccinului antigripal

Vaccinurile antigripale au în componența lor virusurile gripale A (H1N1), A (H3N2) și unul sau doua virusuri gripale B (în funcție de vaccin).  Este necesar să înțelegeți că vaccinurile antigripale sezoniere nu protejează împotriva virusurilor gripale C sau D. În plus, vaccinurile antigripale NU vor proteja împotriva infecțiilor și bolilor cauzate de alte virusuri care, de asemenea, pot provoca simptome asemănătoare gripei.

Cum preveniți gripa sezonieră?

Primul și cel mai important pas în prevenirea gripei este să vă faceți vaccinul antigripal în fiecare an. Fie că alegeți să îl faceți la domiciliu sau mergeți la spital și așteptați să fiți preluat de către cadrele medicale,  acesta vă poate lua de pe cap grija că dumneavoastră sau membrii familiei pot lua gripa de tip A sau B.

S-a demonstrat că vaccinul antigripal reduce bolile legate de gripă și riscul de complicații grave ale gripei care pot duce la spitalizare sau chiar deces. Puteți face asta simplu și rapid chemând la domiciliu o echipă specializată și în măsură să vă administreze vaccinul.
Cum aflați daca aveți Gripa de tip A sau B?

TruMed vă oferă posibilitatea să puteți testa dacă aveți sau nu gripă de tip A sau B printr-o recoltare rapidă ce vă oferă rezultatul pe loc chiar la domiciliu. TruMed își desfășoară activitatea oriunde în București și Ilfov și pentru a vedea lista de tarife TruMed intrați aici.

De asemenea, recomandăm să aveți grijă în momentul în care vă aflați în jurul persoanelor persoanele bolnave, să păstrați distanța, să vă acoperiți nasul și gura de tuse și strănuturi. Spălarea frecventă a mâinilor ajută la încetinirea răspândirii germenilor care provoacă boli respiratorii (nas, gât și plămâni), precum gripa.

Dacă v-a plăcut articolul, vă rugăm să îl distribuiți pentru a ne informa corect cunoscuții.

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate