Administrare medicație

Pneumonia: Ce este, care sunt cauzele, simptomele, tipurile de pneumonie, cum se tratează, dar și cum se previne?

Pneumonia: Ce este, care sunt cauzele, simptomele, tipurile de pneumonie, cum se tratează, dar și cum se previne?

Pneumonia este o infecție localizată la nivelul plămânilor care poate provoca inflamații, dar și leziuni ale țesuturilor pulmonare, așa cum este descrisă în manualele de specialitate. De cele mai multe ori, pneumonia este o afecțiune ușoară, ce se vindecă complet. Însă, există cazuri în care, poate dezvolta complicații foarte grave de sănătate și poate fi chiar fatală. De aceea, nu trebuie neglijată, fiind necesar să apelăm la un consult medical de specialitate.

Din nefericire, fiecare persoană se poate confrunta, mai devreme sau mai târziu, cu diverse probleme de sănătate. Desigur că, pentru fiecare problemă, există și o soluție, la fel și în cazul acesta. Medicina a evoluat foarte mult și, în prezent, există numeroase tipuri de tratamente, adaptate fiecărei afecțiuni în parte. 

În acest articol, vom prezenta mai multe detalii despre ceea ce trebuie să știi despre pneumonie, ce este aceasta, care sunt cauzele, simptomele, tipurile de pneumonie, cât durează și care sunt complicațiile acestei afecțiuni, cum se tratează, dar și cum se previne, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

1. Ce este pneumonia?

Pneumonia este definită ca fiind o infecție a tractului respirator inferior. Această afecțiune se caracterizează prin inflamația țesutului pulmonar și umplerea cu lichid și puroi a alveolelor pulmonare. Alveolele pulmonare sunt precum niște săculeți care se umplu cu aer atunci când respirăm, ce ajută la realizarea schimbului de gaze. 

Este important de știut că, în cazul infecției provocate de pneumonie, alveolele pulmonare se umplu cu lichid și puroi și, prin urmare, țesutul pulmonar se inflamează, așa că respirația va fi îngreunată, iar transportul oxigenului în organism va fi afectat. În acest caz, concentratorul de oxigen de la TruMed a fost special creat pentru a se închiria și a se utiliza la domiciliu, asigurând un aport suplimentar de oxigen în astfel de situații, precum o afecțiune pulmonară de tipul pneumoniei. 


Această boală poate afecta un singur plămân, iar în unele cazuri, chiar ambii plămâni. Formele dezvoltate pot fi ușoare, putând fi tratate, așa cum prescrie medicul specialist, în urma unui control amănunțit, dar și a rezultatelor de la analizele medicale ce se pot realiza acum și la domiciliu, oferite de echipa TruMed. De asemenea, pot exista și forme severe, cu complicații grave de sănătate ce necesită intervenția medicală de urgență.

Pneumonia, grafic, plamani, Trumed.ro
Medici, pneumonia, Trumed.ro

1.1. Care sunt simptomele pneumoniei?

Simptomele pneumoniei variază atât în funcție de cauza bolii, dar și de evoluția acesteia, având diverse forme, de la ușoare până la severe. Despre cauzele apariției pneumoniei, vom detalia în continuarea articolului. 

Prin urmare, pneumonia virală poate debuta cu un simptom asemănător gripei, cum ar fi tusea seacă, durerea de cap sau respirația șuierătoare, în timp ce pneumonia bacteriană poate fi cauza creșterii temperaturii corpului, apariția stărilor de confuzie, accelerarea pulsului și, în anumite cazuri, colorarea unghiilor și a buzelor într-o nuanță albăstruie, din cauza nivelului scăzut de oxigen din sânge. Dacă întâmpini astfel de simptome, apelează cât mai repede la un medic pentru a-ți face cele mai potrivite recomandări de tratament.

Așadar, printre simptomele frecvente putem enumera:

  • Tusea productivă sau seacă – Flegma sau sputa, cum mai este cunoscută în termeni medicali, poate avea o consistență mai groasă, de culoare galbenă sau verde. Pot exista cazuri în care apare și hemoptizia sau tusea cu sânge;
  • Febră peste 38 de grade Celsius – Febra este însoțită de frisoane și transpirații abundente, de regulă;
  • Stare de slăbiciune și oboseală;
  • Dispnee – Dificultăți respiratorii;
  • Durere toracică pleuritică – Dureri în piept atunci când se respiră adânc sau când se tușește, se simte ca un junghi în piept;
  • Dureri de cap, articulare și musculare;
  • Tahicardie – Ritm cardiac accelerat;
  • Pierderea apetitului;
  • Tahipneea – Respirație rapidă/accelerată, întâlnită în cazul copiilor cu vârsta sub cinci ani;
  • Diverse sunete ale respirației bronșice;
  • Stări de confuzie și delir – apar în cazul persoanelor vârstnice;
  • Amețeală, stare de greață sau vărsături, uneori și diaree;
  • Albăstrirea pielii și a pielii – această culoare apare din cauza lipsei de oxigen și necesită îngrijirea medicală de urgență.

Deoarece este o afecțiune care se poate agrava și afecta și alte funcții ale organismului, cu ajutorul unei consultații de medicină internă la domiciliu realizată de un medic specializat în domeniu, din echipa TruMed, vei avea siguranța unei consultații clinice de specialitate ce are ca scop evaluarea, diagnosticarea și tratarea diferitelor afecțiuni ale unuia sau mai multor organe interne. Pentru o acuratețe crescută a informațiilor despre starea organelor abdominale, vei putea alege ecografia abdominală la domiciliu de la TruMed. Pentru mai multe informații, te invităm să verifici pe site-ul nostru serviciile medicale de înaltă calitate care sunt disponibile și oferite de medicii din echipa noastră.

Ecografie abdominala, medic, Trumed.ro
Consultatie medicala la domiciliu, medic, pacient, Trumed.ro

1.2. Care sunt cauzele pneumoniei?

Conform studiilor medicale, plămânii pot fi infectați atât prin intermediul inhalării directe a microorganismelor care cauzează apariția pneumoniei, cât și prin circulația sanguină sau prin migrație de la un focar infecțios ce se află în apropiere. De regulă, se manifestă inițial precum o infecție de tract respirator superior, urmând să se deplaseze către tractul respirator inferior.

Pneumonia virală apare atunci când picăturile de salivă infectată sunt inhalate prin nas sau gură și ajung în plămâni, provocând, astfel, reacții inflamatorii. Prin urmare, un organism afectat de acest tip de pneumonie este mai vulnerabil față de infecțiile bacteriene, ceea ce poate duce și la apariția unei forme de pneumonie cauzate de o bacterie.

Pneumonia bacteriană se dezvoltă ca urmare a aspirării în plămâni a microorganismelor dăunătoare ce se află în zona gâtului sau a nasului, în timpul somnului. Mai exact, pneumoniile bacteriene apar în momentul în care sunt aspirate bacterii dăunătoare pentru plămâni.

Apariția pneumoniei, indiferent de tipul său, poate fi favorizată de mai mulți factori de risc. Prin urmare, un sistem imunitar slăbit din cauza bolilor, precum diabetul zaharat sau a tratamentelor cu imunosupresoare, de exemplu, poate contribui la creșterea riscului îmbolnăvirii de pneumonie.

Printre grupele cu risc crescut de contactare a unei forme de pneumonie sunt următoarele:

  • Nou-născuții și copiii cu vârsta sub doi ani;
  • Persoanele ce au vârsta de peste șaizeci și cinci de ani;
  • Persoanele care sunt imobilizate la pat, deoarece agenții patogeni care se pot găsi în secreția bronșică stagnează din cauza unei ventilații pulmonare defectuoase;
  • Persoanele care întâmpină dificultăți la înghițire;
  • Persoanele care fumează sau consumă alcool;
  • Persoanele care suferă de boli cronice, precum diabetul zaharat sau insuficiența cardiacă.
Medic, pacient, analize medicale, Trumed.ro

1.3. Care sunt tipurile de pneumonie?

Există mai multe tipuri de pneumonie, care se pot clasifica în funcție de diverși factori. Astfel, în funcție de cauzele pneumoniei sau germenii care au provocat apariția bolii, se pot distinge următoarele tipuri:

  • Pneumonia bacteriană – este cauzată de bacterii, iar principala bacterie ce este responsabilă de declanșarea pneumoniei se numește Streptococcus pneumoniae, conform denumirii științifice.
  • Pneumonia virală – cauzată de virusuri gripale, ce are o formă ușoară. Așadar, virusul gripal fiind cea mai întâlnită cauză pentru pneumonia virală, ce este frecventă la copiii sub cinci ani.
  • Pneumonia fungică – cauzată de ciuperci, precum Aspergillus, una dintre cele mai răspândite ciuperci aerine. Aceasta poate apărea la persoane ce au sistemul imunitar slăbit.
  • Pneumonia parazitară – plămânii pot fi afectați de diverși paraziți care se transmit prin contactul direct cu pielea, prin înțepături de insecte sau prin ingerare.

Pneumonia neinfecțioasă – aceasta apare în urma aspirării pentru o perioadă îndelungată a unor alimente lichide sau solide, secreții salivare sau substanțe toxice pentru plămâni sau bronhii.

 

2. Cum se tratează pneumonia, atât la adulți, cât și la copii?

De regulă, atât examenul clinic, cât și radiografia toracică, pot fi suficiente pentru ca medicul să poată pune diagnosticul de pneumonie. Bineînțeles că va exista posibilitatea să solicite efectuarea anumitor analize de sânge, urină sau spută, măsurarea nivelului de oxigen din sânge, o bronhoscopie sau analiza unei mostre de lichid din plămâni. În cazul în care radiografia va prezenta regiuni mai dense de culoare albă, poate fi o cauză bacteriană a infecției, dar dacă sunt pete albe difuze, poate fi o cauză virală. Medicul va oferi toate explicațiile necesare în acest caz.

Tratamentul medicamentos va depinde foarte mult de tipul de pneumonie. În urma acestei decizii, medicul va putea prescrie:

  • antibiotice necesare pentru pneumoniile bacteriene;
  • medicamente antivirale pentru pneumoniile virale;
  • medicamente antifungice pentru pneumonia ce are cauză micotică.

Pe lângă acestea, medicul va mai putea recomanda și medicamente pentru ameliorarea simptomelor de febră și tuse atât pentru pacienții adulți, cât și pentru copii.

Mai pot fi de ajutor și remediile naturale precum:

  • ceaiurile de eucalipt și mentă – vor contribui la calmarea iritațiilor din gât;
  • ceaiurile de ghimbir – pentru ameliorarea durerilor în piept;
  • gargara cu apă sărată – ajută la eliminarea mucusului din gât.

De asemenea, pacienții ce au forme ușoare de pneumonie, pot urma la domiciliu tratamentul care a fost prescris de medic care constă, de regulă, în antibiotice ce se vor lua pe cale orală. Se mai poate recomanda odihna la pat și consumul regulat de lichide. Merită menționat faptul că, pacienții care întâmpină dificultăți respiratorii, care sunt diagnosticați cu o afecțiune cardiacă sau au vârsta de peste șaizeci de ani, vor fi internați în spital, cu scopul administrării de antibiotice intravenoase. Mai mult decât atât, în cazul insuficienței respiratorii, se va putea recurge la oxigenoterapie. Toate aceste lucruri vor fi stabilite de medic, în funcție de necesitățile și problemele fiecărui pacient în parte.

Pneumonia, vaccin, Trumed.ro
Analize medicale, Trumed.ro

3.Cât durează și care sunt complicațiile pneumoniei?

În ceea ce privește perioada de recuperare, aceasta este influențată de vârsta și starea generală de sănătate a fiecărui pacient.

Chiar și în cazul în care simptomele se îmbunătățesc, pneumonia poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. Perioada de recuperare se poate clasifica astfel:

  • După o săptămână – febra ar putea să dispară complet;
  • După patru săptămâni – atât durerea toracică, cât și producția de mucus, se vor reduce semnificativ;
  • După șase săptămâni – tusea și dificultățile de respirație se vor ameliora;
  • După trei luni – simptomele vor trece, în mare parte, dar pacientul va mai resimți starea de oboseală;
  • În șase luni – pneumonia se va vindeca complet.

Cu toate că pneumonia este o afecțiune relativ ușoară, care răspunde pozitiv la tratament, pot exista cazuri în care vor apărea complicații destul de grave sănătate, precum:

    • Abcesul pulmonar – cunoscut ca formarea unor buzunare de puroi în plămâni;
    • Bacteriemie – infecția sângelui;
    • Septicemie – extinderea infecției în tot corpul, ce poate duce la blocarea organelor;
    • Meningită – infecția creierului;
  • Endocardită, pericardită, atac de cord;
  • Deces.

Acestea au fost câteva exemple de complicații ce pot interveni în urma pneumoniei. Medicii sunt în măsură să ofere mai multe detalii, de aceea, în astfel de cazuri, este necesar să apelăm la serviciile medicale.

4. Metode de prevenție ale pneumoniei

Cea mai eficientă metodă de prevenire a pneumoniei este, în mod sigur, vaccinarea cu vaccinul pneumococic. De asemenea, vaccinul antigripal este eficient nu numai în prevenirea gripei și complicațiilor sale, ci și în cazul pneumoniei.

Alte măsuri de prevenție a pneumoniei, foarte eficiente, sunt:

    • O igienă sanitară corectă – spălarea mâinilor cu apă și săpun, ori de câte ori este necesar;
  • Evitarea consumului de alcool, dar și a fumatului;
  • Gestionarea corespunzătoare a afecțiunilor medicale ce sunt subiacente, precum astmul bronșic, insuficiența cardiacă sau diabetul zaharat;
  • Întărirea imunității – pneumonia apare la persoanele ce au un sistem imunitar slăbit. Așadar, întărirea imunității este absolut necesară. În acest caz, suplimentele de vitamina D3, fructele, legumele și alte remedii de acest fel, pot fi de ajutor. Recomandările medicilor sunt cele mai importante!

În concluzie, pneumonia este o afecțiune a plămânilor ce nu trebuie neglijată. Această infecție poate fi ușoară, de cele mai multe ori, însă, există anumite cazuri în care se poate agrava și declanșa o serie de complicații pentru pacienții cu sistemul imunitar slăbit sau care prezintă boli cronice. Este foarte important să acorzi atenție simptomelor tale sau ale copilului tău și să apelezi la un medic, în cazul în care tusea, febra, durerile în piept și dificultățile de respirație persistă. Echipa TruMed îți stă la dispoziție în cazul în care ai nevoie de consultații de specialitate, explorări, analize medicale sau tratamente!

Sursa foto: Freepik.com, Pexels.com, Pixabay.com

Referințe:

“Everything you need to know about Pneumonia”, healthline.com, https://www.healthline.com/health/pneumonia

“Pneumonia: Symptoms and Diagnosis”, lung.org, https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/pneumonia/symptoms-and-diagnosis

“Pneumonia”, msdmanuals.com, https://www.msdmanuals.com/home/quick-facts-lung-and-airway-disorders/pneumonia/pneumonia

“Pneumonia”, hopkinsmedicine.org, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pneumonia

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate