Administrare medicație

Viroza respiratorie – ce este, cum se manifestă atât la adulți, cât și la copii, care sunt cauzele apariției, factorii de risc, simptomele, perioada de incubație și modalitățile de transmitere

Viroza respiratorie – ce este, cum se manifestă atât la adulți, cât și la copii, care sunt cauzele apariției, factorii de risc, simptomele, perioada de incubație și modalitățile de transmitere

Virozele respiratorii sunt printre cele mai des întâlnite patologii transmisibile care pot afecta orice persoană, indiferent de categoria de vârstă în care se încadrează. Simptomele acestei afecțiuni pot varia, în funcție de gradul de severitate al tipului de viroză respiratorie ce a fost contactat de către o persoană. 

Pentru a evita eventualele complicații cauzate de această infecție virală, mai exact, de viroza respiratorie, este esențial să apelezi la un consult medical de specialitate, pentru o diagnosticare corectă, dar și pentru o monitorizare și un tratament potrivit, recomandat de medicul specialist. În felul acesta, atât procesul de vindecare, cât și cel de recuperare se vor realiza mai repede, iar starea ta de sănătate sau a copilului tău nu va fi pusă în pericol. Personalul medical ce face parte din echipa policlinicii TruMed, îți oferă servicii medicale la domiciliu, pentru că ne dorim să beneficiezi de siguranță și servicii medicale de calitate, direct din confortul locuinței tale. 

În continuarea acestui articol, vei putea să descoperi ce este viroza respiratorie, cum se manifestă atât la adulți, cât și la copii, care sunt cauzele apariției, factorii de risc, simptomele, perioada de incubație și modalitățile de transmitere.

1. Viroza respiratorie – ce este, cum se manifestă atât la copii, cât și la adulți și de câte tipuri sunt virozele respiratorii?

1. Viroza respiratorie - ce este viroza respiratorie si cum se manifesta atat la copii, cat si la adulti_mama si copil care are viroza respiratorie

Viroza respiratorie se mai numește și infecție respiratorie virală. Această patologie implică afectarea cavității nazale și a faringelor. Mai exact, viroza respiratorie înseamnă o infecție a sinusurilor, dar și a gâtului, în mod special, în timpul sezonului rece. 

Pot fi infectate atât căile respiratorii superioare, cât și cele inferioare, în funcție de tipul de viroză respiratorie care a fost contactat de către o persoană. Așadar, viroza respiratorie se poate manifesta astfel:

  • Poate să afecteze cavitatea bucală;
  • Poate afecta cavitatea nazală;
  • Poate să se manifeste și să afecteze zona laringelui sau a faringelui;
  • Se poate manifesta și la nivelul bronhiilor sau al traheelor.

Prin urmare, viroza respiratorie este o patologie transmisibilă ce poate afecta atât persoanele adulte, cât și copiii toate vârstele. În acest caz, igiena personală este foarte importantă, pe lângă distanțarea fizică față de alte persoane, pentru a evita transmiterea sa.

De câte tipuri sunt virozele respiratorii?

Tipurile de viroze respiratorii pot fi determinate atât de locul în care se manifestă infecția, cât și conform zonei în care este afectat sistemul respirator. De aceea, virozele respiratorii pot fi de diverse tipuri, spre exemplu:

  • Printre cele mai comune tipuri de viroze respiratorii se numără răceala. Această infecție virală poate fi favorizată de diferite virusuri ce pot să provoace simptome similare atât în cazul copiilor, cât și al adulților. Se pot transmite în timpul contactului, în mod direct, cu anumite secreții respiratorii, precum mucusul sau saliva.
  • Viroza respiratorie poate să implice și infectarea zonei faringelui, astfel că va apărea, în special, durerea în gât. Această infecție virală se numește faringită și are următoarele simptome – durere în gât ce are o intensitate crescută, durere în zona urechilor, amigdale umflate sau dificultatea de a vorbi sau de a înghiți.
  • Pe lângă faringită, poate să apară și laringita, care înseamnă inflamarea și afectarea laringelui. Cele mai comune simptome sunt răgușeala și modificarea vocii, dar și durerile în gât, dificultățile de înghițire și febra.
  • O altă formă de viroză respiratorie, des întâlnită, este sinuzita. Aceasta implică infectarea sinusurilor și cauzează inflamarea lor. Simptomele care pot să apară sunt – secrețiile nazale abundente de culoare verzuie, congestia nazală, stări de oboseală, dureri de cap, febră și tuse.
1.1. Virozele respiratorii - de cate tipuri sunt virozele respiratorii_Medic pediatru, consultatii de pediatrie la domiciliu, copil cu viroza respiratorie

Așadar, acestea sunt cele mai frecvente tipuri de viroze respiratorii pe care care le pot contacta atât copiii de toate vârstele, cât și adulții. Dacă micuțul sau micuța ta suferă de orice tip de viroză respiratorie, este indicat să apelezi la un medic specialist pediatru pentru a beneficia atât de o consultație de pediatrie, cât și de recoltare de analize pentru copii la domiciliu, cu scopul de a-i oferi recomandările potrivite pentru recuperare și tratament.

1.1. Virozele respiratorii - de cate tipuri sunt virozele respiratorii_Consultatii medicale la domiciliu, medic specialist, pacienta cu viroza respiratorie consultata la domiciliu

Pentru că ne dorim să-ți oferim servicii medicale complete și de calitate, noi, echipa de la TruMed, venim direct la domiciliul tău, pentru ca tu să beneficiezi mai multă flexibilitate și confort. De exemplu, îți oferim și consultații de medicină internă la domiciliu, pentru a putea să excludem eventualele complicații pe care le implică viroza respiratorie și nu numai. De asemenea, poți opta și pentru o recoltare de analize la domiciliu, pentru o mai bună monitorizare a stării tale de sănătate.

1.1. Virozele respiratorii - de cate tipuri sunt virozele respiratorii_Perfuzii la domiciliu, policlinica TruMed

Echipa noastră medicală specializată de la TruMed îți oferă și posibilitatea de a face perfuzii la domiciliu, pentru administrarea tratamentului recomandat de medicul specialist în urma unui consult amănunțit, pentru ca tu să fii în siguranță și confort, în propria locuință. Timpul și starea ta de sănătate sunt factori esențiali și, de aceea, noi suntem pregătiți să venim la tine atunci când tu îți dorești.

2. Cauzele apariției virozei respiratorii – care sunt cauzele și factorii de risc?

Viroza respiratorie este o afecțiune contagioasă ce se poate transmite cu ușurință de la persoană la persoană, indiferent de vârstă. Transmiterea virusurilor ce cauzează viroza respiratorie se realizează atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, fără a se asigura că folosește măsurile de protecție, precum utilizarea batistelor nazale de unică folosință sau acoperirea zonei nasului sau a gurii. 

Așadar, cea mai frecventă cauză care determină apariția virozei respiratorii este reprezentată de contactul cu o altă persoană infectată. Acest contact cu o persoană afectată de orice tip de viroză respiratorie se poate face atât în mod direct, cât și indirect. 

Alte cauze ale apariției virozei respiratorii sunt determinate de intrarea în contact cu anumite virusuri sau bacterii. Acest lucru se întâmplă, în special, atunci când o persoană are un sistem imunitar slăbit sau suferă de alte complicații medicale, provocate de diverși factori.

Factorii de risc pot fi următorii:

  • Așa cum am specificat anterior, persoanele cu sistem imunitar slăbit au o predispoziție crescută de a dezvolta orice tip de viroză respiratorie, plus multe alte afecțiuni medicale ce sunt contagioase;
  • Stresul este un alt factor de risc care favorizează acest tip de infecție respiratorie;
  • Somnul deficitar și lipsa de odihnă, în general, reprezintă factori de risc de dezvoltare a virozei respiratorii;
  • Un regim alimentar nesănătos sau lipsit de nutrienții necesari pentru buna funcționare a organismului;
  • Umezeala și frigul sunt factori nefavorabili pentru organism, în general. De aceea, aceștia pot favoriza instalarea virusurilor sau bacteriilor ce duc la dezvoltarea unei viroze respiratorii.

Persoanele vârstnice și femeile însărcinate fac parte din categoriile vulnerabile ce sunt predispuse să intre în contact cu orice tipuri de viroze respiratorii. De asemenea, copiii pot să contacteze o viroză respiratorie cu o mai mare ușurință, deoarece petrec foarte mult timp la școală, grădiniță, locuri de joacă etc. În orice colectivitate, riscurile sunt mai crescute, prin urmare, trebuie să se respecte regulile de igienă și de distanțare fizică, pentru a evita intrarea în contact cu virozele respiratorii.

3. Simptomele virozei respiratorii la copii și adulți – care sunt simptomele întâlnite în viroza respiratorie?

2.1. Simptomele virozei respiratorii la copii si adulti - care sunt simptomele intalnite in viroza respiratorie_Viroza respiratorie la adulti, cauze, simptome

Am stabilit care sunt manifestările, cauzele și factorii de risc în virozele respiratorii. Cu toate acestea, este necesar să cunoști și cele mai comune simptome provocate de infecțiile respiratorii sau virozele respiratorii:

  • Un simptom resimțit de către o persoană afectată de viroza respiratorie poate fi starea de oboseală și dificultatea de a realiza treburile de zi cu zi;
  • Apare tusea seacă sau cu expectorație;
  • De asemenea, secrețiile nazale sunt abundente în cazul virozelor respiratorii;
  • Strănutul este un alt simptom întâlnit frecvent la persoanele afectate de viroză respiratorie;
  • Apare febra ce are valori crescute, în funcție de severitatea infecției;
  • Durerile de cap și cele musculare reprezintă alte simptome comune ale infecției respiratorii;
  • Nu în ultimul rând, de foarte multe ori, nasul poate să fie înfundat, respirația să se realizeze cu o dificultate crescută.

Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste simptome, este indicat să te adresezi unui medic specialist care îți va putea monitoriza starea de sănătate și îți va prescrie tratamentul potrivit pentru vindecarea infecției sau virozei respiratorii.

4. Cât durează o viroză respiratorie și care este perioada de incubație?

Fiecare organism este diferit, iar durata de manifestare a virozei respiratorii poate să varieze, la fel ca perioada de incubație al virusurilor. Cu toate acestea, în funcție de tipurile de viroze, acestea pot să aibă o durată mai mică sau mai mare de timp. De regulă, cele mai multe simptome se atenuează pe parcursul unei săptămâni. Însă, există cazuri în care acestea se îmbunătățesc în decurs de 10 sau de 15 zile. Perioada de incubație este de scurtă durată, respectiv, de 1 până la 3 zile, conform studiilor de specialitate.

3. Cat dureaza o viroza respiratorie si care este perioada de incubatie_mama si fiica care necesita ingrijiri medicale la domiciliu

Aceste informații sunt generale, așa că este indicat să consulți sfatul unui medic de specialitate, pentru a-ți monitoriza și explica ce implică toate aceste etape de ameliorare a stării de sănătate și cât timp durează până când te vei vindeca în totalitate.

5. Contagiozitatea virozei respiratorii – care sunt modalitățile de transmitere ale acestei patologii?

Viroza respiratorie are un grad de contagiozitate crescut, deoarece se poate transmite prin diverse modalități frecvent întâlnite. Așadar, modalitățile de transmitere ale acestei patologii sunt următoarele:

  • Infecțiile sau virozele respiratorii se transmit de la o persoană care este infectată, fie că este simptomatică, fie asimptomatică, către o altă persoană ce are o predispoziție crescută de a contacta aceste tipuri de virusuri;
  • O altă modalitate de transmitere a acestei patologii se poate realiza prin prisma folosirii anumitor obiecte sau produse de orice fel, la comun. Se poate face atât prin contact direct, cât și indirect;
  • Aceste virusuri se transmit, adesea, în mod direct, în timp ce o persoană afectată strănută sau tușește;
  • O persoană care are imunitatea slăbită va putea contacta o formă de viroză respiratorie, în mod indirect, prin atingerea unui obiect sau produs comun, ce a fost atins, anterior, de o persoană infectată cu viroză respiratorie.

În concluzie, viroza respiratorie este o afecțiune ce are un grad de contagiozitate ridicat, aceasta fiind o afecțiune des întâlnită atât în cazul copiilor, cât și al adulților. Există diverse cauze, factori de risc și simptome, în funcție de starea de sănătate a fiecărei persoane, dar și a factorilor de mediu. Pentru orice problemă de sănătate pe care o întâmpini, îți recomandăm să te adresezi unui medic de specialitate, pentru a primi cele mai potrivite recomandări și tratamente. Echipa medicală de la TruMed este alături de tine, așa că îți oferim o alternativă personalizată și flexibilă la serviciile medicale existente, din grija și dorința de a te bucura de o calitate îmbunătățită a stării tale de sănătate. 

 

Surse foto: Pexels.com, Depositphotos.com.

Referințe medicale:

https://www.cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.html

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4335-influenza-flu

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/symptoms-causes/syc-20351719

 

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate