Protocol sonda

  1. Igienă locală a organelor genitale – cu apă și săpun neutru sau spuma Molicare si servetele umede de doua ori pe zi.
  2. Curățarea sondei la exterior – pe o porțiune de 6-7 cm de la meatul urinar. Curățarea se face de la meatul urinar în jos cu ajutorul unor comprese sterile pe care le-ați îmbibat cu ser fiziologic.
  3. Evaluarea semnelor și simptomelor locale și generale – se urmărește regiunea ( să nu apară roșeață) și se întreabă persoana daca simte ceva la nivelul regiunii ( usturime, durere),
  4. Menținerea permeabilității tubulaturii – pentru ca urina să se scurgă în pungă nestingherită, trebuie ca punga să se afle mereu sub nivelul vezicii urinare, iar sonda și tuburile atașate la ea să nu fie presate; dacă persoana pe care o îngrijiți se poate deplasa la toaletă pentru eliminarea scaunului sau se poate plimba prin casă sau chiar afară, fixați riguros punga de urină pe coapsă sau pe gambă.
  5. Golirea pungii de urină – de câte ori se umple; în timpul golirii trebuie să fiți atenți ca punga să fie sub nivelul vezicii urinare, astfel încât urina din pungă să nu se întoarcă în vezica urinară
  6. Schimbarea pungii se face saptamanal sau de cate ori este nevoie. Nu uitati sa pensati sonda inainte de detasarea pungii de urina.
  7. Urina are o culoare galbenă, mai deschisă când se consumă o cantitate mai mare de lichide și mai închisă când se consumă o cantitate mai mică de lichide și este transparentă;
  8. Dacă aspectul urinii se modifică mai tare – fie devine roșiatică, fie foarte închisă la culoare (ca berea brună) sau devine tulbure se recomanda o recoltare de urocultura cu antibiograma.
  9. Alimentația va fi una echilibrată, compatibilă afecțiunii, vârstei, sexului și activității persoanei îngrijite; dacă persoanei pe care o îngrijiți i s-a impus un anumit regim alimentar, va trebui să-l respectați
  10. Legat de consumul de lichide – de preferat apă sau ceaiurile, sucurile de fructe recomandate; având în vedere că staza urinii în vezica urinară + consumul relativ mic de lichide predispune la formarea calculilor (pietrelor) în vezică, se recomandă ca la persoanele cu sondă urinară permanentă să se crească cantitatea de lichide/24 ore, cu aproximativ 500 ml. Recomandarea este valabilă DOAR pentru cei care NU au afecțiuni care să interzică consumul mare de lichide ( HTA, AVC hemoragic în trecut, boli de rinichi sau alte boli care merg cu reținere de lichide)

Spălătura vezicală este necesară mai ales pentru cei care nu se ridică din pat.

Scop – îndepărtarea urinii de stază si prevenirea blocarii sondei cu pietre intravezicale.

(urina de stază = urina care rămâne în vezica urinară mai mult timp; ea predispune la apariția infecțiilor și a pietrelor intravezicale)

Sonda se schimba la 21 zile (3 saptamani) sau de fiecare data cand se blocheaza sau atunci când se observă prelingerea unei cantitati mari de urina pe lângă sondă.

Intră în contact cu noi

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate