Analize medicale

Exsudatul faringian: ce trebuie să știi despre această analiză înainte de recoltare?

Exsudatul faringian: ce trebuie să știi despre această analiză înainte de recoltare?

Exsudatul faringian este un test cu ajutorul căruia se detectează microbii (bacterii sau ciuperci) care pot provoca o infecție. Chiar dacă este o procedură ușor neplăcută, este una dintre cele mai bune modalități prin care specialiștii pot identifica probleme specifice durerilor în gât. Vei afla din acest articol ce este exsudatul faringian, cum se face recoltarea și cum poți să te pregătești pentru această analiză.

3. Prevenirea si tratarea escarelor la domiciliu

1. Exsudatul faringian: ce este?

Durerea în gât este unul dintre cele mai frecvente motive pentru vizitele la medic. În timp ce majoritatea pacienților cu dureri în gât au o cauză infecțioasă (faringită), mai puțin de 20% au o indicație clară pentru terapia cu antibiotice (adică infecția cu streptococ beta-hemolitic de grup A).

 

Majoritatea infecțiilor care provoacă dureri în gât sunt cauzate de un virus. Rezultatele unui exsudat faringian poate arata diferența dintre o infecție bacteriană și o infecție virală. Astfel, determinarea organismului care provoacă infecția poate ghida tratamentul pe care medicul îl va recomanda pacientului. 

 

Practic, o probă prelevată din gât este pusă pe o placă specială (cultură) care permite bacteriilor să se dezvolte în laborator. Dacă nu există o înmulțire a microbilor, cultura este negativă. Dacă există o multiplicare a microbilor care pot provoca o infecție, cultura este pozitivă. Tipul de microb poate fi identificat cu un microscop sau cu teste chimice. Uneori, în cazuri mai speciale, sunt efectuate alte teste pentru a găsi medicamentul potrivit pentru tratarea infecției, acestea fiind numite teste de sensibilitate (antibiograma).

2. Exsudatul faringian: cum să te pregătești pentru recoltare?

2. Exsudatul faringian cum sa te pregatesti pentru recoltare

De multe ori, există multă anxietate în jurul analizelor medicale, indiferent că este vorba de un copil, de un bătrân sau de un adult. Tocmai de aceea, o soluție utilă pentru evitarea acestor stări de neliniște este recoltarea analizelor la domiciliu. Prelevarea probei în sine nu este dureroasă, dar poate fi destul de neplăcută și/sau inconfortabilă. Cu atât mai mult, recoltarea unei astfel de analize acasă poate să fie un avantaj pentru pacient. 

Pentru acuratețea rezultatelor în cazul unui exsudat faringian, specialiștii recomandă ca pacientul să nu consume alimente și lichide pentru cel puțin 4-6 ore. Nu este indicat ca pacientul să se spele pe dinți sau să clătească cavitatea bucală cu apă de gură în acest interval. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori, recoltarea se face dimineața. De asemenea, nu se folosesc spray-uri nazale înainte de recoltare și nu se fumează cu cel puțin 2 ore înainte de recoltare. 

În cazul copiilor, este esențial să le povestești înainte ce-o să se întâmple exact în timpul recoltării. Chiar dacă părinții sunt tentați să-i păcălească pe cei mici și să le spună că nu îi doare pentru a-i convinge să coopereze, este mult mai eficient să le explici că este, mai degrabă, o senzație neplăcută care va dura puțin. De asemenea, asigură-te că apelezi la profesioniști empatici care vor face acest proces mai ușor.

3. Cum se face recoltarea exsudatului faringian?

3. Cum se face recoltarea exsudatului faringian

Recoltarea propriu-zisă se va face de către un specialist; acesta o să-ți ceară să înclini capul pe spate și să deschizi gura cât mai larg posibil. Apoi, va apăsa limba cu o spatulă plată de lemn (depresor de limbă) și va examina gura și gâtul. Un tampon curat va fi frecat în partea din spate a gâtului, în jurul amigdalelor și pe orice zonă înroșită sau dureroasă pentru a colecta o probă. În cazul copiilor, asistentul medical poate sugera ca părintele să țină copilul în brațe pentru a recolta proba mai ușor, limitând astfel mișcările bruște ale celui mic. 

În funcție de microorganismul testat, rezultatele unui exsudat faringian pot fi gata în 1-2 zile și poate dura până la 7 zile în cazul testării unei infecții fungice. Rezultatul poate fi negativ sau pozitiv. În cazul celui din urmă, se confirmă prezența unei creșteri bacteriene. În funcție de rezultate, medicul de specialitate va recomanda un tratament specific. 

 

Surse bibliografice:

Sursa foto: Pexels.com; Unsplash.com. 



Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate