Consultații

Gastrita – cauzele și simptomele acestei afecțiuni din ce în ce mai răspândite la nivel mondial

Gastrita – cauzele și simptomele acestei afecțiuni din ce în ce mai răspândite la nivel mondial

Sănătatea tractului gastrointestinal este un aspect care poate influența semnificativ calitatea vieții unei persoane. Afecțiunile apărute la acest nivel pot cauza diverse simptome neplăcute, cum ar fi dureri abdominale, balonare, diaree sau constipație. Aceste simptome pot duce la o calitate scăzută a vieții, afectând rutina zilnică, relațiile interpersonale, starea de spirit și chiar performanțele la școală sau la locul de muncă. 

Gastrita reprezintă o afecțiune care devine din ce în ce mai răspândită la nivel mondial, studiile arătând că mai mult de 50% din populația globală suferă de un anumit tip. 

În rândurile ce urmează, vom discuta pe larg despre ce înseamnă gastrita, despre ce este gastrita cronică și gastrita acută, care sunt cauzele, factorii predispozanți și simptomele acestei afecțiuni, precum și tipurile de gastrită. Se va prezenta despre cum se pune diagnosticul de gastrită, dar și care sunt lucrurile de care să ții cont pentru a preveni apariția acestei afecțiuni.

1. Gastrita – definiție, cauze și factori predispozanți

Definiția gastritei reunește un grup de afecțiuni care au ca simptom primar inflamația mucoasei stomacului. Mucoasa stomacului are un strat de celule care secretă acid gastric, enzime și mucus pentru a ajuta la digestia alimentelor. În mod normal, acidul gastric nu afectează mucoasa, însă atunci când alimentele ingerate sunt prea picante sau consumul de alcool este crescut, mucoasa se irită și se inflamează, rezultând gastrita. 

Principalele două cauze ale gastritei la nivel mondial sunt :

  • consumul excesiv de medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene;
  • infecția bacteriană cu Helicobacter pylori.

Pe lângă aceste cauze primare, gastrita mai poate fi cauzată și de: 

  • consum excesiv de alcool;
  • fumat;
  • consum de alimente picante;
  • stres major pe perioadă îndelungată, de obicei asociat cu alte probleme de sănătate;
  • alte afecțiuni precum bolile auto-imune de tipul tiroiditei Hashimoto sau diabetului de tip 1;
  • traume fizice care afectează stomacul;
  • chimioterapia.

Dacă la aceste cauze se mai adaugă și factorii predispozanți de tipul vârstei înaintate, deficienței de vitamina B12 sau altor afecțiuni cronice precum HIV sau boala Crohn, atunci riscul de apariție al gastritei crește considerabil.

2. Tipuri de gastrită

Există mai multe tipuri de gastrită, clasificate în funcție de cauzele și caracteristicile lor. Principalele tipuri sunt:

  • Gastrita acută – are un debut brusc, durează o perioadă scurtă de timp.
  • Gastrita cronică – apare treptat și poate dura luni sau ani. 
  • Gastrita autoimună – apare atunci când sistemul imunitar al organismului atacă propriile celule gastrice, provocând inflamația și distrugerea mucoasei gastrice. Este mai frecventă la femei și la persoanele cu anumite afecțiuni autoimune.
  • Gastrita erozivă – caracterizată prin prezența de ulcere sau eroziuni în mucoasa gastrică.
  • Gastrita atrofică – apare atunci când celulele gastrice sunt distruse și înlocuite cu celule care nu produc acid gastric. Este adesea asociată cu infecția cu Helicobacter pylori și poate crește riscul de cancer gastric.

Gastrita netratată sau tratată incorect poate duce la o serie de complicații, precum ulcere gastrice și duodenale, anemie (în cazul gastritei atrofice care interferează cu absorbția vitaminei B12, rezultând în anemie), obstrucție gastrică sau dezvoltarea unor tumori, maligne sau benigne.

Cum se pune diagnosticul de gastrită? 

În cadrul examenului clinic, specialistul îți va face anamneza și va pune diverse întrebări legate de obiceiurile alimentare și stilul de viață. În ceea ce privesc examenele paraclinice, în funcție de caz, acesta va recurge la analize de sânge (teste pentru H. pylori, anemie, diverse vitamine), analize de scaun, radiografie cu substanță de contrast sau, în unele cazuri, va recurge la efectuarea unei endoscopii, pentru a verifica în timp real cum arată mucoasa tractului gastrointestinal.

3. Simptome gastrită: care sunt acestea?

În tabloul clinic al gastritei, se pot identifica diferite simptome, care pot varia de la pacient la pacient, fiecare experimentând aceeași afecțiune, dar de intensități diferite. 

Cele mai comune simptome ale gastritei, raportate în majoritatea cazurilor, sunt: 

  • durere sau disconfort abdominal – simptomul cel mai frecvent întâlnit în gastrită, localizat de obicei în partea superioară a abdomenului.
  • senzație de arsură retrosternală – această senzație poate fi similară cu cea din timpul arsurilor la stomac sau a refluxului gastroesofagian.
  • greață și vărsături – acestea sunt simptome frecvente în gastrită, în special în cazul inflamatiei severe a mucoasei gastrice, uneori vărsăturile pot conține și urme de sânge, datorită hemoragiei mucoasei.
  • balonare și flatulență – aceste simptome pot fi cauzate de acumularea de gaz în tractul gastrointestinal.
  • pierderea apetitului – aceste simptome pot fi cauzate de aciditatea crescută a stomacului.
  • pierderea în greutate – scaderea în greutate poate fi un simptom al gastritei, în special în cazul inflamației severe a mucoasei gastrice.

Pe lângă aceste simptome generale care indică clar o problemă la nivel gastric, există totuși simptome care, corelate cu cele de mai sus, impun o vizită cât mai urgentă la un specialist gastroenterolog, printre care:

  • durere abdominală însoțită de febră;
  • tahicardie (puls crescut);
  • dificultăți respiratorii;
  • transpirație generalizată;
  • senzație de amețeală;
  • scaune modificate de culoare neagră. 

În cazul în care experimentezi oricare dintre aceste simptome, cel mai probabil te confrunți cu simptomele unei crize de gastrită și este recomandat să soliciți asistență medicală cât mai urgent, mai exact o consultație de gastroenterologie, unde un specialist, care știe exact ce are de făcut, te va consulta, îți va face investigațiile necesare pentru a pune un diagnostic corect și pentru a-ți acorda îngrijirile necesare, în consecință. 

În concluzie, gastrita este o afecțiune comună care se vindecă și poate fi prevenită prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Simptomele, respectiv durerile gastritei, pot fi gestionate prin administrarea de medicamente specifice diagnosticului primit, dar ignorarea acestei afecțiuni poate duce la complicații grave. Este esențial să cunoști ce este gastrita la stomac, de la ce se face și, bineînțeles, care sunt semnele gastritei, pentru a putea preveni apariția acestei afecțiuni. Atunci când este nevoie, consultă un medic specialist pentru a primi un diagnostic și tratament corespunzător, astfel încât să poți ține sub control simptomele și să te poți bucura în continuare de un stil de viață sănătos.

 

Sursa foto: Pixabay.com, Freepik.com

Referințe:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/309046#_noHeaderPrefixedContent
  2. https://gi.md/resources/articles/4-things-everyone-should-know-about-gastritis
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/symptoms-causes/syc-20355807
  4. https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/g/gastritis.html

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate