Investigații medicale

Infertilitate la bărbați – tot ce trebuie să știi despre această problemă des întâlnită în toată lumea

Infertilitate la bărbați – tot ce trebuie să știi despre această problemă des întâlnită în toată lumea

Infertilitatea este o afecțiune în care un cuplu nu poate concepe un copil, problemele putând fi prezente ori la femeie, ori la bărbat sau chiar la ambii parteneri. Infertilitatea este în general definită ca fiind incapacitatea de a concepe un copil după un an de relații sexuale regulate, neprotejate. Infertilitatea afectează aproximativ 15% dintre cuplurile americane, însă această problemă este întâlnită și în Europa. Infertilitatea masculină este responsabilă pentru aproximativ 50% dintre aceste cazuri. Deși mulți se confruntă cu astfel de probleme și adesea, cuplurile ajung în situații dificile pe fondul acestui context, în prezent există numeroase mijloace de diagnostic, investigație, dar și de tratament, care ajută semnificativ la combaterea infertilității la bărbați.

1. Infertilitate la bărbați – la ce se referă acest termen?

Infertilitatea masculină, cunoscută și sub denumirea de tulburări de andrologie, este o problemă care se manifestă prin imposibilitatea bărbatului de a contribui la conceperea unui copil. Cauzele infertilității la bărbați sunt foarte variate și au origini dintre cele mai diferite.

1.1.  Fertilitatea la bărbați – care sunt semnele ce te pot pune pe gânduri? 

1.1. Fertilitatea la barbati-care sunt semnele ce te pot pune pe ganduri_cuplu cu test de sarcina

În multe situații, infertilitatea la bărbați are simptome discrete sau chiar complet absente. Pe de altă parte, există câteva elemente care pot ridica semnale de alarmă.

  • Tulburări în strânsă legătură cu funcția sexuală, cum ar fi dificultatea de a menține o erecție (disfuncție erectilă), ejaculare prematură sau ejaculare dureroasă;
  • Număr scăzut de spermatozoizi, care poate fi detectat printr-o analiză a spermei (denumită spermogramă);
  • Forma sau mobilitatea anormală a spermatozoizilor, care poate fi analizată, de asemenea, printr-o analiză a materialului seminal (printr-o analiză la microscop).
  • Durere, umflături sau diferite inflamații la nivelul testiculelor sau al scrotului.
  • Absența părului facial sau corporal (sau prezența acestuia într-o măsură mai mică) ori alte semne de dezechilibre hormonale;
  • Dificultăți în conceperea cu un partener, în ciuda sexului neprotejat regulat timp de un an sau mai mult.

În cazul în care se constată oricare dintre aceste semne, este importantă consultarea unui medic ginecolog care va comunica ce analize se fac pentru fertilitate la bărbat, poate diagnostica și stabili cauzele simptomelor și ulterior, să recomande opțiuni de tratament adecvate.

1.2. Infertilitatea la bărbați – care sunt principalele cauze ale acestei patologii?

În ceea ce privește cauzele de infertilitate la bărbați și simptomele asociate, acestea sunt foarte variate și doar prin intermediul unui medic se pot identifica. O parte dintre cele mai comune cauze ale problemelor la bărbați cu fertilitatea sunt:

  • Număr scăzut de spermatozoizi (azoospermia): aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale simptomelor de infertilitate la bărbați. Poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv de origine genetică, dar și de elemente ce țin de stilul de viață (cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool) și anumite afecțiuni medicale (inclusiv varicocelul, o afecțiune în care venele din scrot se măresc în volum, devenind dilatate).
  • Spermă anormală: Pe lângă faptul că se poate constata un volum scăzut al spermei (microspermie sau hipospermie), unii bărbați pot avea, de asemenea, spermatozoizi anormali. În acest caz, la analiza microscopică a materialului seminal, se pot observa spermatozoizi deformați sau cu motilitate (capacitatea de a se mișca) slabă (termenul fiind de astenozoospermie). Aceste anomalii pot face ca spermatozoizii să aibă dificultăți în a fertiliza un ovul.
  • Dezechilibre hormonale: Acestea pot contribui, de asemenea, la scăderea fertilității masculine. În ceea ce privește tulburările endocrinologice, după recoltarea de probe, medical poate constata nivelul scăzut de testosteron, care poate afecta producția de spermatozoizi, precum și o valoare ridicată de prolactină, care interferează cu spermogeneza.
  • Infecții ale tractului uro-genital: Unele infecții, cum ar fi chlamydia sau gonoreea, pot provoca inflamații ale aparatului reproducător, conducând la semne de infertilitate la bărbați.
  • Diferite anomalii: În cazul în care aparatul genital este format din structuri modificate ori se constată diferite abateri de la fiziologic, se ajunge la probleme de fertilitate la bărbați. Acestea se pot manifesta prin blocaje ale cordoanelor testiculare sau ale epididimului, dar și alte tulburări ce nu permit deplasarea corespunzătoare a spermatozoizilor.

 1.3. Infertilitate masculină – factorii de risc ce pot conduce la instalarea infertilității

Deși de multe ori cauzele de infertilitate la bărbați sunt dificil ori imposibil de stabilit, sunt cunoscuți mai mulți factori de risc asociați cu această problemă. Dintre aceștia, cei mai comuni sunt:

  1. Vârsta: Pe măsură ce bărbații înaintează în etate, numărul și calitatea spermatozoizilor lor pot scădea, crescând riscul de infertilitate.

  2. Starea de sănătate: Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, fibroza chistică ori neoplaziile, pot contribui la instalarea infertilității masculine.

  3. Dezechilibre hormonale: Nivelurile scăzute de testosteron sau alți hormoni pot afecta producția de spermă și fertilitatea.

  4. Factori legați de stilul de viață: Fumatul, consumul excesiv de alcool, consumul de droguri și expunerea la diverse toxine din mediul înconjurător ori prin natura locului de muncă, pot crește riscul de infertilitate masculină.

  5. Anumite medicamente: Substanțele de tip chimioterapic sau cele utilizate pentru tratarea ulcerului sau a hipertensiunii arteriale pot avea ca efecte secundare infertilitatea.
  6. Genetica: Tulburările de fertilitate la bărbați pot fi și de natură genetică, transmisă de la părinți.

  7. Greutatea: Obezitatea sau supraponderabilitatea, chiar și variațiile mari ale greutății influențează secreția de hormoni și implicit, pot afecta fertilitatea.

  8. Leziuni sau traumatisme: Leziunile de la nivelul testiculelor sau zonei genitale pot afecta producția de spermatozoizi și fertilitatea.

Este important să știi că unii factori de risc, cum ar fi vârsta și genetica, nu pot fi preveniți, dar alții, așa cum sunt stilul de viață și greutatea, pot fi controlați pentru a reduce riscul de infertilitate.

2. Infertilitatea masculină – cum se realizează diagnosticul de certitudine?

2. Infertilitatea masculina – cum se realizeaza diagnosticul de certitudine_barbat la control la medic

Acum că știi ce înseamnă infertilitatea la bărbați, cum se poate manifesta și care sunt principalii factori de risc, trebuie să descoperi și cum se poate face diagnosticul.

Dacă un cuplu a încercat să conceapă timp de un an fără succes, ar trebui să ia în considerare consultarea unui specialist în fertilitate. Acesta va realiza o evaluare amănunțită a ambilor parteneri, inclusiv un examen fizic, teste de sânge și o analiză a materialului seminal. Din fericire, în prezent există pachete de analize medicale la domiciliu, create special pentru confortul pacienților.

Pentru a se putea pune diagnosticul de infertilitate la bărbați prin simptome, trebuie să se realizeze o examinare detaliată și atentă de către un cadru medical specializat ori se poate opta pentru o consultație de medicină internă la domiciliu, foarte la îndemână și confortabile pentru cei care doresc o astfel de investigație.

Primul pas în depistarea infertilității la bărbați și a cauzelor ce au condus la această problemă este anamneza și apoi recoltarea probelor. În acest caz, pacientul este nevoit să respecte o perioadă de abstinență de 2-7 zile, iar în momentul recoltării, el va trebui să folosească recipientul primit de la personalul medical pentru a colecta materialul seminal. Dacă s-a optat pentru recoltare de probe la domiciliu, recipientul trebuie să ajungă în cel mult 30 de minute în laboratorul care se va ocupa de prelucrare.

În unele cazuri, pot fi necesare examene suplimentare pentru a determina cauza infertilității masculine. Astfel, pot fi solicitate teste genetice, hormonale sau imagistice (cum ar fi ecografii sau RMN).

Anamneza este realizată de către medicul specializat pe tulburări de fertilitate și va cuprinde întrebări despre istoricul medical, inclusiv afecțiunile pentru care ai fost tratat, dar și medicația administrată. Apoi, acesta va efectua un examen fizic pentru a verifica starea de sănătate a aparatului genital, dar și pentru a identifica eventuale modificări (noduli, zone inflamatorii).

Ulterior, medicul poate solicita analiza materialului seminal și examinarea acestuia la microscop pentru a evalua cantitatea, calitatea și mișcarea spermatozoizilor. În același timp, este indicat să se realizeze și dozarea hormonilor din sânge, inclusiv testosteronul, chiar și a anticorpilor antispermatozoizi care sunt cunoscuți pentru influența asupra fertilității la bărbați. În unele cazuri, se pot face teste genetice pentru a verifica dacă există anomalii care afectează producția de spermatozoizi și implicit, fertilitatea.

Pe baza rezultatelor acestor teste, medicul poate stabili cauza infertilității și poate recomanda opțiuni de tratament adaptate în funcție de situație.

3. Cauze de infertilitate la bărbați – principalele mijloace de prevenție

În timp ce unii factori de risc ce contribuie la infertilitatea masculină nu pot fi preveniți, există câteva lucruri pe care bărbații le pot face pentru a reduce șansele de probleme de fertilitate. Câteva metode de prevenire a infertilității masculine sunt:

Menținerea unei greutăți sănătoase

Mișcarea și exercițiile fizice regulate contribuie la o condiție fizică sănătoasă și la starea de bine a organismului. Implicit, greutatea în limite normale ajută la secreția fiziologică a hormonilor și la prevenirea infertilității.

Evitarea oricărui viciu

Este indicat să eviți tutunul, drogurile și consumul excesiv de alcool, întrucât acestea pot reduce calitatea și cantitatea spermei.

Protecție în timpul actului sexual

Infecțiile cu transmitere sexuală (BTS – boli cu transmitere sexuală) pot cauza infertilitate, astfel încât practicarea sexului protejat și efectuarea regulată a testelor de monitorizare pot ajuta la prevenirea problemelor de fertilitate. 

Gestionarea afecțiunilor cronice de orice natură

Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și tulburările tiroidiene, pot afecta fertilitatea. Tratarea corespunzătoare a acestor afecțiuni prin medicația corectă și îmbunătățirea stilului de viață vor ajuta la îmbunătățirea fertilității.

Evitarea expunerii la elemente nocive și la diferite toxine

Expunerea la toxinele din mediu, așa cum sunt pesticidele, metalele grele, chiar și noxele pot contribui la instalarea infertilității. Reducerea la minimum a expunerii la aceste toxine joacă un rol important la prevenirea infertilității la bărbați.

Portul de haine potrivite

Îmbrăcămintea de mărime nepotrivită, în special cea strâmtă sau fixă pe corp, așa cum sunt lenjeria de corp sau pantalonii, pot conduce la creșterea temperaturii din zona genital, reducând calitatea spermei. Purtarea de haine ușor largi și comode va ajuta la menținerea unei temperaturi corespunzătoare, asigurând menținerea fiziologiei și prevenirea problemelor de fertilitate.

Evitarea stresului

Nivelul ridicat de stres influențează semnificativ nivelurile hormonale și pot reduce fertilitatea. De aceea, este important să aplici tehnici de relaxare, exerciții fizice și terapie pentru a preveni infertilitatea.

Infertilitatea masculină este o afecțiune întâlnită în toată lumea, care afectează multe cupluri care își doresc să aibă un copil. În timp ce infertilitatea poate fi o afecțiune dificil de controlat, există multe tratamente disponibile care pot ajuta cuplurile să depășească această problemă. Înțelegând cauzele infertilității masculine și luând măsuri pentru a o preveni, bărbații își pot crește șansele de a concepe un copil cu partenera lor.

În cazul în care întâmpini dificultăți de această natură, este important să apelezi la ajutorul unui cadru medical sau a unui specialist în fertilitate care te va ajuta să identifici cauza. De asemenea, numai prin intermediul etapelor de diagnostic și pe baza unei anamneze detaliate, medicul va putea stabili un plan de tratament special gândit în funcție de caz. Este important să nu te tratezi de unul singur, ci să ții cont de schema de tratament recomandată de un specialist pentru a te asigura că poți controla problemele de fertilitate.

De asemenea, abordarea unui stil de viață sănătos, evitarea substanțelor nocive și a toxinelor și controlul afecțiunilor medicale sunt foarte importante pentru a reduce riscul de infertilitate masculină și pentru a-ți putea întemeia o familie în scurt timp.

Referințe:

  1. https://www.statpearls.com/articlelibrary/viewarticle/23503/

  2. Chen, G., Kathrins, M., Ohlander, S., Niederberger, C. – Medical management of male infertility: now and future, 2023;

  3. Rotimi, D. E., Elebiyo, T. C., & Ojo, O. A. – Therapeutic potential of rutin in male infertility: A mini review. Journal of integrative medicine, 2023;

  4. Whittaker, J. Dietary trends and the decline in male reproductive health, 2023.

Sursă foto: freepik.com

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate