Investigații medicale

Hemofilie – Informații utile despre simptomatologie, cauze și modalități de tratament

Hemofilie – Informații utile despre simptomatologie, cauze și modalități de tratament

Hemofilia este o boală care determină o coagulare deficitară a sângelui. Coagularea este un fenomen esențial, mai ales atunci când intervine un traumatism sau o intervenție chirurgicală. Această afecțiune se manifestă în mai multe feluri și determină reacții specifice la nivelul organismului. Așadar, fie că te confrunți cu o astfel de boală, fie că vrei să afli informații despre simptome și modalități de tratament pentru hemofilie, citește în continuare acest articol.

1. Hemofilie – definiție, simptome și cauze

Majoritatea formelor de hemofilie se transmit pe cale genetică (în general la băieți, prin transmiterea hemofiliei de la mamă), însă există și forme în care nu este observat un istoric familial specific. În aceste situații, s-a observat o modificare la nivelul unei gene care este asociată cu această afecțiune, fără a exista un fond genetic cunoscut, sau hemofilia a fost declanșată în momentul în care sistemul imun poate ataca factorii de coagulare (scleroză multiplă, boli autoimune etc.).

Prin definiție, hemofilia se manifestă prin faptul că sângele nu se coagulează în mod corespunzător, din cauza lipsei unor proteine care reprezintă factorii de coagulare a sângelui. Astfel, în cazul unui pacient care suferă de hemofilie, se pot declanșa numeroase manifestări, în diverse zone ale organismului. De exemplu, în cazul unui traumatism (minor sau major), este important ca sângele să se poată coagula rapid, pentru a proteja organele și țesuturile și pentru a se evita o hemoragie internă amplă, ce poate pune în pericol viața pacientului. 

Exista mai multe tipuri de hemofilie, după cum urmează:

  • hemofilie de tip A – se bazează pe o deficiență a factorului VIII;
  • hemofilie de tip B – se bazează pe deficiența sau absența factorului IX;
  • hemofilie de tip C – este cea mai rară formă de hemofilie și se bazează pe deficiența factorului XI.

Pe lângă ce este hemofilia, mai precis în afară de definiția despre ce boală este și din ce cauze apare, este esențial să se cunoască următorul aspect: există mai multe simptome pe care le poate avea un astfel de pacient, în funcție de nivelul factorilor de coagulare. De pildă, dacă acest nivel este redus, hemofilia poate reprezenta un motiv de îngrijorare doar în cazul unui traumatism sau al unei intervenții chirurgicale. Însă, există pacienți cu hemofilie, care au un deficit sever de factori de coagulare și, în acest caz, pot apărea hemoragii spontane sau alte dureri, care nu sunt determinate de o cauză traumatică (pot apărea sângerări subite și inexplicabile, vânătăi, dureri ale articulațiilor, sângerare a mucoasei nazale, sânge prezent în urină sau în scaun etc.). De asemenea, tot în cazul pacienților care suferă de hemofilie severă, pot apărea hemoragii cerebrale survenite în urma unor lovituri la cap. În această situație, simptomele pot fi de următoarele tipuri: dureri de cap, vărsături, somnolență, vedere dublă, letargie, convulsii, slăbiciune subită etc.

1. Hemofilie – definiție, simptome și cauze - Doctor, pacient

2. Despre hemofilie – ce tratament este recomandat pentru hemofilie?

Pentru a stabili diagnosticul și metodele de tratament, medicul specialist îți poate recomanda teste și analize care să-i ofere acestuia informațiile necesare pentru a putea elabora un plan de tratament. În cazul în care ai nevoie de servicii de acest gen, care pot fi efectuate acasă, poți opta atât pentru recoltare de analize la domiciliu, cât și pentru pachete de analize medicale la domiciliu. De asemenea, dacă observi că începi să ai anumite simptome, poți apela la o consultație de medicină internă la domiciliu, iar medicul îți va analiza simptomatologia și îți va spune care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi mai departe. 

În ceea ce privește mijloacele de tratament pentru hemofilie, sunt mai multe tipuri de metode pe care medicii le iau în calcul, în funcție de nevoile pacientului. În general, în cazurile grave, se administrează factor de coagulare, pe care intravenoasă. Alți pacienți primesc medicație specifică pentru această boală, iar alți doctori optează pentru diverse categorii de terapii (precum desmopresina, administrarea de antifibrinolitice, și altele. Însă, cel mai bine e să discuți cu medicul tău și, pe baza istoricului tău medical (transmitere genetică, boli adiacente etc.), dar și pe baza rezultatelor pe care le vei obține în urma analizelor, acesta îți va sugera o anumită abordare și îți va explica, în amănunt, ce e și ce înseamnă hemofilia, ce simptome poți întâmpina, ce variante de tratament ai la dispoziție și ce este de făcut în situația respectivă.

2. Despre hemofilie – ce tratament este recomandat pentru hemofilie - Reprezentare hemofilie

În concluzie, hemofilia este o boală ce poate fi ținută sub control, cu tratament specific. Pentru a te asigura că acesta este cel potrivit pentru tine, apelează la un medic specialist care îți va oferi informații precise și utile despre hemofilie. El îți poate lămuri orice fel de curiozități despre hemofilie și îți poate pune la dispoziție toate răspunsurile de care ai nevoie.

 

Sursă foto: pixabay.com 

 

Referințe:

https://www.cdc.gov/ncbddd/hemophilia/facts.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemophilia/symptoms-causes/syc-20373327?p=1

www.healthline.com/health/hemophilia

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate