Analize medicale

Sideremie mică sau prea mare? – Ce afecțiuni poate ascunde nivelul deficitar sau excesiv al fierului din sânge?

Sideremie mică sau prea mare? – Ce afecțiuni poate ascunde nivelul deficitar sau excesiv al fierului din sânge?

Fierul este un mineral vital pentru corp, necesar mai ales în producerea eritrocitelor. Acesta face parte din structura hemoglobinei cu rol în transportarea oxigenului și evaporarea acestuia din țesuturi. În mod natural, organismul nu poate produce fier și de aceea este importantă alimentația și administrarea suplimentelor pe bază de fier. În cazul persoanelor care nu acuză deficit de fier, o parte a mineralului este încorporat în hemoglobina din eritrocite. Restul fierului este preluat de țesuturi, iar o parte din acesta este destinat producerii de mioglobină și enzime.

1.Sideremie – Scopul testării fierului seric și când se recomandă acest test?

TIBC Test

Sideremia măsoară cantitatea de fier din organism, după ce au fost eliminați factorii de coagulare și globulele roșii. Sideremia este, în mod special, recomandată atunci când hemoleucograma sau hemoglobina au indicat rezultate nepotrivite.

Fierul este absorbit din intestinul subțire proximal ca fier feros și fier hemic. Capacitatea de absorbție este influențată de aciditatea gastrică sau factori alimentari. Fierul este absorbit cu ajutorul anumitor proteine transportatoare și datorită unor enzime: erireductaza și o ferioxidaza. Nivelul de fier circulant din sânge se măsoară prin determinarea feritinei serice, transferinei și capacității totale de legare a fierului.

Testarea sideremiei sau fierul seric este concepută pentru măsurarea cantității de fier din sângele circulant. Analiza pentru sideremie este corelată și cu alte teste care indică supraîncărcarea sau carența de fier. Acest tip de analiză medicală se recomandă atunci când rezultatele hemogramei acuză un nivel redus de hemoglobină, iar eritrocitele sunt micșorate și prezintă o culoare schimbată. Acest lucru arată un deficit de fier, urmat de anemie.

Femeie Obosita

Testarea poate fi efectuată atunci când pacientul acuză cel puțin una dintre următoarele stări: oboseală severă, amețeli, cefalee, stare generală de apatie, paloare a tegumentelor și mucoaselor.

2.Sideremie mică – Care sunt consecințele carenței de fier și cum se manifestă?

Nivelul fierului din sânge scade în următoarele cazuri: lipsa aportului de fier din alimentație, boală celiacă, perioada de sarcină, perioada de dezvoltare a copiilor, ulcer peptic sau cancer de colon. Care sunt consecințele scăderii fierului din organism? Cantitatea insuficientă de fier circulant și din depozite poate genera anemie. Simptomele anemiei sunt următoarele: stări accentuate și frecvente de oboseală, stări de slăbiciune, amețeli, cefalee, paloarea mucoaselor și tegumentelor.

Femeie Palida

Primul stadiu de sideremie mică implică epuizarea treptată a depozitelor de fier. Prin asta se înțelege că fierul existent în organism este suficient pentru a produce hematii, dar rezervele sale s-au finalizat. În această etapă există sideremia normală, dar nivelul feritinei este redus. Din cauza deficitului de fier, organismul va începe să producă mai multă transferină. Pe măsură ce scade nivelul seric de fier, cresc valorile transferinei. Acest proces cauzează, de-a lungul timpului, eritrocite mici și numeroase în sânge, iar rezultatul va fi anemia.  

Consumul recent de suplimente și alimente care conțin fier, precum și transfuziile recente pot schimba rezultatul testului. De asemenea, există situații în care este solicitat aportul crescut de fier. Pacienții cu ulcere, tumori sau cancer colorectal, precum și femeile cu menstruații abundente vor pierde o cantitate mai mare de fier decât în mod obișnuit. Deficitul de fier apare și în cazul femeilor însărcinate, a celor care alăptează sau în perioada de creștere la copii. Aceste categorii de persoane pot avea nevoie de suplimente de fier. 

Carența de fier apare implicit la bolile de malabsorbție sau în cazurile în care organismului îi ia mai mult timp să se refacă și atunci nu poate folosi eficient fierul de depozite. Astfel de situații întâmpină pacienții cu boli autoimune și infecții cronice. În aceste ipoteze, se micșorează producția de transferină și, implicit, nivelul de fier seric. 

Celule Rosii

De la momentul epuizării rezervelor de fier, nivelul hemoglobinei și producția eritrocitelor scad, astfel că în scurt timp urmează să se instaleze anemia. În faza incipientă, simptomele deficitului de fier sunt ușor confundabile cu oboseala normală. Pe măsură ce situația se agravează și scad eritrocitele și nivelul hemoglobinei, atunci oboseala devine persistentă, iar paloarea e deja sesizabilă. Dacă anemia este severă, pot apărea dificultăți de respirație, amețeli, dureri precordiale, cefalee și durere la nivelul membrelor inferioare. Pe lângă simptomele clasice ale anemiei, apar alte câteva specifice carenței de fier și anume: dificultăți de înghițire, răni la colțurile gurii, senzație de arsură a limbii sau limbă depapilată.

Sursele valoroase de fier pe care le poți consuma frecvent sunt produsele din carne, ouă, spanac, gulie, varză, germeni de grâu, pâinea din cereale integrale, stafidele și melasa.

Suplimentele de fier sunt indicate în special femeilor însărcinate și femeilor care pierd mult sânge în perioada menstruației. Suplimentele de fier se vor administra doar în urma sfatului din partea medicului. Excesul de fier în organism poate rezulta într-o supraîncărcare cronică.

În anumite etape ale vieții, organismul cere o sursă suplimentară de fier – perioada adolescenței, perioada de sarcină, alăptare sau atunci când apare menstruația. Dacă specialistul suspectează o posibilă carență de fier, îți recomandă un set de analize de sânge pentru aprecierea cantității de fier. Astfel, este interzis consumul de alimente cu 12 ore înainte de recoltarea probei. De asemenea, suplimentele pe bază de fier nu se iau cu câteva zile înainte de analize.

Testarea fierului seric este recomandată și atunci când nivelul de fier depășește limitele normalului. În acest caz, simptomele pot fi: dureri articulare, stare generală de epuizare, astenie, dureri abdominale, scăderea apetitului sexual, afecțiuni ale ficatului sau ale inimii.

Pacienții cu sideremie mică pot ascunde următoarele afecțiuni: tulburări intestinale care duc la o absorbție scăzută a fierului, anemie feriprivă, infecții acute și cronice, malabsorbție, infarctul miocardic, hipotiroidism. În ceea ce privește anemia feriprivă, această afecțiune cauzează organismului numeroase probleme care pot îngreuna activitatea zilnică. Dacă nu este tratată corespunzător, anemia feriprivă poate rezulta în afecțiuni severe. Oboseala cronică poate fi confundată cu starea de gripă și poate duce la tulburări de somn și chiar depresie. Unul dintre simptomele anemiei este aritmia cardiacă, ce poate duce la cardiomegalie sau chiar infarct.

3.Sideremie mare – Care sunt cauzele și ce boli poate ascunde excesul de fier?

Fe Stetoscop

Afecțiunile ascunse în cazul pacienților cu sideremie mare sunt: anemia hemolitică, hepatită acută, insuficiență hepatică, leucemie acută, deficiență de vitamina B6, talasemie, nefrita.

Ce presupune sideremia normală? Medicii susțin că valoarea normală a sideremiei la bărbați este de 70-175 mcg / dl, la femei de 50-150 mcg /dl, iar la copii de 50-120 mcg /dl. Nivelul fierului din organism diferă în funcție de sex și vârstă. De exemplu, bebelușii născuți la termen au ~75 mg Fe/kgc provenit din timpul trimestrului al treilea de sarcină. Odată cu dezvoltarea organismului, scade și nivelul de fier din organism. După menopauză, femeile acumulează o cantitate de fier similară cu cea a bărbaților.

Totuși, o sideremie mică nu indică obligatoriu un deficit de fier, ci mai degrabă dificultăți în metabolizarea fierului. Pentru un diagnostic complet se fac teste corelative între: hemoglobină, hemoleucogramă, sideremie, feritină, acid folic, vitamina B12, analizele de tiroida și cele hepatice.

Fierul produce molecule importante precum hemoglobina și mioglobina. Hemoglobina transportă moleculele de oxigen din plămâni prin sistemul sanguin. Mioglobina este molecula responsabilă cu transportarea oxigenului din sistemul muscular. Oxigenarea adecvată a țesuturilor este benefică pentru sistemul imunitar, sănătatea inimii și dezvoltarea cognitivă. Fierul contribuie la formarea stratului de mielină, a rețelelor neuronale, sistemului dopaminergic și la aportul de oxigen în creier.

Analizele pentru fier sunt esențiale inclusiv în diagnosticarea excesului de fier din sânge. Această afecțiune poate fi dobândită genetic, însă poate fi întâlnită și la copiii care iau suplimente de fier. Excesul de fier poate indica hemocromatoza. Analizele care evidențiază nivelele diferite de fier din sânge pot avea ca rol descoperirea tipului de tratament eficient pentru deficit sau pentru excesul de fier.

Excesul de fier poate duce la cancer prin producerea radicalilor liberi. Cu cât crește nivelul de fier din organism, cu atât se mărește producția de radicali liberi. Radicalii liberi produși de fier oxidează ADN-ul celular, colesterolul din sânge și încurajează lipirea arterelor și vaselor de sânge, în special de arterele care furnizează oxigen inimii. Acesta este procesul prin care se formează în final placa de aterom care sufocă arterele, iar țesuturile susținute de acestea nu vor primi suficient sânge care să le alimenteze. Dacă țesutul respectiv este chiar inima, atunci aceasta va suferi leziuni, ischemie sau moartea țesutului cardiac, ceea ce va conduce la infarct.

4.Cum poate fi obținută sideremia normală? – Alimentația corectă pentru echilibrarea nivelului de fier din organism

Rodie Pastile

Alimentele conțin două tipuri de fier: legat de hem (se regăsește în carne de porc, vită, miel sau ficat) și care este absorbit aproximativ 25% și nelegat de hem. Acesta din urmă se absoarbe mai bine dacă este consumat  alături de surse de vitamina C și proteine animale. Ca sursă de fier nelegat de hem avem produsele de origine vegetală (legume verzi, fasole) și lactate. Consumul excesiv al acestor alimente provoacă surplus de fier, rezultat care poate avea drept consecință asupra organismului boli de inimă și cancer. 

Fe Alimente

Este important de specificat că aceste boli nu prezintă riscuri pentru fiecare persoană cu exces de fier în organism. Totul se rezumă la echilibrul alimentar, cu precădere în privința produselor bogate în fier. Așadar, specialiștii ne sfătuiesc să asociem produsele bogate în fier cu cele care reduc absorbția fierului. În categoria acestor alimente intră: orezul (oxalații reduc absorbția fierului), grâul (fitații reduc absorbția fierului), precum și ciocolata (conține polifenoli), strugurii, vinul sau merele.

Fe Desen Alimente

În concluzie, sideremia este un aspect important pentru sănătatea ta, iar nivelul fierului din organism trebuie să fie monitorizat periodic, pentru a te asigura că se situează în limitele normale. Programează acum o consultație la domiciliu și păstrează-ți organismul sănătos!

Sursa foto: Pixabay.com. 

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate