Analize medicale

Valori normale ale markerilor tumorali + Ce sunt aceștia, câte categorii există, când se utilizează și de ce investigațiile medicale joacă un rol crucial

Valori normale ale markerilor tumorali + Ce sunt aceștia, câte categorii există, când se utilizează și de ce investigațiile medicale joacă un rol crucial

Markerii tumorali sunt substanțe care se găsesc în sânge, țesuturi, în măduva osoasă sau în alte fluide biologice și care pot fi asociați cu prezența sau dezvoltarea unei anumite boli canceroase. Este însă important de menționat că, în unele cazuri, markerii tumorali pot indica și prezența unei condiții benigne (necanceroase). Majoritatea markerilor tumorali sunt proteine produse atât de celulele canceroase, cât și de cele normale, însă predominant de celulele canceroase. Modificările genetice precum mutațiile sau alte schimbări produse la nivelul ADN-ului sau ARN-ului tumoral pot fi folosite de asemenea ca markeri. În asociere cu alte teste de laborator relevante, markerii tumorali ajută la diagnosticarea cancerului sau pot fi folosiți pentru a elabora un plan de tratament adecvat. 

Cât sunt însă de fiabili și cum pot fi utilizați în avantajul nostru? Acest articol este menit să-ți răspundă la cele mai comune întrebări.

1. Care sunt principalele tipuri de markeri tumorali?

markeri tumorali

Pentru a putea trece în revistă utilitatea și importanța markerilor tumorali, este bine să cunoaștem mai în detaliu tipurile principale și caracteristicile care le diferențiază.

Markerii tumorali pot fi împărțiți în două categorii principale: markeri tumorali circulanți și markeri tumorali tisulari. Iată câteva informații utile pentru a înțelege mai bine diferența dintre cele două tipuri:

 

  • Markerii tumorali circulanți

Markerii tumorali circulanți se pot găsi în sânge, scaun, urină sau în alte fluide corporale ale pacienților afectați de cancer. Aceștia sunt folosiți adesea pentru a estima prognosticul, pentru a determina stadiul cancerului sau pentru a stabili eficiența tratamentului. Nivelul ridicat de markeri tumorali circulanți poate sugera prezența cancerului în organism, însă este nevoie de mai multe analize și teste de laborator sau de imagistică pentru a avea certitudine. 

Măsurarea cu regularitate a nivelului de markeri tumorali circulanți după terminarea tratamentului se practică adesea pentru a estima riscul de recurență al bolii.

Câteva exemple comune de markeri tumorali circulanți sunt:

  • Calcitonina – care este folosită pentru a evalua răspunsul la tratament și recurența în cazul cancerului tiroidian medular;
  • CA-125 –  utilizată pentru a monitoriza eficiența tratamentului și pentru a determina dacă tumoarea a revenit după tratament în cazul cancerului ovarian.

 

  • Markerii tumorali tisulari

Markerii tumorali tisulari sunt determinați în țesutul tumorii propriu-zise, care se obține prin intermediul unei biopsii sau în urma unei intervenții chirurgicale. Aceștia pot fi utilizați pentru diagnosticare, pentru a determina stadiul bolii, pentru clasificarea cancerului, pentru estimarea prognosticului și pentru stabilirea tratamentului corespunzător. În comparație cu markerii tumorali circulanți, cei tisulari nu pot fi folosiți pentru a analiza răspunsul pacientului la tratament sau evoluția bolii.

Două exemple de markeri tumorali tisular frecvent utilizați sunt receptorul de estrogen și cel de progesteron. Cu ajutorul lor se poate determina dacă o persoană care suferă de cancer mamar trebuie să apeleze la terapia hormonală.

2. În ce situații se recomandă utilizarea markerilor tumorali?

Deși concentrația crescută a unui marker tumoral indică adesea prezența cancerului în organism, nu este o regulă general valabilă. În alte cuvinte, analiza unui marker tumoral nu este suficientă pentru a diagnostica sau a examina un cancer. Această procedură trebuie asociată cu testele de laborator și istoricul medical al pacientului pentru a putea stabili diagnosticul sau tratamentul potrivit. În această situație, interpretarea analizelor relevante de către un cadru medical avizat va juca un rol crucial. În general, testarea markerilor tumorali este folosită în următoarele scopuri:

  • Pentru a depista un anumit tip de cancer;
  • Pentru a stabili planul de tratament adecvat (chimioterapie, imunoterapie etc.);
  • Pentru a monitoriza progresul tratamentului;
  • Pentru a stabili care sunt șansele de recuperare sau răspunsul la tratament;
  • Pentru a determina riscul recurenței;
  • Pentru a ajuta la depistarea cancerului în cazul pacienților cu risc crescut de a dezvolta boala.

3. Cele mai comune modalități de măsurare a nivelului unui marker tumoral

metode depistare markeri

Pentru a măsura nivelul markerului tumoral, medicul specialist va preleva o probă de fluid corporal (sânge, urină) sau țesut tumoral, după caz, pe care o va trimite la un laborator. Nivelul unui marker poate fi măsurat de mai multe ori atunci când medicul dorește să urmărească eficiența tratamentului sau să stabilească dacă boala poate recidiva. Pentru confortul tău și al celor dragi, este recomandat să apelezi la recoltare de analize la domiciliu. Astfel, nu vei mai amâna o procedură atât de importantă din cauza programului încărcat sau problemelor de natură medicală.

Probele de sânge constituie cea mai frecventă metodă de măsurare a nivelului unui marker tumoral, însă este important de menționat că nicio metodă nu oferă 100% acuratețe când vine vorba de depistarea cancerului, motiv pentru care investigațiile medicale periodice și testele de laborator asociate sunt extrem de importante.

4. De ce sunt importante investigațiile medicale periodice în tratarea cancerului?

importanta analize periodice

Multe boli grave, precum cancerul, diabetul sau hipertensiunea arterială nu prezintă simptome evidente în stadiile inițiale. Singura metodă eficientă de depistare timpurie este consultarea periodică și prelevarea de probe biologice în scopul efectuării unor investigații de rutină. Dacă ești predispus genetic la un anumit tip de cancer sau dacă pur și simplu îți dorești să fii precaut, este recomandat să te programezi la o consultație oncologică pentru a fi cât mai informat/ă asupra stării tale de sănătate. 

Este de înțeles că într-un mediu social și profesional atât de dinamic, specific erei noastre, nu găsim întotdeauna timp pentru vizite suplimentare la doctor sau laborator, așa că nu ezita să optezi pentru servicii medicale în confortul propriei case, în funcție de programul și prioritățile tale.

Orice boală diagnosticată în timp util poate răspunde mai bine la tratament și, bineînțeles, îi va acorda pacientului șanse mult mai mari de vindecare. Prevenția este adesea mai rentabilă decât orice intervenție.


Sursa foto: Pexels.com

Referințe:

  • National Cancer Institute (NIH), Tumor Markers – www.cancer.gov

Tumor Marker Tests – www.cancer.net

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate