Asistență medicală

Injecția intramusculară (IIM): ghid informativ despre cea mai frecventă cale de administrare parenterală

Injecția intramusculară (IIM): ghid informativ despre cea mai frecventă cale de administrare parenterală

Injecția este un mod de administrare parenterală a unor substanțe medicamentoase în corp cu ajutorul unei seringi în scop terapeutic sau în scop diagnostic. În general, se recurge la injecție atunci când pacientul nu poate lua medicamentele pe cale orală sau când acestea nu pot fi absorbite în sânge prin tractul gastrointestinal.

Majoritatea oamenilor se încruntă adesea când vine vorba despre ace, însă cea mai bună modalitate de a-ți învinge temerile este să te informezi temeinic despre lucrurile în privința cărora ești sceptic. Nu lăsa frica de necunoscut să-ți influențeze judecata! În următoarele rânduri vei afla ce trebuie să știi despre injecția intramusculară, o procedură terapeutică des întâlnită de care cu siguranță vei avea nevoie mai devreme sau mai târziu.

Scopul acestui articol este pur informativ, de aceea te sfătuim să eviți administrarea substanțelor medicamentoase pe cont propriu și să apelezi la serviciile cadrelor medicale avizate pentru a preveni eventuale complicații.

Cuprins

  1. Care sunt principalele tipuri de injecții?
    1.1. Injecția intravenoasă
    1.2. Injecția intramusculară
    1.3. Injecția intradermică
    1.4. Injecția subcutanată
  2. Scopul și beneficiile injecției intramusculare
  3. Modul de administrare al injecției intramusculare
  4. Zone de elecție adecvate pentru injecția intramusculară
    4.1. Administrarea injecției intramusculare în fesă
    4.2. Administrarea injecției intramusculare în picior
    4.3. Administrarea injecției intramusculare în braț
    4.4. Administrarea injecției intramusculare în șold
  5. Tehnică de administrare – tehnica injecției intramusculare în Z
  6. Sfaturi utile pentru o administrare ușoară și contraindicații
  7. Reacții adverse și complicațiii

1. Care sunt principalele tipuri de injecții?

1. Care sunt principalele tipuri de injecții?

Înainte de a prezenta mai în detaliu aspectele ce țin de injecția intramusculară, este important să trecem în revistă cele mai comune tipuri de injecții pentru a înțelege rolul și avantajele fiecăruia.

1.1. Injecția intravenoasă

Injecția intravenoasă presupune administrarea rapidă și controlată a unor fluide, medicamente sau substanțe nutritive prin puncție venoasă, direct în sistemul circulator. Personalul medical poate recurge la o astfel de metodă în diverse situații delicate, de exemplu atunci când pacientului îi trebuie administrată o doză precisă de medicament sau când acesta nu-și poate lua aportul de nutrienți pe cale orală. Cele mai comune substanțe medicamentoase administrate pe cale intravenoasă sunt antibioticele, cum ar fi meropenemul sau gentamicina, medicamentele utilizate pentru chimioterapie precum doxorubicina sau paclitaxelul și medicamentele cu efect analgezic (de exemplu morfina). Locurile de elecție specifice sunt la nivelul antebrațului sau pe dosul palmei.

1.2. Injecția intramusculară

Injecția intramusculară, adesea prescurtată IIM, constă în introducerea unor substanțe medicamentoase (de obicei substanţe coloidale sau soluţii izotone cristaline și uleioase) în țesutul muscular striat în scop terapeutic. Tratamentele administrate frecvent pe cale intramusculară sunt antibiotice precum streptomicina, medicamente biologice precum imunoglobulina, anatoxinele sau vaccinurile și agenți hormonali ca testosteronul. Este totodată o metodă mai sigură de administrare a substanțelor iritante.

1.3. Injecția intradermică

Injecția intradermică reprezintă administrarea soluțiilor medicamentoase în derm, care se află direct sub epidermă, cu ajutorul unui ac fin în scop diagnostic. Se folosește frecvent pentru testarea reacției organismului la diverse substanțe: testarea la diverşi alergeni, sensibilitatea la antibiotice etc.

1.4. Injecția subcutanată

Injecția subcutanată se face la nivelul țesutului adipos subcutanat și presupune administrarea în scop terapeutic a unor substanțe medicamentoase nedureroase precum insulină, antigoagulante sau histamină. De obicei, zona de elecție ideală pentru injecția subcutanată este regiunea deltoidiană.

Toate aceste tipuri de injecții pot fi administrate numai la recomandarea medicului specialist și de către un personal medical calificat. Dacă sunt necesare mai multe injecții sau deplasarea către un centru medical nu este o opțiune fezabilă, poți solicita administrarea injecțiilor la domiciliu.

2. Scopul și beneficiile injecției intramusculare

Injecția intramusculară se efectuează în scopuri terapeutice, ceea ce înseamnă că acest tip de injecție se administrează pacientului pentru a elimina sau a ameliora simptomele unei anumite condiții medicale. Printre beneficiile majore ale acestei metode se numără absorbția rapidă a substanței medicamentoase în corp, posibilitatea administrării unei doze mai mari de substanță, un debut rapid de acțiune comparativ cu administrarea pe cale orală sau pe cale subcutanată și mai puțină durere locală decât în cazul injecției intravenoase. Este totodată metoda ideală de administrare a substanțelor iritante, a soluțiilor apoase sau a suspensiilor injectabile.

3. Modul de administrare al injecției intramusculare

Modul de administrare al injecției intramusculare

Persoanele care administrează injecția intramusculară trebuie să aibă educația și formarea necesară pentru a se asigura buna desfășurare a procedurii. Mărimea acului și locul de elecție (locul unde se va face injecția) va depinde de diverși factori precum vârsta, greutatea și constituția fizică a pacientului, cât și de cantitatea și tipul de substanță medicamentoasă. Acul trebuie să aibă o lungime adecvată în așa fel încât să ajungă în țesutul muscular fără să pătrundă nervii sau vasele de sânge. Lungimea variază în funcție de factorii menționați anterior, însă grosimea/calibrul acului este de obicei între 22G și 25G. Volumul maxim de injectare este de 5ml.
Pentru a efectua vaccinul intramuscular este nevoie de următoarele materiale:

  • seruri pentru dizolvat;
    medicația prescrisă de doctorul specialist;
  • ac;
  • seringă;
  • mănuși chirurgicale;
  • comprese;
  • paduri alcoolizate.

Următorul pas implică pregătirea echipamentului necesar injecției intramusculare. Înainte de toate, termenul de expirare și aspectul medicamentului prescris trebuie verificate cu atenție. Pacientul trebuie să-și dea consimțământul și să fie informat cu privire la executarea și importanța tehnicii de administrare. În lipsa istoricului alergic, pacientul trebuie testat înainte de injectarea primei doze pentru a verifica dacă el/ea are vreo reacție alergică la substanța medicamentoasă. Odată stabilit locul injecției, pacientul se va poziționa corespunzător zonei de elecție alese.
Executarea injecției intramusculare se va face urmând cu atenție pașii de mai jos:

  • Igienizarea mâinilor și purtarea mănușilor chirurgicale pentru a preveni o potențială infecție;
  • Verificarea identității pacientului;
  • Localizarea exactă a locului pentru injectare și dezinfectarea acestuia cu alcool (se recomandă stimularea zonei de injectare prin tapotări ușoare înainte de administrarea injecției pentru ca pacientul să nu țină mușchii încordați și să evite astfel o experiență mai dureroasă);
  • Pregătirea unui pad alcoolizat sau a unui tifon uscat;
  • Fixarea și întinderea pielii în zona de injectare cu ajutorul mâinii nedominante;
  • Introducerea rapidă a acului prin derm și țesutul subcutanat până în mușchi, la un unghi de 90 de grade;
  • Injectarea substanței medicamentoase (înainte de injectare trebuie efectuată o aspirație scurtă pentru a verifica dacă apare sânge, caz în care procedura trebuie reluată de la zero);
  • Retragerea acului sub același unghi, printr-o singură mișcare controlată;
  • Acoperirea locului puncționării cu un pad/tampon alcoolizat și masarea ușoară a zonei (o ușoară sângerare este absolut normală);


Aruncarea materialelor folosite în recipiente de colectare special concepute.
În cazul pacienților care trebuie să repete tratamentul intramuscular se va ține evidența zonelor de injectare pentru a le alterna. Injectarea repetată a substanței în același loc poate duce la o absorbție mai slabă a medicamentului și, implicit, la scădea eficienței acestuia.

4. Zone de elecție adecvate pentru injecția intramusculară

Locul administrării substanțelor este ales în funcţie de starea generală a pacientului şi de necesităţile sale, respectiv tipul de medicament prescris. Există patru zone de elecție unde injecția intramusculară poate fi efectuată și anume în fesă, în picior, în braț și în șold, locurile unde se află grupe mari de mușchi.

4.1. Administrarea injecției intramusculare în fesă

Mai precis în mușchiul dorsogluteal al fesei, regiune care poate fi localizată ușor împărțind fesa în 4 cadrane. Locul optim pentru injecția intramusculară este cadranul superior extern. De obicei, regiunea dorsogluteală este folosită în cazul administrării substanțelor medicamentoase la pacienții adulți. Datorită complicațiilor care pot apărea la nivelul nervului sciatic, se recomandă ca injecția să fie executată de un personal calificat. Cu toate acestea, cantitatea mare de țesut adipos în zona dorsogluteală presupune o rată mai slabă de absorbție.

4.2. Administrarea injecției intramusculare în picior

Al doilea mușchi propice pentru injecția intramusculară este vastul lateral (sau vastus lateralis), care se află pe fața antero-laterală a coapsei, regiune folosită adesea la copii. Riscurile asociate injectării acestei zone este lezarea nervului femural sau atrofia musculară. Apelați la servicii medicale de pediatrie pentru executarea în siguranță a injecției sau în cazul apariției complicațiilor descrise mai sus. La fel ca în cazul administrării în fesă, este preferabil ca acest tip de injecție să fie făcut în poziție culcată pentru ca mușchii să fie mai relaxați.

4.3. Administrarea injecției intramusculare în braț

Zone de elecție adecvate pentru injecția intramusculară

Injecția intramusculară în braț se efectuează în mușchiul deltoid, un mușchi voluminos situat în regiunea umărului. Aici este locul unde se administrează de obicei vaccinurile. Având o masă mai mică decât mușchiul dorsogluteal sau vastul lateral, nu se recomandă administrarea unei cantități de medicament mai mari de 1 ml. Administrarea vaccinurilor pe cale intramusculară în această zonă reduce riscul apariției reacțiilor adverse.

4.4. Administrarea injecției intramusculare în șold

Ultimul, dar nu cel din urmă este mușchiul ventrogluteal. Pentru a depista locul propice pentru injectare se pune mâna cu eminența tenară pe trohanterul mare, indexul pe spina iliacă antero-superioară și mediusul larg deschis pe creasta iliacă. Spațiul delimitat între degetul arătător și cel mijlociu corespunde locului de elecție. Este cea mai sigură zonă de injectare pentru adulți și pentru copii mai mari de 7 luni, deoarece nu se află în apropierea unor vase mari de sânge.

Injecțiile intramusculare, indiferent de zona de administrare, sunt contraindicate pacienților cu tulburări de coagulare, după terapii antitrombotice sau în urma unui infarct miocardic acut.

5. Tehnică de administrare – tehnica injecției intramusculare în Z

Tehnica injecției intramusculare în formă de Z este o tehnică folosită pentru a preveni scurgerea substanței medicamentoase în țesutul subcutanat. În timpul procedurii, pielea este trasă în lateral în timp ce un ac lung este introdus perpendicular în unghi de 90 de grade până în țesutul muscular. De regulă, se folosește această metodă de injecție intramusculară la administrarea substanțelor iritante sau a celor care colorează țesutul (cum ar fi fierul). Aceasta tehnică poate fi folosită și la persoanele mai în vârstă care nu au țesutul muscular bine dezvoltat, deoarece ajută substanța să rămână în țesutul muscular. Injecția trebuie făcută cu atenție pentru a evita un eventual disconfort. Cele mai comune zone de elecție sunt fesele și coapsele.

6. Sfaturi utile pentru o administrare ușoară și contraindicații

Este normal să ai emoții, însă trebuie să-ți menții calmul și să nu încordezi mușchii în timpul procedurii, altfel senzația de durere va fi și mai pronunțată. Se pot aplica comprese cu gheață pe zona de injectare înainte de administrare pentru a ameliora durerea și disconfortul. Dacă este nevoie de mai multe injecții intramusculare, locul injecției trebuie să alterneze negreșit. Există o serie de sfaturi și observații importante menite să faciliteze administrarea injecției și anume:

Alcoolul folosit pentru dezinfectarea zonei de injectare trebuie lăsat să se usuce complet înainte de administrarea injecției pentru a preveni senzația de usturime;
Se evită zonele cu edeme, iritații, patologii dermatologice, precum și zonele cu acnee, furuncule, foliculită și abcese tegumentare;
Apelează întotdeauna la persoane cu studii medicale avizate pentru efectuarea injecțiilor, indiferent de tehnică;
Cantitatea maximă de medicament injectat este de 5 ml pentru a nu spori riscul apariției unor infecții

7. Reacții adverse și complicații

Reacții adverse și complicații

O ușoară senzație de disconfort în urma injecției intramusculare este perfect normală, însă anumite simptome ar putea semnala complicații serioase. Contactează imediat un doctor sau medicul de familie dacă prezinți următoarele simptome:

  • durere severă în zona unde a fost efectuată injecția;
  • senzații de furnicături sau amorțeală;
  • scurgeri la nivelul locului de administrare;
  • sângerări prelungite;
    reacții alergice precum dificultăți de respirație sau umflarea feței.

Orice procedură medicală vine cu riscurile sale, iar injecția intramusculară nu face excepție. Printre accidentele care pot surveni în urma acestei intervenții se numără:

  • Durere acută prin atingerea nervului sciatic;
  • Paralizie prin lezarea nervului sciatic;
  • Hematom prin lezarea unui vas de sânge;
  • Ruperea acului;
  • Injectarea într-un vas de sânge a soluțiilor uleioase;
  • Infecții locale;
  • Flegmon postinjectional.
  • Injecțiile intramusculare duc frecvent la durere, roșeață și umflături sau inflamaţie în jurul locului de injectare, așa că nu te impacienta dacă observi aceste reacții adverse. Cere însă sfatul unui specialist dacă simptomele persistă.

În cazul apariției unor complicații mai grave apelează la serviciile de asistență medicală adecvate sau programează-te la o consultație în cel mai scurt timp pentru a remedia problema.

Teama sau anxietatea este o reacție firească, în special în cazul injecției intramusculare, însă odată ce parcurgi cu atenție informațiile puse la dispoziție vei putea înțelege utilitatea și eficiența acestei manevre terapeutice. Mens sana in corpore sano!

Sursa foto: Pexels.com.

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate