Ambulanță

Oprirea sângerării – tehnici și metode utile care pot fi aplicate în cazul copiilor și al adulților

Oprirea sângerării – tehnici și metode utile care pot fi aplicate în cazul copiilor și al adulților

Pentru a putea fi pregătit în cazul unei răni sau tăieturi care cauzează sângerarea, este important să știi cum se oprește acest proces și ce poți face pentru a ține sub control situația, în orice moment. Dacă vrei să oprești hemoragia în mod eficient, este bine să ții cont de câteva tehnici și sfaturi utile, care te pot ajuta să evaluezi corect contextul și să acționezi în consecință, pe baza unor cunoștințe bine stabilite.

Așadar, sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le iei în calcul rapid, atunci când ești implicat într-un astfel de eveniment care necesită punerea imediată în aplicare a unor metode de stopare a sângerării.

1. Tehnici de oprire a unei sângerări minore – cum să acționezi?

Plăgile care generează apariția sângerării sunt cauzate de ruperea țesutului, din cauza unor traumatisme de diferite tipuri (tăieturi, mușcături, etc.). Atât copiii, cât și adulții, se taie, deseori, atunci când intră în contact cu obiecte ascuțite sau în anumite momente de neatenție. Dacă tăietura este superficială (caz în care este afectat doar țesutul cutanat și straturile subiacente), tot ce trebuie să faci este să speli cu apă locul respectiv și apoi, să aplici presiune cu ajutorul unei comprese sterile sau al unui material curat. Astfel, prin presare, sângerarea va fi încetinită și, ulterior, se va opri. Este recomandat să schimbi bandajul ori de câte ori este nevoie.

De asemenea, zona afectată trebuie ținută ridicată, dacă este posibil, pentru a reduce fluxul de sânge (mai ales atunci când este vorba despre o rană localizată la nivelul membrelor). Tăieturile minore nu necesită intervenția cadrelor medicale, ci doar aceste acțiuni care duc la oprirea sângerării. Este esențial să cunoști asemenea tehnici de prim ajutor, pentru a putea veni în ajutorul celor din jurul tău sau chiar al tău. Așadar, pașii cei mai importanți sunt: curățarea, presiunea și bandajarea.

În cazul copiilor, te poți confrunta deseori cu astfel de răni superficiale, ei fiind predispuși la astfel de plăgi minore, din cauza faptului că sunt foarte activi și nu au abilitatea de a evalua în mod optim pericolele din jur. Dacă cel mic are o mică tăietură, nu trebuie să te îngrijorezi. Liniștește-l și urmează pașii de bază, dezinfectând zona și aplicând presiune până la oprirea sângerării. Cel mai bine este să te documentezi cu privire la mai multe lucruri care au legătură cu zona de pediatrie, pentru a afla care este cel mai indicat comportament pe care îl poți avea în diferite situații care pot apărea.

1 Tehnici de oprire a unei sangerari

2. Cum oprești sângerarea abundentă în cazul unei tăieturi sau răni?

În anumite cazuri, însă, sângerarea va fi gravă și nu poate fi rezolvată pe cont propriu, acasă. În astfel de situații, nu este afectată doar pielea, ci și straturi mai adânci, artere sau viscere. De aceea, este obligatoriu să apelezi la ajutor specializat, care să-ți ofere suportul necesar. Dacă tăietura este prea adâncă sau prea mare, iar hemoragia nu se oprește, este important să suni la o ambulanță, iar specialiștii vor interveni de urgență. Până la sosirea acestora, este recomandat să aplici presiune pe locul respectiv, cu ajutorul unui material textil curat, pentru a diminua hemoragia. Sângerarea abundentă, care nu se oprește după 10 minute de aplicat presiune, sugerează faptul că hemoragia este severă și necesită intervenție de specialitate. 

Există și situații în care hemoragia poate apărea în urma unor complicații postoperatorii – de aceea este bine ca îngrijirea plăgilor să fie făcută de către personalul avizat, care cunoaște cauzele, efectele și modul în care aceste manifestări locale pot fi prevenite sau rezolvate.

În concluzie, orice sângerare poate fi oprită, dacă este gestionată așa cum trebuie. Din acest motiv, este obligatoriu să cunoști tehnici și metode de prim ajutor, modalități de oprire a hemoragiilor și alte lucruri pe care trebuie să le faci în astfel de situații. Cel mai important este să pui în practică toate informațiile pe care le-ai asimilat și să nu lași panica să-ți ghideze pașii, indiferent că este vorba despre tine sau despre cineva din jurul tău. Cu siguranță vei reuși să duci la bun sfârșit acest proces și să acționezi exact așa cum este recomandat.

Sursă foto: Shutterstock.com

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate