Analize medicale

Pietre la rinichi – de ce apar și cum le poți trata?

Pietre la rinichi – de ce apar și cum le poți trata?

Calculii renali, cunoscuți în termeni populari ca pietre la rinichi, sunt ca niște cristale care se formează în rinichi și care pot provoca pacientului dureri foarte mari în cazul în care această problemă medicală nu este tratată în timp util. În termeni medicali, vorbim despre litiază urinară în loc de pietre la rinichi. Deși se formează în rinichi, pietrele la rinichi pot fi găsite și la nivelul vezicii, uretrei sau ureterei.

În aproape 90% din cazuri, pietrele urinare se formează în interiorul unui rinichi. Dimensiunea lor este foarte variabilă, variind de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri în diametru. Iar dacă te întrebi cum are loc eliminarea pietrelor la rinichi, îți spunem că cele mai multe dintre ele (aproximativ 80%) sunt eliminate spontan prin trecerea prin diferite canale ale sistemului urinar și provoacă puține simptome. Cu toate acestea, ureterele, situate între rinichi și vezică, sunt conducte de calibru foarte mic. O piatră formată în rinichi, care este în tranzit spre vezică, poate obstrucționa cu ușurință ureterele și, astfel, poate provoca dureri severe. Aceasta se numește colică renală.

1. Calculii renali – De la ce se fac pietrele la rinichi?

Există numeroase cauze ale pietrelor la rinichi. Acestea sunt, de fapt, rezultatul cristalizării sărurilor minerale și a acizilor prezenți în concentrație prea mare în urină. Procesul este același cu cel observat în apa care conține o mulțime de săruri minerale: peste o anumită concentrație, sărurile încep să se cristalizeze.

Pietrele la rinichi pot fi rezultatul multor factori. Cel mai adesea, acestea sunt cauzate de lipsa diluării urinei, adică unui consum prea scăzut de apă. O dietă dezechilibrată, prea bogată în zahăr sau proteine, poate fi, de asemenea, una dintre cauze. În multe situații, totuși, nu există o cauză clară pentru formarea pietrelor la rinichi.

2. Pietre la rinichi – simptome frecvente

Printre cele mai comune semne că ai pietre la rinichi se află o durere bruscă și intensă în spate (pe o parte, sub coaste), care radiază spre abdomenul inferior și în zona inghinală și adesea spre un testicul sau spre vulvă. Durerea poate dura câteva minute sau ore și nu este neapărat continuă, însă intensitatea poate varia. Simptomele pietrei la rinichi mai pot fi:

  • greață și vărsături
  • sânge în urină (nu întotdeauna vizibil cu ochiul liber) sau urină tulbure
  • nevoie presantă și frecventă de a urina (uneori)

Mulți oameni au pietre la rinichi fără să știe, pentru că nu provoacă simptome în sine, cu excepția cazului în care obstrucționează uretera sau sunt asociate cu o infecție. Litiaza urinară poate fi descoperită în timpul unui examen cu raze X, efectuată din alte motive medicale. Dacă te confrunți cu unele dintre aceste simptome, specialiștii TruMed oferă analize medicale la domiciliu, una dintre ele fiind analiza acidului uric, dar și ecografie abdominală la domiciliu, astfel încât să te bucuri de confort în timp ce faci toate aceste investigații medicale.

3. Tratarea pietrelor la rinichi și cât durează eliminarea unei pietre la rinichi?

Tratarea pietrelor la rinichi poate fi făcută în multe moduri, însă reține faptul că tratamentul potrivit îl vei afla numai de la medicul tău curant. Tratamentul se bazează pe rezultatele diferitelor investigații pe care medicul ți le propune:

  • test de urină pentru a verifica prezența sângelui și a cristalelor în urină și pentru a determina pH-ul acesteia;
  • analiza individuală a unei pietre pentru a determina tipul acestuia;
  • test de sânge pentru a verifica funcția renală sau pentru a detecta o anomalie metabolică;
  • scanare CT a rinichilor, ureterelor și vezicii urinare, care evidențiază majoritatea pietrelor.

Cât durează eliminarea unei pietre la rinichi?

Procesul de eliminare pietre de la rinichi poate fi „evitat” dacă problema se află în stare incipientă. Cu alte cuvinte, poți să previi apariția pietrelor la rinichi dacă te hidratezi corespunzător. Atenție, însă: dacă deja suferi de dureri severe nu este indicat să bei apă pentru că piatra poate fi blocată la nivelul ureterei și, astfel, împiedică trecerea urinei. Nerecomandat în acest caz este și consumul de alcool, având în vedere că are ca efecte creșterea presiunii în uretere și, implicit, a durerii.

Majoritatea pietrelor la rinichi se elimina singure într-o perioadă de șase săptămâni de la începerea tratamentului, mai ales dacă au diametrul mai mic de 7 milimetri, iar persoana în cauză se hidratează corespunzător. În această perioadă, medicul îți poate recomanda să bei aproximativ 3 litri de apă sau alte tipuri de băuturi pe zi. Alte tratamente medicamentoase în caz de colică urinară sunt prescrise și recomandate doar de către medicii specialiști.

În cazul în care te confrunți cu alte probleme medicale din același spectru, cum ar fi incontinența urinară sau nevoia de montare și schimbare sondă urinară acasă, poți apela cu încredere la serviciile specialiștilor TruMed. Serviciile la domiciliu au fost create întocmai pentru a asigura pacienților tot confortul de care au nevoie, dar și de a elimina timpii de așteptare de pe holurile spitalelor.

Sursă foto: freepik.com.

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate