Aparatură de specialitate

Ce este EKG sau ECG? Informații despre cea mai întâlnită analiza pentru sănătatea inimii

Ce este EKG sau ECG? Informații despre cea mai întâlnită analiza pentru sănătatea inimii

Ce înseamnă EKG sau ECG? EKG, ECG sau electrocardiograma este o analiză simplă, 100% nedureroasă ce măsoară activitatea electrică inimii. Fiecare bătaie a inimii este generată de un impuls electric ce porneşte din partea superioară a inimii şi călătoreşte până în partea inferioară a acesteia. Majoritatea problemelor de sănătate legate de inimă afectează activitatea electrică a acesteia, de aceea un test EKG poate arăta foarte uşor dacă există probleme la nivelul acestui organ. Dacă vrei să ştii mai multe despre ce este un holter EKG, ce este EKG la inimă, ce înseamnă EKG aproape normal sau când este cazul să faci o astfel de analiza, am pregătit pentru tine câteva informaţii care să te ajute:

1. Ce înseamnă EKG la inimă şi când ar trebui să fie efectuat?

1 ce inseamna EKG la inima

Ce reprezintă EKG? Ei bine, această analiză complet nedureroasă va arăta starea de sănătate a inimii. Aparatul va înregistra o poză a activităţii inimii pacientului pe perioada monitorizării acestuia. Iată ce fel de simptome impun efectuarea unui astfel de test:

  • dureri în piept;
  • dificultăţi de respiraţie;
  • senzaţie de oboseală accentuată sau de slăbiciune;
  • senzaţia că inima bate neregulat;
  • palpitaţii sau senzaţii asemănătoare la nivelul inimii;

De asemenea, doctorul poate recomanda efectuarea unui EKG în urma ascultării inimii la stetoscop sau dacă există un istoric al bolilor de inimă în familie. Un astfel de test va putea ajuta la determinarea cauzei simptomelor şi la oferirea unui tratament adecvat.

2. Ce arata EKG şi în câte moduri se poate efectua?

În funcţie de tipul de aparatura folosită şi de modul de testare, există mai multe tipuri de analiza EKG:

  • EKG la efort. Ce înseamnă ECG la efort? Ei bine, unele probleme de inimă pot apărea doar în momentul în care pacientul face efort. De aceea, electrocardiograma la efort va testa bătăile inimii în timp ce pacientul se afla pe o bandă de alergat sau pe bicicletă eliptică.
  • Holter EKG. Un holter EKG va înregistra activitatea inimii pentru minim 48 de ore şi poate ajunge până la 2 săptămâni. În acest timp, va trebui ca pacientul să păstreze un jurnal al activităţilor sale pentru că medicul să îşi poată da seama care este cauza problemelor inimii.
  • EKG simplu. Se realizează pe o perioadă de câteva minute şi este analiza standard ce se practică în spitale, clinici, în medicina muncii şi în multe alte circumstanţe.

3. Ce înseamnă EKG cu interpretare şi cum se poate realiza procedura?

3-ce-inseamna-EKG-cu-interpretare

Acum că ai aflat ce indică EKG, trebuie să ştii că poza activităţii inimii tale inregsitrata de aparat va trebui să fie interpretată de un specialist care să poată spune dacă există probleme la nivelul organului. De aceea, există mai multe moduri în care se poate realiza procedura unui EKG cu interpretare:

  • La medicul de familie, la medicul specialist sau la clinici ori spitale. Va fi necesar să te deplasezi la sediul unităţii medicale unde un medic sau o echipă formată din medic şi asistentă se vor ocupa să efectueze analiza. Va trebui să te întinzi pe un pat, iar specialistul va aplica electrozi în zona pieptului, aceştia fiind conectaţi la aparatul de înregistrare. Procedura în sine durează în jur de 10 minute. Ulterior, medicul va interpreta rezultatele.
  • La domiciliu. Există clinici ce oferă astfel de analize medicale la domiciliu, având aparatura de specialitate. Acest serviciu este ideal pentru persoanele în vârstă, ce nu se pot deplasa uşor, dar şi pentru persoanele ce au un disconfort la deplasarea în clinici şi spitale, fie din cauza anxietăţii sau a unor fobii.

 Electrocardiograma este o analiză simplă şi complet lipsită de durere, pe care orice persoană o poate efectua în 10-15 minute. Ea se poate face la orice vârstă şi este în special recomandată celor ce au un istoric de boli de inimă în familie. În plus, ea poate realiza în clinici specializate, spitale, la medicul de familie, la medicină muncii sau chiar la domiciliu, în funcţie de circumstanţe şi de dorinţa pacientului.

Sursa foto: Pexels.com

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate