Asistență medicală

La cât timp se schimbă sonda urinară? – rolul cateterismului urinar, tipuri, indicații și complicații posibile

La cât timp se schimbă sonda urinară? – rolul cateterismului urinar, tipuri, indicații și complicații posibile

Examenul vezicii urinare este una dintre cele mai utilizate proceduri medicale în cadrul spitalului. Acesta constă în introducerea unui tub flexibil prin uretră, în vezică, fiind o procedură esențială în tratamentul patologiei urinare. Obiectivele principale ale plasării cateterului sunt asigurarea unui drenaj continuu al vezicii urinare și menținerea continuității anatomice a uretrei. În plus, el servește drept diagnostic, având totodată și un rol terapeutic.

Utilizarea cateterismului trebuie limitată doar la situații clinice în care beneficiile depășesc riscurile. Această intervenție pare ușoară, dar pot interveni dificultăți în implementarea sa și, prin urmare, pot rezulta complicații grave. Importanța executării corecte a acestei proceduri constă în faptul că furnizează informații de mare valoare, indicând diureza pe oră, care, împreună cu alte aspecte clinice și de laborator, ajută la cunoașterea funcției renale și a stării hemodinamice a pacientului.

Pentru o monitorizare mai ușoară și mai confortabilă, oferim și serviciul de verificare sondă urinară la domiciliu, asigurând atenția și profesionalismul necesare în confortul propriei locuințe

Cuprins:

  1. Ce este o sondă urinară?
  2. Tipuri de sonde urinare. La cât timp se schimbă sonda urinară?
    1. Cum se pune sonda urinară permanentă?
    2. Ce înseamnă sondă urinară externă?
    3. De ce se pune un cateter intermitent?
  3. Când se pune o sondă urinară? Ce rol are sonda urinară?
  4. Preveniți infecția urinară de la sondă.
  5. Cum se îngrijește sonda?

1. Ce este o sondă urinară?

Un cateter urinar este un tub moale gol, care este trecut în vezică pentru a drena urina în cazul în care pacientul, din diferite motive, nu-și poate goli vezica urinară în mod obișnuit. Odată introdusă sondă un dispozitiv mic cu balon este umflat, ceea ce ajută la fixarea cateterului și imobilizarea acestuia.

2. Tipuri de sonde urinare. La cât timp se schimbă sonda urinară?

Există 3 tipuri principale de sonde:

  • Sonda permanentă
  • Cateterul urinar extern (Prezervativ urinar)
  • Auto-cateterizarea intermitentă

2.1. Cum se pune sonda urinară permanentă?

Cateterul urinar intern este tipul de sondă care rămâne imobilizată în vezică pentru o perioadă scurtă sau lungă de timp, în funcție de caz. Confortul și profesionalismul sunt importante, de aceea oferim și servicii de schimbare sondă urinară la domiciliu, pentru a vă asigura îngrijirea adecvată în confortul propriei locuințe

Pentru colectarea urinei, acest tub este atașat la o pungă de drenaj. Aceasta are o supapă ce poate fi deschisă pentru a lăsa urina să iasă. Unele dintre aceste pungi pot fi legate de picior, ceea ce vă permite să o purtați sub haine. Un cateter intern poate fi introdus în vezică în majoritatea cazurilor, prin uretră. Uneori, medicul poate introduce tubul în vezică printr-o mică incizie în abdomen. Procedura se realizează în spital sau în cabinet.

2.2. Ce înseamnă sondă urinară externă?

Prezervativele urinare pot fi utilizate de bărbații cu incontinență. Tubul nu este plasat în interiorul penisului, în schimb, un dispozitiv asemănător prezervativului este așezat deasupra acestuia și trebuie schimbat în fiecare zi.

2.3. De ce se pune un cateter intermitent?

Se poate apela la un cateter intermitent pentru evitarea folosirii pungii sterile. Dvs. trebuie să introduceți tubul pentru a scurge vezica și apoi îl scoateți. Acest proces trebuie realizat o dată sau de mai multe ori pe zi, frecvența acestuia depinzând atât de scopul utilizării, cât și de cantitatea de urină eliminată zilnic.

3. Când se pune o sondă urinară? Ce rol are sonda urinară?

Există multe indicații pentru utilizarea cateterismului urinar. Printre acestea se numără:

  • Retenția urinară acută sau cronică.
  • Hiperplazia prostatică.
  • Drenajul unei vezici hipotone.
  • Măsurarea volumelor urinare.
  • Obținerea de urină necontaminată.
  • Golirea vezicii urinare în timpul travaliului
  • Irigarea vezicii urinare.
  • Gestionarea incontinenței urinare.

4. Preveniți infecția urinară de la sondă

Cateterismul urinar poate favoriza apariția infecțiilor urinare dacă zona de inserție nu este antiseptizată corespunzător de personalul medical.

Uneori, în timpul cateterizării, pot apărea sângerări din cauza rănilor mici în uretră sau vezică, generate în urma procesului. Sângerarea, deși în general mică, poate deveni semnificativă. În aceste situații, extragerea sondei urinare la domiciliu reprezintă o opțiune convenabilă și specializată, oferind confort pacienților și minimizând riscul de complicații, cum ar fi rănile extinse ale vezicii urinare și hemoragiile abundente

A avea un cateter în vezică poate provoca disconfort, de obicei ușor, sau o senzație continuă de dorință de a urina.

5. Cum se îngrijește sonda?


Spălați-vă mâinile înainte și după manipularea dispozitivului de scurgere. Pentru a avea grijă de cateter, curățați în fiecare zi zona adiacentă sondei, cât și cateterul însuși cu apă și săpun pentru a preveni infecțiile.

Dacă aveți un tub suprapubic, curățați deschiderea din abdomen și tubul cu apă și săpun în fiecare zi, apoi acoperiți-l cu tifon uscat.

Acestea fiind spuse, utilizarea unui cateter urinar pentru drenarea și colectarea urinei din vezică poate rezolva o gamă largă de probleme medicale și, prin urmare, aplicarea sa joacă un rol esențial în buna gestionare a pacientului.

 

Sursă foto: Pixabay.com, Shutterstock.com

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate