Consultații

Spondiloza cervicală – ce trebuie să știi despre această degenerare a oaselor

Spondiloza cervicală – ce trebuie să știi despre această degenerare a oaselor

Spondiloza cervicală este o degenerare a oaselor gâtului (vertebre) și a discurilor dintre ele, comprimând măduva spinării la nivelul colului uterin. Dacă te întrebai de ce apare spondiloza cervicală, vei afla că există câteva cauze, dar și metode moderne de diagnosticare și tratament. 

Pe scurt, osteoartrita este cea mai frecventă cauză a spondilozei cervicale, iar primele simptome sunt adesea instabile și sacadate în timpul mersului pe jos, precum și durerea și pierderea flexibilității la nivelul gâtului. Imagistica prin rezonanță magnetică sau tomografia computerizată (CT) poate confirma diagnosticul, iar tratamentul include o proteză moale pentru gât, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și, uneori, intervenții chirurgicale urmate de terapia fizică pentru adulți.

Deși acestea sunt informații general valabile, în orice situație, indiferent de intensitatea durerilor pe care este posibil să le ai, este nevoie de un control amănunțit efectuat de medicul tău curant.

1. Ce este spondiloza cervicală?

Spondiloza cervicală afectează, de obicei, persoanele de vârstă mijlocie sau persoanele de peste 60 de ani. De altfel, este o cauză comună a disfuncției măduvei spinării la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Pe măsură ce îmbătrânim, osteoartrita devine mai frecventă, aceasta fiind cauza principală a degenerării vertebrelor cervicale. Când un os din vertebre încearcă să se „repare” singur, crește prea mult, producând excrescențe osoase (osteofite) și o îngustare a canalului spinal la nivelul gâtului (canalul spinal este calea de-a lungul centrului coloanei vertebrale care conține măduva spinării). Discurile intervertebrale se deteriorează, provocând o stenoză și mai mare a canalului spinal. În mod normal, discurile atenuează și protejează coloana vertebrală, însă odată deteriorate, ele nu mai joacă un rol de amortizare. În acest fel, măduva spinării devine mai sensibilă la leziunile cauzate de mișcările bruște. De exemplu, o ușoară traumă a gâtului de la o cădere poate deteriora grav măduva spinării. Aceste modificări legate de vârstă duc treptat la comprimarea măduvei spinării și, într-un final, la disfuncții ale acesteia.

Unii oameni se nasc cu un canal spinal îngust, iar pentru aceste persoane compresia din cauza spondilozei poate provoca probleme mai grave. Adesea, rădăcinile nervoase ale măduvei spinării (partea nervilor spinali situată în apropierea măduvei spinării) sunt, de asemenea, comprimate.

2. Care sunt cauzele spondilozei cervicale?

2. Care sunt cauzele spondilozei cervicale

Pe măsură ce îmbătrânim, oasele și cartilajele corpului nostru se uzează și își pierd forța și elasticitatea. Osteoartrita cervicală este principala cauză a spondilozei cervicale prin inducerea următoarelor modificări:

  • Formarea osteofitelor: În timpul remodelării osoase a vertebrelor cervicale, un proces care permite reînnoirea continuă a țesutului osos, se pot forma mici excrescențe la canalul spinal și se poate comprima măduva spinării. Aceste osteofite sunt uneori vizibile pe radiografia cervicală și sunt unul dintre principalele semne ale osteoartritei vertebrale.
  • Deshidratarea discurilor intervertebrale: Discurile intervertebrale sunt un fel de pernă plasată între vertebre, care permite absorbția diferitelor șocuri și distribuirea uniformă a stresului pe întreaga coloană vertebrală. În jurul vârstei de 40 de ani, încep să se deterioreze prin uscare și se micșorează. Acest lucru facilitează contactul osos și distruge articulațiile intervertebrale.
  • Protruzia discurilor intervertebrale: Degenerarea discurilor, prin afectarea părții lor exterioare (inel fibros), provoacă fisuri. Partea interioară (miezul gelatinos) poate ieși apoi prin aceste fisuri (disc bombat) și să apese pe măduva spinării sau pe una dintre rădăcinile sale nervoase.
  • Rigidizarea ligamentelor: Odată cu vârsta, ligamentele coloanei vertebrale devin rigide (în special ligamentul galben). Acest lucru face gâtul mai puțin flexibil.

3. Simptomele și diagnosticarea spondilozei cervicale

Simptomele spondilozei cervicale pot proveni din compresia măduvei spinării, a rădăcinilor nervoase ale coloanei vertebrale sau ambele. Dacă măduva spinării este comprimată, primul semn este, de obicei, o modificare în felul în care mergi. Mișcarea membrelor inferioare poate deveni sacadată (spastică) și instabilă. Gâtul poate suferi dureri și poate deveni mai puțin flexibil. În general, reflexele picioarelor devin exagerate, uneori provocând contracții musculare involuntare, numite spasme. Tusea, strănutul și alte mișcări ale gâtului pot agrava simptomele. Există și cazuri în care mâinile sunt mai afectate decât picioarele.

În compresia severă, funcțiile vezicii urinare și intestinale pot fi afectate. Dacă o mică traumă a gâtului provoacă leziuni severe ale măduvei spinării, cele patru membre pot dezvolta brusc paralizie. Dacă rădăcinile nervului spinal sunt comprimate, vei simți dureri la nivelul gâtului, iar aceasta se poate extinde adesea către umeri sau brațe. Mușchii unuia sau ai ambelor brațe pot deveni slabi și atrofiați.

Cu toate acestea, există și cazuri asimptomatice, destul de multe dacă ne ghidăm după statistici, deoarece compresia măduvei spinării nu este, în general, suficient de importantă pentru a modifica funcționarea măduvei spinării sau a rădăcinilor nervoase. Dar, uneori, îngustarea canalului spinal duce la o compresie semnificativă a măduvei spinării și abia în aceste cazuri apar semnele clinice. Spondiloza cervicală poate apărea într-una din cele trei forme clinice sau în combinație de trei:

  • Dureri ale gâtului: este o durere care se răspândește de-a lungul coloanei vertebrale cervicale și a mușchilor adiacenți. Poate radia spre partea superioară a spatelui, umărului sau spatelui capului. Această durere este adesea însoțită de rigiditate la nivelul gâtului.
  • Radiculopatie cervicală (compresie a rădăcinilor nervoase): nervii spinali sunt vulnerabili la întindere sau compresie. Astfel, atunci când sunt comprimați, simptomele sunt grupate sub numele de radiculopatie. Simptomele acestei radiculopatii cervicale includ:
  • Durere de rădăcină: Durere de-a lungul căii nervului cu o rădăcină comprimată (gât, umăr, membru superior). Persoanele care suferă de aceasta tind adesea să își aplece capul pentru a elimina senzația de durere. Mișcarea bruscă a capului, tusea sau strănutul agravează intensitatea durerii;
  • Parestezii (furnicături);
  • Pierdere a sensibilității în dermatomul în cauză (zona pielii inervată de rădăcina vertebrală comprimată);
  • Slăbiciune musculară în miotomul afectat (mușchii inervați de rădăcina vertebrală comprimată);
  • Scădere sau pierdere a reflexelor mușchilor inervați de rădăcina nervului comprimat.
  • Mielopatie cervicală (disfuncție a măduvei spinării): partea cervicală a măduvei spinării este mai groasă decât cea a regiunilor toracice și lombare, cauză ce determină ocuparea a mai mult spațiu din canalul spinal. Spondiloza cervicală cauzează îngustarea acestui canal, care se numește stenoză. Rezultatul este o compresie a măduvei spinării și, atunci când măduva spinării este rănită, apare ceea ce numim mielopatie cervicală. Iată simptomele care apar atunci când există mielopatie cervicală:
  • Slăbiciune musculară la nivelul membrelor superioare;
  • Scăderea dexterității mâinii (dificultate în a face gesturi simple, cum ar fi încheierea nasturilor cămășii sau scrisul);
  • Rezistență scăzută la prindere (persoana în cauză poate scăpa obiecte din mână sau are dificultăți atunci când trebuie să ridice obiecte grele);
  • Durere sau furnicături atunci când gâtul este flexat înainte (în față);
  • Disfuncționalități în timpul mersului: acesta este unul dintre primele simptome care apar în timpul spondilozei cervicale. Mersul pe jos devine instabil și pacientul își întinde picioarele pentru a-și putea menține echilibrul. Într-un stadiu avansat, poate fi necesară utilizarea unui baston sau a unui cadru pentru stabilitate;
  • Disfuncționalități urinare, cum ar fi incontinența, pot fi observate la un pacient care suferă de spondiloză cervicală.

Așa cum am spus, printre primele simptome se află durerea, însă aceasta își poate face apariția și din alte motive. De aceea, este important să treci printr-un proces specializat de diagnosticare a bolii pentru a ști sigur de ce anume suferi. Cele mai întâlnite proceduri sunt imagistica prin rezonanță magnetică și tomografia computerizată. Medicii suspectează spondiloza cervicală pe baza simptomelor, în special la vârstnici sau la persoanele cu osteoartrită, însă întotdeauna este nevoie de o confirmare de specialitate.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), tomografia computerizată (CT) sau mielografia CT pot confirma diagnosticul de spondiloza cervicală. RMN-ul oferă mult mai multe informații, deoarece arată măduva spinării și rădăcinile, acestea nefiind vizibile în urma unui CT. Cu toate acestea, ambele examinări arată locul unde s-a îngustat canalul spinal, importanța compresiei măduvei spinării și a rădăcinilor nervoase ale coloanei vertebrale care pot fi afectate.

4. Ce tratament există pentru spondiloza cervicală?

4. Cu ce tratez spondiloza cervicală

După efectuarea examinărilor, medicul specialist îți va recomanda, în primă fază, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, o proteză moale pentru gât, un relaxant muscular în cazul în care suferi de spasme, iar dacă spondiloza cervicală este într-un stadiu destul de avansat, este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală. În absența tratamentului, simptomele disfuncției măduvei spinării cauzate de spondiloza cervicală pot regresa, se pot stabiliza de la sine, dar există și situații în care acestea se pot agrava. Reține un aspect foarte important: medicul specialist este cel care stabilește toate detaliile procedurilor de diagnosticare și tratament în cazul în care te-ai întrebat cine tratează spondiloza cervicală. Nu este recomandată automedicația, mai ales dacă nu ai făcut o vizită la specialist pentru a avea confirmarea unui diagnostic clar.

Inițial, mai ales dacă numai rădăcinile nervoase sunt comprimate, o proteză moale pentru gât și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), ajută la spondiloza cervicală prin eliminarea durerii resimțite. Însă dacă acestea nu își fac efectul și durerea persistă, poate fi necesară intervenția chirurgicală la recomandarea medicului tău curant.

În cazul în care măduva spinării este comprimată, singurul tratament care ar putea funcționa este intervenția chirurgicală. Aceasta este reprezentată de o incizie făcută în partea din față sau din spate a gâtului, după cum consideră de cuviință medicul specialist. Apoi, o parte a vertebrelor afectate este îndepărtată pentru a face loc măduvei spinării, procedura fiind numită laminectomie. Spinele osoase, dacă sunt prezente, sunt îndepărtate, iar coloana vertebrală poate fi stabilizată prin fuzionarea vertebrelor. Ca regulă generală, intervenția chirurgicală nu corectează leziunile existente ale nervilor, dar previne deteriorarea suplimentară a acestora. Cu cât operația se efectuează într-un timp cât mai scurt de la diagnosticare, cu atât rezultatele sunt mai bune și recuperarea mai rapidă. Coloana vertebrală poate fi instabilă, iar în aceste cazuri se recomandă purtarea unui guler ceva mai rigid care să poată susține capul cum trebuie în perioada de recuperare. Dacă apar spasme musculare, atunci medicul specialist îți va prescrie un relaxant muscular, care îți poate fi de mare ajutor.

5. Sfaturi pentru a ține sub control spondiloza cervicală

Este posibil să trăiești cu spondiloza cervicală într-un mod normal, fără ca aceasta să îți afecteze stilul de viață cu care te-ai obișnuit până în momentul în care ai primit diagnosticul. Trebuie doar să faci câteva vizite în mod regulat la medicul tău curant, care îți știe tot istoricul medical, să faci terapie fizică (alături de tratamentul medicamentos prescris de medicul specialist) și să adopți un stil de viață sănătos (în cazul în care nu faci deja acest lucru):

  • fă exerciții în mod regulat (un fizioterapeut de la TruMed te poate ghida în acest proces);
  • adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată;
  • încearcă să ai un somn de bună calitate, odihnitor și exact atât cât are nevoie organismul tău, adică măcar 7 ore pe noapte;
  • încearcă să reduci stresul cât mai mult posibil (caută metode de relaxare, activități sportive, activități distractive regulate etc.);
  • aplică gheață sau ceva cald pe gât în cazul în care durerea nu cedează nici după ce ți-ai luat tratamentul medicamentos;
  • poartă ocazional o proteză moale pentru gât pentru a susține greutatea capului și a ușura gâtul, urmând recomandările unui profesionist.

Acum cu siguranță știi toate detaliile despre spondiloza cervicală. În acest articol ai aflat ce este, unde doare spondiloza cervicală și unde se află. Totuși, îți recomandăm să îți faci o programare la un medic de specialitate, care tratează spondiloza cervicală, în cazul în care unele simptome îți par asemănătoare și încă nu ai beneficiat de un diagnostic în privința durerilor, disconfortului sau disfuncționalităților pe care le-ai observat în ultima perioadă la tine. Și chiar dacă nu ai observat niciun simptom, poți în continuare să îți faci o programare la medicul specialist pentru un control de rutină, având în vedere faptul că spondiloza cervicală poate fi și asimptomatică. Nu uita de terapia fizică pentru adulți și de celelalte servicii medicale la domiciliu pe care TruMed ți le poate oferi pentru a te ajuta în recuperarea ta. 

Sursă foto: freepik.com

Referințe:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/symptoms-causes/syc-20370787

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/diagnosis-treatment/drc-20370792

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17685-cervical-spondylosis

https://www.healthline.com/health/cervical-spondylosis

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate