Aprovizionare medicație

Toaleta pacientului imobilizat la pat – Schimbarea pampersului la domiciliu

Toaleta pacientului imobilizat la pat –  Schimbarea pampersului la domiciliu

Oricare dintre noi poate ajunge în situația de a fi imobilizat la pat, fie din cauza vârstei înaintate, fie în urma unor accidente sau intervenții chirurgicale. Unele persoane pot beneficia de ajutorul familiei în astfel de momente, dar altele – nu. O persoană imobilizată la pat necesită o îngrijire atentă, astfel încât să beneficieze de condiții de igienă optime. Acest lucru este cu atât mai important în situația în care pacientul nu se poate ridica și îngriji singur, cu cât riscul de iritații și de răni este mai mare, atunci când, de exemplu, scutecul de adult este schimbat cu întârziere. Serviciul de schimbare de pampers la domiciliu este foarte util în acest sens, fiind efectuat de persoane cu pregătire de specialitate. Este important, de asemenea, ca pacientul să fie tratat cu înțelegerea și respectul cuvenit, dat fiind că se află deja într-o situație inconfortabilă.

Cuprins

  1. Toaleta pacientului imobilizat la pat
  2. Cum se schimbă un pampers acasă, la adulți
Toaleta pacientului imobilizat la pat

1. Toaleta pacientului imobilizat la pat

Toaleta pacientului imobilizat la pat presupune urmarea anumitor pași și respectarea unor reguli pentru care infirmierele urmează cursuri de specialitate. Astfel, în cadrul procesului de spălare a corpului persoanei care nu se poate îngriji singură, ordinea curățării regiunilor corpului va fi următoarea:

  • fața și gâtul;
  • membrele superioare;
  • partea anterioară a toracelui și abdomenul;
  • partea posterioară a toracelui (spatele) și fesele;
  • coapsele și membrele inferioare;
  • organele genitale și porțiunea perianală.

Pentru ca toaleta pacientului imobilizat la pat să decurgă în condiții optime, trebuie ca temperatura camerei să fie în jur de 20 de grade Celsius, iar cea a apei de 37 de grade Celsius. Este foarte important să se asigure confortul pacientului, acestuia să nu îi fie nici frig, nici prea cald și ca părțile deja curățate să fie acoperite după spălare cu cearșaf și pătură.

Se va proceda astfel pentru spălarea tuturor regiunilor corpului, iar dedesubtul pacientului se va pune o mușama și aleze de protecție, astfel încât să nu se ude patul.

Înainte de a începe, persoana care se va ocupa de toaleta pacientului imobilizat la pat se va asigura că are la îndemână toate obiectele necesare. Pe lângă hainele curate în care va fi îmbrăcat ulterior bolnavul și noua lenjerie de pat, infirmiera trebuie să se asigure că are în apropiere și alte obiecte necesare, după caz:

  • prosoape;
  • comprese și tifon;
  • mănuși de cauciuc și mănuși de baie;
  • recipient pentru apă;
  • săpun;
  • bazinete;
  • ploscă;
  • tăviță renală.

Unii pacienți se pot jena de situația în care se află și de faptul că o altă persoană le va face toaleta intimă, însă este important ca persoana care îi îngrijește să îi trateze cu înțelegere, grijă și respect și să se asigure că diminuează acest disconfort.

De asemenea, este important ca toate manevrele să fie făcute repede și eficient, pentru a nu prelungi inutil acest moment.

În cadrul toaletei persoanelor imobilizate la pat pentru mai mult timp, poate fi nevoie și de masaj local, pentru activarea circulației sanguine sau de îngrijirea eventualelor răni sau escare care pot să apară în astfel de situații. De asemenea, este posibil să fie necesară și ungerea pielii cu vaselină, după spălare.

Fiecare pacient va primi o îngrijire adecvată, în funcție de afecțiune, de starea în care se află și eventualele complicații.

2. Cum se schimbă un pampers acasă, la adulți

Cum se schimbă un pampers acasă, la adulți

Pentru persoanele imobilizate la pat care nu pot folosi plosca sau nu pot fi ridicate și ajutate să își facă necesitățile fiziologice la toaletă, se folosesc scutece (pampers) pentru adulți. În cazul pacienților cu o stare de conștiență mai precară, care nu pot comunica celor din jur când este momentul să fie schimbat scutecul, persoana care îi are în grijă va trebui să verifice, din când în când, dacă este nevoie ca acesta să fie schimbat – asemănător cu situația în care trebuie schimbați de pampers și bebelușii.

Și în acest caz, după îndepărtarea scutecului și ștergere, pacientul va trebui să fie spălat dinspre partea anterioară către partea posterioară, apoi uscat cu prosopul prin tamponare. În general, pliurile se pudrează cu talc, eventual se folosesc produse suplimentare de îngrijire, după caz. Apoi, se pune un scutec nou.

Scutecele tip pampers sunt de mai multe tipuri: de zi, de noapte, de mărimi diferite, cu închideri diferite, mai mult sau mai puțin absorbante. Pentru urinare, se mai poate utiliza condomul urinar (la bărbați) sau sonda urinară.

Toaleta pacientului imobilizat la pat este uneori dificil de făcut de către o singură persoană. De aceea, la nevoie, este indicat să apelezi la serviciile unei companii specializate în îngrijirea bolnavilor care nu se pot ridica singuri din pat.

 

Sursa foto: Pexels.com.

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate