Asistență medicală

Primul ajutor în caz de leșin: informațiile necesare pentru a reacționa prompt într-o situație neprevăzută

Primul ajutor în caz de leșin: informațiile necesare pentru a reacționa prompt într-o situație neprevăzută

Fără doar și poate, sănătatea este unul dintre cele mai importante lucruri din viața noastră, așa că este esențial să luăm deciziile adecvate pentru un stil de viață sănătos. Însă, în același timp, trebuie să avem grijă de persoanele din jurul nostru, iar dacă asistăm la o situație neprevăzută, trebuie să fim pregătiți să acționăm rapid pentru a salva o viață! Din acest motiv, din articolul următor vei afla cele mai importante informații privind acordarea primului ajutor în caz de leșin și care este cel mai indicat mod de a reacționa!

1. Primul ajutor în caz de lipotimie și cauzele apariției unui episod de leșin

Lipotimia-cauzele-aparitiei-unui-episod-de-lesin

Leșinul, cunoscut și sub numele de lipotimie, se declanșează în momentul în care creierul nu mai primește cantitatea necesară de oxigen pentru a funcționa normal din cauza unui flux prea mic de sânge. Leșinul poate avea numeroase cauze, cum ar fi:

  • deshidratarea;
  • hipoglicemia;
  • modificarea bruscă a stării emoționale;
  • scăderea bruscă a tensiunii arteriale;
  • tusea puternică;
  • oboseala;
  • atacul de cord;
  • accidentul vascular cerebral.

Deși, în general, o persoană care a leșinat nu are nevoie de îngrijiri medicale după ce își revine, este important să știi care sunt pașii pentru acordarea primului ajutor. Astfel, cel care a trecut prin acest episod neplăcut va putea să-și recapete mai repede conștiința și forța!

2. Primul ajutor în caz de leșin: pașii esențiali care trebuie urmați

Oricine poate trece printr-un episod de leșin oriunde: acasă, la locul de muncă ori chiar pe stradă. De aceea, dacă tocmai ai văzut că o persoană a leșinat, este indicat să îți păstrezi calmul și să îi oferi ajutorul necesar. Pentru acordarea primului ajutor, este bine să aplici următoarele sfaturi:

  • Ajut-o să stea în poziție întinsă
Ajut-o-sa-stea-in-pozitie-intinsa

Înainte de a verifica respirația persoanei care a leșinat, asigură-te că aceasta este așezată în poziție orizontală. Sub cap îi poți pune o haină, iar ca să nu se înece în cazul în care are stări de vomă, cel mai indicat este să o așezi întinsă pe partea stângă.

  • Verifică-i respirația și pulsul

 

Verifica-i-respiratia-si-pulsul

Înainte de a-i verifica respirația, îndepărtează cureaua și toate piesele care sunt strâmte, cum ar fi nasturii de la cămașă, eșarfa sau cravata. În plus, căile aeriene nu trebuie să fie obturate. Dacă incidentul s-a petrecut într-un spațiu închis, atunci deschide imediat geamul ori poți lua un obiect pentru a crea curenți de aer. Și nu uita să-i rogi pe cei din jur să nu stea foarte aproape de persoana leșinată, pentru a avea suficient aer! După aceea, este recomandat să verifici dacă respiră și are puls. Pentru verificarea pulsului, apasă arătătorul și degetul mijlociu pe încheietura mâinii persoanei afectate. În mod normal, pulsul trebuie să înregistreze între 60 și 100 de bătăi pe minut.

  • Folosește comprese cu apă rece

Poți aplica niște comprese cu apă rece, însă mare atenție: nu este recomandat să folosești spirt ori oțet, fiindcă s-ar putea ca persoana leșinată să fie alergică la aceste substanțe, fapt ce ar înrăutăți situația! De asemenea, pentru a-și recăpăta conștiința, poți să o ciupești ușor de obraji, dar ai grijă să nu o zdruncini!

  • Oprește sângerarea în cazul în care s-a rănit în timpul căzăturii

Totodată, în cazul în care observi că persoana leșinată s-a tăiat sau rănit, oprirea sângerării este un pas important până la sosirea cadrului medical. Așadar, folosind un material textil curat, aplică presiune pentru a reduce hemoragia. În cazurile grave, va fi nevoie de intervenție de specialitate, dar acest pas reduce riscurile privind pierderea sângelui din organism!

Dacă persoana leșinată nu dă semnale că ar răspunde la stimulii externi, ori observi că nu mai respiră, este foarte important să suni și să ceri ajutorul unei ambulanțe care va acorda, de îndată, asistența medicală de care persoana respectivă are nevoie.

Ceri-ajutorul-unei-ambulante

Dacă situația nu este atât de gravă, după ce aplici sfaturile de mai sus, persoana leșinată ar trebui să-și recapete conștiința. Dacă se mișcă ori tușește, acestea sunt semnale pozitive. După ce și-a revenit, poți să-i oferi apă cu zahăr ori suc, lichide care sunt de ajutor în caz de hipoglicemie.

Chiar dacă și-a revenit repede, persoana respectivă ar trebui să mai stea întinsă încă 15 minute, timp în care îi urmărești starea de sănătate. Întreab-o dacă are alte simptome, cum ar fi: dificultăți de respirație, dureri de cap, dureri în piept, slăbiciune ori dureri abdominale. Aceste simptome pot indica o cauză serioasă a leșinului, așa că încurajeaz-o să apeleze la ajutor medical!

Când acorzi primul ajutor, trebuie să evaluezi rapid situația persoanei care a leșinat, așa că aplică pașii necesari, iar dacă observi că situația se înrăutățește ori nu mai respiră, nu ezita să apelezi de urgență la ambulanță. Fiecare moment contează în situațiile de criză, așa că este important să ne păstrăm calmul și să știm când trebuie să sunăm la ambulanță pentru a salva viața cuiva!

nu ezita să acorzi primul ajutor

În concluzie, nu ezita să acorzi primul ajutor atunci când o persoană leșină pe stradă. Cu toții putem trece prin acest eveniment neplăcut, iar atunci când aplici toți pașii esențiali, vei face un act pozitiv și vei ajuta pe cineva să-și recapete mai repede conștiința!

Sursa foto: Shutterstock.com

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate