Asistență medicală

Prevenirea escarelor: ce trebuie să știi despre aceste leziuni care afectează viața pacienților imobilizați la pat

Prevenirea escarelor: ce trebuie să știi despre aceste leziuni care afectează viața pacienților imobilizați la pat

Prevenirea escarelor este un subiect sensibil și important pentru mulți dintre pacienții care nu se pot mișca și sunt imobilizați la pat sau în scaun cu rotile pentru perioade lungi de timp. Practic, escarele sunt leziuni ale pielii și ale țesutului subiacent, cauzate în principal de presiunea prelungită asupra pielii. Vei afla din acest articol despre importanța prevenirii escarelor, precum și măsuri de prevenire a escarei la pacientii imobilizati.

1. Prevenirea și tratarea escarelor la bolnavii imobilizați

1. Prevenirea escarelor ce sunt si care sunt cauzele aparitiei lor

Escarele apar atunci când există presiune asupra unei anumite părți a corpului pentru o perioadă lungă de timp. De cele mai multe ori, aceste răni se vor prezenta pe zone ale corpului care sunt osoase și care au deja un flux sanguin mai mic. Unele dintre exemple includ coatele, șoldul și partea din spate a capului. Atunci când nu există suficient flux de sânge într-o zonă timp de două ore sau mai mult, poate cauza moartea pielii din zonă, ceea ce înseamnă că pur și simplu nu primește suficient oxigen.

Leziunile de decubit apar dacă nu te poți mișca și așadar stai într-o singură poziție pentru o lungă perioadă de timp. În mod normal, oamenii se mișcă în mod constant, chiar și în somn. Acest lucru oprește dezvoltarea escarelor de presiune. Tocmai de aceea, atunci când o persoană nu se poate deplasa, se va exercita presiune pe aceleași zone ale corpului pentru o perioadă mai lungă de timp. În acest fel, bolnavii imobilizați la pat, dar și bătrânii care nu se mai pot deplasa, sunt mult mai expuși riscului de a face acest tip de răni.

2. Prevenirea escarelor de decubit: ce poți face?

2. Prevenirea escarelor de decubit ce poti face

În cazurile în care pacienții sunt imobilizați la pat sau în care își petrec cea mai mare parte a zilei într-un scaun cu rotile, poate fi dificil să previi apariția escarelor. Totuși, este important să iei măsuri de precauție. Există o serie de lucruri pe care îngrijitorii acestor bolnavi le pot face pentru a reduce riscul de apariție a acestor răni. 

De exemplu, este important să repoziționezi pacientul cel puțin o dată la două ore. Pacienții cu mobilitate limitată pot participa la un program de kinetoterapie care îi poate ajuta să se miște în continuare și să mențină curgerea sângelui. De asemenea, această activitate îi ajută la prevenirea atrofierii mușchilor. 

Verificarea pacientului pentru observarea semnelor de escare pot fi de un real ajutor pentru prevenirea situațiilor grave și dureroase pentru acesta. Printre factorii care pot ajuta la prevenirea escarelor se pot menționa: eliberarea presiunii directe prin mișcări conform stării pacientului, îngrijirea corespunzătoare a pielii, o dietă echilibrată și consumul de lichide.

3. Prevenirea și tratarea escarelor la bolnavii imobilizați

3. Prevenirea si tratarea escarelor la domiciliu

Tratamentul specific al unei escare trebuie să fie întotdeauna recomandat de furnizorul de asistență medicală în funcție de severitatea acestor răni. Este foarte important de menționat faptul că escara necesită tratament de specialitate. Tocmai de aceea, este important ca în momentul în care pacientul sau îngrijitorul observă o durere, roșeață sau orice altă modificare a pielii care durează mai mult de câteva zile sau devine dureroasă sau febrilă să apeleze la un serviciu medical specializat pentru un tratament de escare la domiciliu

Intervenția rapidă se poate dovedi a fi esențială având în vedere că, odată ce o escară se dezvoltă, poate dura zile, luni sau chiar ani să se vindece. De asemenea, se poate infecta, provocând febră și frisoane. Pe măsură ce infecția se răspândește în corp poate cauza, de asemenea, confuzie mentală, bătăi rapide ale inimii și slăbiciune generalizată. 

Surse informații:

Sursa foto: Unsplash.com. 



Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate