Recoltare analize

Recoltarea sângelui – procedură esențială pentru determinarea tabloului clinic complet al pacientului

Recoltarea sângelui – procedură esențială pentru determinarea tabloului clinic complet al pacientului

Sângele este esențial pentru viață fiind vehiculul și, în același timp, mediul prin care nutrienții și celelalte substanțe esențiale, de exemplu, oxigenul, ajung la fiecare celulă a corpului asigurând funcționarea optimă a acestora.

Sângele este, în același timp, și un sistem de evacuare a substanțelor și produselor considerate deșeuri metabolice rezultate în urma proceselor fiziologice celulare. Importanța crucială a sângelui pentru organismul uman este cu atât mai evidentă cu cât acest veritabil țesut mobil și complex nu poate fi replicat la nivelul actual al științei și tehnologiei medicale. Donatorii onorifici sânge sunt singura sursă prin care se pot completa rezervele atât de necesare unor pacienți care au nevoie de transfuzii.

În acest articol vei afla câteva detalii despre sânge, în general, și despre recoltarea acestuia fie în scop investigativ pentru detectarea anumitor carențe sau afecțiuni, fie în scop umanitar pentru completarea rezervelor băncilor de sânge.

1. Recoltarea sângelui și cunoașterea caracteristicilor biologice și a elementelor componente

Sângele reprezintă între 6% și 8% din greutatea corporală a unei persoane, indiferent de sex. Volumul considerat normal de sânge al unui adult se situează undeva la cifra de 5 litri. Compoziția sângelui este dată, în principal, de plasmă și de elemente aflate în suspensie în această substanță.

Elementele menționate poartă denumirea de elemente figurate și acestea sunt: eritrocite, leucocite și trombocite. Proporția acestora în conținutul total al sângelui este de 40-45% și doar 1% din această cantitate este reprezentată de ultimele două. Hematiile sunt cele care ocupă vasta majoritate a compoziției. De menționat că leucocitele sunt compuse din granulocite, limfocite, monocite, eozinofile și bazofile.

Plasma sanguină ocupă restul de 55-60% din compoziția sângelui. Plasma conține apă, în proporție de 90%. Restul de 10% este compus din substanțe organice (9%) și substanțe anorganice (1%). În ceea ce privește substanțele organice acestea se împart în mai multe categorii:

  • Compuși organici neazotați – trigliceride, acizi grași liberi, fosfolipide, glucide;
  • Compuși organici azotați dar fără natură proteică: acid uric, creatina, creatinină, bilirubină, hemoglobină, uree;
  • Compuși organici proteici: fibrinogen, enzime, proteine serice și plasmatice.

Substanțele anorganice sunt formate din cantități variate de elemente chimice de natura clorurilor, sulfaților, bicarbonaților de sodiu și de potasiu ori a fosfaților. De asemenea, plasma conține și calciu, fier, magneziu precum și cobalt, zinc, mangan, cupru și alte elemente în cantități mai mici.

În ceea ce privește culoarea plasmei, aceasta are, de regulă, o nuanță alb-galbuie a cărei intensitate poate varia, în cazul analizelor medicale corespunzătoare, dacă limitele normale ale unor compuși sunt depășite.

Sângele – un veritabil ”transportator” din cadrul organismului – îndeplinește mai multe roluri esențiale pentru viață. În primul rând, cu ajutorul acestui element, oxigenul de la nivelul celulelor pulmonare este transportat către toate celelalte țesuturi ale organismului de unde preia dioxidul de carbon înapoi către plămâni pentru a fi eliminat prin respirație. De asemenea, sângele asigură hrănirea țesuturilor și organelor corpului cu substanțe nutritive rezultate la nivelul aparatului digestiv pe care le transportă, de asemenea, către consumatori de unde preia și reziduurile de excreție ale procesului metabolic pe care le conduce către organele cu rol excretor (rinichi, plămâni, piele, intestin) în vederea eliminării.

Prin intermediul sângelui circulă și o serie de alte elemente cu rol reglator al metabolismului (vitamine, enzime, hormoni, etc.) și activează astfel ca un sistem de comunicații între diverse organe ale corpului care își pot regla astfel funcțiile reciproc. Prin conținutul său, sângele contribuie decisiv la imunitatea corpului cu ajutorul leucocitelor și anticorpilor prezenți în compoziția sa. Un rol important îl are sângele și în domeniul reglării temperaturii corporale pentru a face față la variațiile acestui factor fizic din mediul înconjurător. Astfel, vasele de sânge își pot regla diametrul și fluxul sanguin, în special la nivelul pielii, prin dilatare la o căldură prea mare și contractare la frig.

2. Tehnica recoltării sângelui pentru examenele de laborator

Unul din cele mai frecvent folosite servicii de asistență medicală la care apelează un număr foarte mare de pacienți anual sunt cele de prelevare a probelor de sânge în vederea efectuării analizelor medicale de laborator specifice.

Un prim pas al procedurii de recoltare a sângelui este legat de pacient și de pregătirea acestuia, anterior momentului efectuării procedurii propriu-zise. Recomandările în acest sens privesc mai multe aspecte referitoare la modul de alimentație, comportament, tabieturi și regim de activitate fizică ori tratament medicamentos. 

Astfel, în raport de tipul de analize de sânge pe care le va efectua, pacientul, de regulă, trebuie să îndeplinească, la recomandarea medicului câteva sarcini precise. Acestea pot consta în abținerea de la alimentație cu un număr de până la 16 ore înainte de recoltare, de la fumat sau consumul de cafea, alcool și ceai în dimineața programării. De asemenea, se poate solicita evitarea eforturilor fizice consistente sau, după caz, oprirea administrării tratamentului medicamentos cu 24 de ore înainte de recoltare. 

Restricțiile sau regimul pot privi o perioadă mai lungă de timp dacă este vorba de anumite teste care privesc, de exemplu, toleranța la glucoză unde se va recomanda consumul unei anumire cantități de carbohidtrați zilnic cu câteva zile înainte de test. 

Recoltarea sângelui se realizează dimineața, pe nemâncate (a jeun), personalul medical abilitat recomandând poziția pacientului, de regula în șezut cu poziția brațului în decubit dorsal. Poziția corpului în timpul recoltării are o importanță destul de mare deoarece, de-a lungul timpului, au fost observate influențe privind fluctuații de concentrații ale unor elemente sanguine. 

Recomandarea optimă este de a se efectua o perioadă de repaus complet de circa o oră cu mâna poziționată la nivel orizontal circa 30 de minute înainte de recoltare. 

Examenele de laborator care sunt cel mai des apelate în cazul recoltărilor de sânge sunt cele care privesc domeniile hematologiei, biochimiei, serologiei, microbiologiei și virusologiei. 

În ceea ce privește metodele concrete de recoltare a sângelui acestea pot consta în:

  • Recoltarea din zona capilară – de regulă din zona mediană a vârfului degetelor mâinii, a lobului urechii sau, în cazul copiilor mici – din zona călcâiului;
  • Recoltarea venoasă – cea mai uzitată formă pentru adulți – unde puncția se realizează la nivelul venelor din zona cotului sau orice altă venă care este usor accesibila si vizibila;
  • Recoltarea arterială – care se efectuează la nivelul unei artere și doar de către un medic specialist. 

De asemenea, în domeniul pediatriei se pot folosi metode de recoltare a sângelui din cordonul ombilical sau din zona scalpului, dar procedura se poate realiza numai de către un medic specialist. Tot în domeniul pediatric, recoltarea pentru copii mici și nou-născuți se poate realiza la nivelul călcâiului. Zona de recoltare se va încălzi în prealabil la o temperatură de 42 grade Celsius pentru un interval de timp de 3 până la 5 minute, o procedură prealabilă necesară pentru creșterea fluxului sanguin în zonă. 

După dezinfectarea mâinilor și echiparea cu mănușile medicale sterile, se va proceda la curățarea zonei cu un tampon îmbibat cu alcool după care locul se va usca cu vată sau tifon steril. Piciorul copilului va fi ținut ferm dar se va evita strangerea prea puternică deoarece există pericolul ca pe lângă sânge să se colecteze și alte fluide corporale. 

Se va folosi un bisturiu special steril, cu ajutorul căruia se va efectua o punctie logitudinal cu liniile amprentare ale pielii călcâiului. Primele picături de sânge se vor șterge cu un tampon steril după care se va colecta sânge în recipienții potriviți după nevoile indicate de analize. La final se va aplica un tampon asupra micii incizii și se va aplica o presiune constantă până la oprirea sângerării. Lama și mănușile folosite se vor arunca în containerele specializate.

Revenind la recoltarea sângelui pentru adulți, echipamentul medical necesar constă în ac de puncție, holder și tuburi vidate. Toate aceste componente alcătuiesc un ansamblu denumit vacutainer. Acești recipienți sunt etichetați cu informații referitoare la volumul de lichid sanguin ce poate fi conținut, prezența sau absența substanței anticoagulante, alte informații referitoare la tipurile de analize ce se pot efectua. De asemenea, exista un loc pe care se poate lipi o etichetă cu datele personale ale pacientului – operațiune strict necesară imediat după recoltare pentru a nu se produce amestecul probelor cu cele ale altor pacienți. 

Dezinfectarea locului puncției se face cu un tampon steril îmbibat cu alcool prin mișcări circulare de la centru spre exterior. Pacientul va fi îndrumat să strângă și să elibereze pumnul brațului de câteva ori și să-l mențină închis după aceste mișcări. Vena se identifică cu ajutorul degetului cadrului medical la o distanță de circa 2.5 cm de locul puncției. Apoi, se introduce acul în venă sub un unghi de maxim 30 de grade. După ce sângele începe să intre în recipientul de colectare, pacientul va fi îndrumat să relaxeze pumnul strâns. Concomitent se va elibera garoul anterior aplicat și care nu trebuie fie strans o perioadă mai mare de 1 minut. 

La finalul recoltării se aplică pe locul puncției un tampon steril îmbibat în alcool medicinal și se retrage acul. Pacientul este îndrumat să mențină presiune cu tamponul pe acel loc timp de 5 minute. În final probele recoltate se etichetează și sunt trimise în cel mai scurt timp la laborator.

3.   Ordinea recoltării probelor de sânge în diferite scenarii de analize

Vacutainerele pentru recoltarea analizelor sângelui sunt de mai multe tipuri, împărțite pe coduri de culori. Acest culori sunt sunt prezentate pe capacele recipientelor și sunt următoarele:

  • Mov, care conțin un anticoagulant de tip EDTA-K3 sau K2 
  • Albastru, pentru vacutainerele cu conținut de citrat de sodiu 3.2% și anticoagulant în proporție de 1 parte la 9 părți de sânge. De regulă acești recipienți au un volum de 5 ml.
  • Negru, pentru vacutainere cu citrat de sodiu în concentrație de 3.8% și anticoagulant în proporție de 1 parte la 4 părți de sânge. Volumul acestor recipineți este de 2.9 ml.
  • Galben, pentru vacutainere speciale care conțin substanțe cu rol de accelerator de coagulare și gel separator. Acești recipienți sunt folosiți în domeniul determinărilor biochimice și imunologice și au o capacitate de 6ml.
  • Verde, pentru vacutainere cu conținut de heparină 

Aceste vacutainere sunt folosite într-o anumită ordine pe parcursul recoltării, desigur, în funcție de necesarul solicitat de analizele medicale recomandate de medic. Astfel, prima dată se va folosi un flacon pentru hemocultură urmat în ordine de:

  • Recipientul cu dop albastru pentru determinarea coagulării sângelui;
  • Recipientul cu dop galben pentru analizele serice;
  • Recipientul cu heparina cu capac verde;
  • Recipientul pentru determinarea hemoleucogramei care conține si EDTA si are dop mov;
  • Recipientul pentru determinarea VSH-ului care are un dop negru;

În concluzie, recoltarea sângelui rămâne una din cele mai importante proceduri medicale pentru identificarea sau confirmarea unor afecțiuni, analizele de sânge fiind indicate în majoritatea cazurilor pentru formarea unei imagini complete a situației clinice a pacienților. 

Sursa foto: Pixabay.com

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate