Analize medicale

Ce analize se fac în fiecare an în funcție de vârstă? Informatii despre cele mai importante investigații medicale pentru femei și bărbați

Ce analize se fac în fiecare an în funcție de vârstă? Informatii despre cele mai importante investigații medicale pentru femei și bărbați

Controalele și testele medicale regulate joacă un rol crucial în menținerea sănătății și prevenirea problemelor grave. Este important să înțelegeți ce investigații sunt recomandate în funcție de gen și vârstă. Aceste informații pot ajuta pacienții să-și asume un rol activ în sănătatea lor și să se asigure că rămân la curent cu eventualele probleme de sănătate. În acest articol, puteți regăsi un mic ghid despre cele mai importante analize medicale care ar trebui făcute anual, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

1. Analize anuale pentru femei

Femeile au nevoi unice de sănătate și ar trebui să-și facă analize anuale specifice, pentru a se asigura că sunt la curent cu eventualele probleme de sănătate specifice genului și vârstei. Detectarea din timp și tratamentul oricăror probleme de sănătate poate îmbunătăți foarte mult rezultatul și prognosticul. Iată o listă de teste pe care femeile ar trebui să ia în considerare anual: 

  • Testul Papanicolau: un test Papanicolau testează celulele anormale din colul uterin, care pot indica forme de cancer de col uterin. Femeile cu vârsta cuprinsă între 21 și 65 de ani ar trebui să facă un test Papanicolau la fiecare 3 ani.
  • Mamografia este o radiografie care detectează cancerul de sân, fiind una dintre analizele obligatorii după 50 de ani. Femeile cu antecedente familiale de cancer de sân ar trebui să facă o mamografie la fiecare 2 ani.
  • Măsurarea tensiunii arteriale: acestea măsoară presiunea sângelui exercitată asupra pereților arterelor. Hipertensiunea arterială poate duce la boli de inimă și accident vascular cerebral. Femeile de toate vârstele ar trebui să-și verifice tensiunea arterială cel puțin o dată pe an. 
  • Nivelul de colesterol: un test de colesterol măsoară nivelurile diferitelor tipuri de colesterol din sânge. Colesterolul ridicat poate duce la boli de inimă și accident vascular cerebral. Femeile de peste 20 de ani ar trebui să facă aceste analize cel puțin o dată pe an. 
  • Glicemia: măsurarea glicemiei măsoară nivelul de glucoză din sânge. Un nivel prea ridicat poate indica diabet. Doamnele cu factori de risc pentru diabet ar trebui să-și verifice glicemia anual. 

Este important să urmați îndrumările și recomandările furnizorului de asistență medicală și să țineți întotdeauna evidența rezultatelor testelor și a oricăror modificări ale stării dumneavoastră de sănătate. De asemenea, în cazul în care nu aveți mereu timp să treceți pe la clinică, puteți apela oricând la serviciul de analize medicale la domiciliu. Acest serviciu oferă recoltarea analizelor la domiciliu, efectuarea de teste de gripă și Covid-19 și multe alte investigații disponibile la cerere. Controalele regulate pot ajuta femeile să rămână sănătoase și să prevină probleme grave de sănătate.

2. Analize anuale pentru bărbați

Pentru bărbați, controalele medicale anuale joacă un rol vital în prevenirea și detectarea timpurie a problemelor de sănătate. Testarea regulată poate ajuta la identificarea oricăror potențiale probleme de sănătate și chiar prevenirea acestora. Citiți mai jos care sunt cele mai importante teste pe care bărbații ar trebui să le facă anual:

  • Screeningul cancerului de prostată: un test de sânge pentru antigenul prostatic specific (PSA) și un examen rectal digital (DRE) pot ajuta la detectarea cancerului de prostată. Screeningul este recomandat mai ales bărbaților peste 50 de ani sau cei cu antecedente familiale de cancer de prostată. 
  • Verificarea tensiunii arteriale: aceste analize măsoară presiunea sângelui împotriva pereților arterelor. Hipertensiunea arterială poate duce la boli de inimă și accident vascular cerebral. Aceste analize ar trebui efectuate de cel puțin o dată pe an. 
  • Colesterol: o investigație de acest gen măsoară nivelurile diferitelor tipuri de colesterol din sânge. Nivelul ridicat poate duce la boli de inimă și accident vascular cerebral. Domnii peste 20 de ani trebuie să facă un test de colesterol cel puțin o dată la 5 ani.  
  • Glicemie: un test de zahăr din sânge măsoară nivelul de glucoză din sânge. Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate indica diabet. Bărbații cu factori de risc pentru diabet ar trebui să-și verifice glicemia anual. 

Screeningul cancerului testicular: Cancerul testicular este o formă rară de cancer care afectează bărbații. Bărbații ar trebui să-și verifice în mod regulat testiculele pentru orice noduli sau modificări și să consulte un medic dacă observă ceva neobișnuit.

2 analize barbati

Important! Discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră despre testele care sunt potrivite și despre frecvența la care ar trebui să fie făcute. De asemenea, puteți oricând alege să vă faceți cele mai importante analize cu recoltare la domiciliu, în cazul în care nu aveți timp sau starea de sănătate nu vă permite mergeți la clinică. Orice modalitate ați alege, amintiți-vă că sănătatea este în mâinile dumneavoastră și doar prin acțiune și rutină vă puteți asigura longevitatea și calitatea vieții.

3. Analize medicale în funcție de vârstă

Investigațiile medicale recomandate variază în funcție de vârstă și starea generală de sănătate. Înainte de toate, este important să vă faceți și investigațiile standard, cu o trimitere de la medicul de familie, care vă poate spune mai multe despre importanța sumarului de urină și despre hemoleucograma completă. Pe lângă acestea, iată care sunt analizele recomandate cel puțin o dată pe an pentru majoritatea adulților: 

Vârsta 20 și 30 de ani: 

  • Testul colesterolului 
  • Verificarea tensiunii arteriale 
  • Frotiu Papanicolau (pentru femei) 

Vârsta 40 și 50 de ani: 

  • Colesterol 
  • Verificarea tensiunii arteriale 
  • Frotiu Papanicolau (pentru femei) 
  • Colonoscopie
  • Mamografie (pentru femei) 

Vârsta peste 60 de ani: 

  • Colesterol
  • Verificarea tensiunii arteriale 
  • Frotiu Papanicolau (pentru femei) 
  • Colonoscopie
  • Mamografie (pentru femei) 
  • Screening pentru cancerul de prostată (pentru bărbați) 
  • Vaccinul antigripal 
  • Testul densității osoase 

În ceea ce privește investigațiile pentru copii, cei mici au nevoie, în primul rând, de:

  • Test de vedere și auz
  • Vaccinări
  • Analize sânge

Acestea pot fi făcute direct la medicul de familie sau generalist. De asemenea, aveți oricând varianta de a recolta analizele pentru copii la domiciliu.

În plus, este important și să știți de ce să nu mâncați sau să beți înainte de analizele de sânge. Înainte de toate, rețineți că acestea sunt linii directoare generale, iar planul personal de asistență medicală poate diferi în funcție de istoricul de sănătate și de alți factori de risc.

Așadar, să fii la curent cu sănătatea este o investiție în viitor, așa că asigurați-vă că devine o prioritate! Și, cel mai important, amintiți-vă că este esențial să vă consultați cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală pentru a determina care sunt analizele ideale, în funcție de vârstă, sex și starea de sănătate la momentul respectiv. 

 

Sursa foto: Freepik.com.

Surse:

https://www.health.harvard.edu/topics/screening-tests-for-women

https://medlineplus.gov/ency/article/007465.htm

https://www.hcf.com.au/health-agenda/health-care/treatments-and-procedures/health-checks-by-age-the-tests-you-should-be-having

 

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate