Asistență medicală

Branula – când și cum se montează o branulă? (cateter venos periferic)

Branula – când și cum se montează o branulă? (cateter venos periferic)

Montarea unei branule, denumită în termeni medicali cateter venos periferic, este o procedură realizată doar de către personal medical specializat, medic sau asistenți medicali acreditați în acest sens. Pentru ca procedura să fie realizată corect, ea urmează niște pași și niște reguli stricte de igienă și siguranță pentru pacient. Regulile trebuie să fie respectate cu atât mai mult în cazul în care inserția cateterului se face la domiciliu. 

1. Montarea branulei (cateterului venos periferic) – indicațiile cateterismului venos periferic

1. montarea branulei

Cateterul venos periferic (branula) este utilizat în sistemul de îngrijire al sănătății în multe dintre terapiile intravenoase. Atunci când se montează o branulă, se inserează un cateter într-o venă periferică, cu scopul de a avea acces venos pentru administrarea fluidelor, inclusiv a nutriției parenterale și glucozei, sângelui și a produșilor sângelui, medicamentelor. Personalul medical care realizează procedura la domiciliul pacientului trebuie să dispună de toate materialele necesare, să pregătească pacientul, atât fizic, cât și psihic, și să lucreze în condiții de maximă igienă și siguranță.

Scop 

Explorator

  • recoltare de sânge pentru examene hematologice, biochimice, serologice și bacteriologice de laborator.

Terapeutic

  • recoltare de sânge pentru transfuzie;
  • administrare de medicamente sub formă de injecție sau perfuzie intravenoasă;
  • sângerare în edemul pulmonar acut în cantitate de 30-500 ml, hipertensiune arterială;
  • executarea transfuziei de sânge sau derivate ale sângelui

Branulele sunt de mai multe tipuri și pot avea mai multe mărimi. În funcție de grosimea cateterului, fiecărei branule îi corespunde o anumită culoare. Dimensiunea canulei ce urmează să fie montată trebuie să corespundă calibrului venei. O canulă de plastic cu mandren metalic formează o branulă. După ce vena este pătrunsă, mandrenul va fi retras, iar canula de plastic va rămâne, în funcție de nevoi și/sau de durata tratamentului.

Procedeul de montare a branulei presupune selectarea cateterului adecvat, alegerea locului și venei potrivite pentru puncționare, aplicarea garoului, dezinfectarea locului și introducerea cateterului. Durata, tipul și frecvența tratamentului pe care pacientul îl are prescris, vârsta și constituția fizică, dar și accesibilitatea patului venos dictează alegerea tipului de branulă și a locului de inserție. Locurile preferate pentru puncționare sunt vena bazilică și cefalică a brațului și venele de pe partea dorsală a mâinii. Dacă este posibil, se va alege o venă la brațul sau mâna non dominantă. Pot fi luate în calcul și venele de la nivelul piciorului, dar trebuie știut faptul că în acest caz, crește riscul de tromboflebită. Din acest motiv, abordul venos periferic la nivelul membrelor inferioare este utilizat în special la copii. La nou-născuți, poate fi făcut ușor la nivelul venelor epicraniene.

De reținut!

❌ nu se montează un cateter periferic în zonele lezate, cu arsuri, edeme sau la brațul/mâna care corespunde plăgii operatorii la pacientele mastectomizate;

✔ dacă vena este lezată, se alege întotdeauna un loc nou de puncționare deasupra zonei lezate.

 

1.1. Materiale necesare montării branulei

1.1. materiale necesare montarii branulei

Puncționarea venei periferice trebuie să se facă în condiții de asepsie riguroasă. 

Asepsie – prevenția contaminării microbiene a materialelor sterile sau țesuturilor prin îndepărtarea, excluderea sau distrugerea microorganismelor. 

În aceste condiții, personalul medical va avea nevoie de:

  • mănuși;
  • garou;
  • paduri alcoolizate;
  • branulă;
  • soluțiile pentru administrare;
  • fixator transparent pentru cateter;
  • perfuzor;
  • stativ;
  • seringă cu soluție normal salină;
  • comprese.

 1.2. Pregătirea pacientului pentru începerea procedurii 

Pacientul trebuie să fie pregătit atât psihic, cât și fizic pentru ceea ce urmează. I se explică, mai întâi, procedura, pentru a-i fi redusă anxietatea și, odată cu ea, și riscul de vasoconstricție, care face mai dificil abordul venelor. I se explică necesitatea montării branulei și i se cere consimțământul. I se spune că la locul puncționării va rămâne un cateter, la care se va atașa o perfuzie sau o seringă, cu ajutorul căreia vor fi administrate soluțiile sau medicamentele prescrise de medic. Pacientul va fi sfătuit să nu bruscheze sau să lovească locul unde este inserată branula și să anunțe orice durere sau modificare apărută în timpul administrării tratamentului. I se va explica și în ce constă îndepărtarea branulei, cât timp va fi necesar să fie ținută compresia la locul inserției și cât va dura până când mâna va fi refăcută complet.

 

 1.3. Tehnica de montare a branulei – cum se montează o branulă?

1.3. tehnica de montare a branulei

Montarea branulei (cateterului venos periferic) urmează niște reguli și niște pași preciși. Iată ce trebuie să facă personalul medical de la începutul și până la finalul procedurii. 

❥ Personalul medical care efectuează procedura se spală, mai întâi de toate, pe mâini. 

❥ Selectează apoi locul puncționării în funcție de cele amintite mai sus. Dacă terapia intravenoasă va fi una de lungă durată, se va începe cu venele din porțiunea distală, pentru a putea fi schimbat, în timp, locul puncționării, din ce în ce mai proximal. 

❥ În cazul în care va fi nevoie să fie administrat un volum mai mare de lichide sau o substanță iritantă, va fi aleasă o venă mai mare. 

❥ Se alege o poziție confortabilă pentru pacient, cu brațul sprijinit și poziționat în jos. 

❥ La circa 15 cm mai sus de locul ales pentru puncționare se aplică garoul, pentru a dilata venele. 

❥ Se verifică pulsul radial și se lărgește garoul în cazul în care acesta nu este palpabil, pentru a elimina riscul de ocluzie arterială. 

❥ Se palpează o venă cu ajutorul degetului mijlociu al mâinii non-dominante. 

❥ Se întinde pielea pentru a fixa vena. Dacă vena nu este suficient de palpabilă, pacientul va închide și deschide pumnul de câteva ori. 

❥ Garoul nu poate fi menținut mai mult de trei minute. Dacă în acest timp, cateterul nu a fost inserat, se va desface garoul și se va relua tehnica după câteva minute.

❥ Se pun mănușile de unică folosință.

❥ Se dezinfectează locul cu paduri alcoolizate timp de 30 de secunde de la interior la exterior și se lasă pielea să se usuce. Odată curățat, locul nu se atinge.

❥ Se va ține branula în mâna dominantă (de aripioare), iar cu mâna cealaltă se va fixa vena.

❥ I se va spune pacientului că va simți o înțepătură.

❥ Se introduce cateterul direct prin piele, cu amboul acului în sus, până în venă. Inserția trebuie să fie făcută dintr-o singură mișcare, verificând dacă la capătul cateterului apare sânge (confirmă că este în venă).

❥ Se desface garoul, se scoate acul imediat după puncționarea venei și se atașează rapid și steril perfuzorul soluției de administrat. O altă variantă este să fie împins cateterul cu grijă până la jumătatea sa, să fie scos acul în același timp în care canula de plastic este împinsă în totalitate, atașându-se imediat seringa sau perfuzorul, presând ușor vena pentru a fi împiedicată sângerarea.

❥ Se fixează cu o mână vena și cu cealaltă canula de plastic și se pornește perfuzia.

❥ Se curăță locul cu paduri alcoolizate și se aruncă acul cateterului.

❥ Se reglează ritmul în care este administrată perfuzia.

❥ Dupa ce s-a uscat dezinfectantul pe piele, cu un fixator transparent si semipermeabil se fixează cateterul. Fixatorul se aplică pe locul de inserție, lipind bine marginile, pentru a preveni ieșirea accidentală a cateterului. 

❥ Se fixează tubul perfuzorului de mâna pacientului cu grijă, lăsând libertate de mișcare.

❥ Fixarea CVP se face cu benzi adezive de leucoplast.

 

1.4. Întreținerea și îndepărtarea branulei

1.4. intretinerea si indepartarea branulei

Nu se încheie totul odată cu montarea branulei. Cateterul trebuie să fie întreținut în permanență, astfel încât să fie evitate posibile complicații. Pacientul și personalul medical trebuie să facă echipă în acest sens.

❥ Zona va fi frecvent examinată pentru a fi observate eventuale inflamații. 

❥ În cazul în care există, se impune înlăturarea imediată a cateterului. 

❥ Imediat după terminarea administrării medicației sau a soluțiilor perfuzabile, cateterul va fi spălat cu ser heparinat și închis. 

❥ În cazul în care leucoplastul s-a murdărit cu sânge sau s-a udat din cauza soluțiilor perfuzabile, este obligatorie schimbarea lui. 

❥ Cateterul va fi îndepărtat la terminarea terapiei intravenoase sau în cazul în care vechiul cateter nu mai este funcțional și pacientul are în continuare nevoie de tratament intravenos. 

❥ Se oprește perfuzia, se clampează perfuzorul și se îndepărtează cu blândețe fixatorul de pe branulă. 

❥ Se deschide o compresă sterilă. 

❥ Se pun mănuși de unică folosință și se plasează compresa sterilă peste locul de inserție al cateterului. Cu cealaltă mână se scoate branula printr-o mișcare paralelă cu pielea. 

❥ Se va verifica starea branulei. 

❥ Se face compresie pe locul puncționării timp de un minut sau două, se curăță zona și se aplică un bandaj adeziv.

❥ I se va spune pacientului să-și odihnească măcar pentru zece minute mâna în care a fost inserat cateterul și să păstreze bandajul adeziv timp de o oră de la îndepărtarea branulei. 

Atenționări!

❥ Fixatoarele branulei se schimbă la fiecare 48 de ore la pacienții care necesită terapie intravenoasă îndelungată și de fiecare dată când acestea se dezlipesc sau se murdăresc. 

❥ Se va schimba cateterul la fiecare 72 de ore și se va alterna locul de inserție al acestuia acolo unde este necesar;

❥ Pacientul trebuie să fie învățat să își îngrijească cateterul atunci când personalul medical nu este în preajmă și să anunțe orice eventuală schimbare – edem, roșeață, durere.

 

1.5 Accidente/incidente 

Complicațiile care pot apărea în timpul terapiei intravenoase pe cateter periferic trebuie să fie avute în vedere și, pe cât posibil, prevenite. Ele pot fi:

❥ extravazarea soluțiilor;

❥ flebite (roșeață la locul de inserție și de-a lungul venei, edem, durere, uneori febră);

❥ impermeabilitatea cateterului (perfuzia nu mai curge);

❥ hematom (sensibilitate crescută la orice atingere a zonei, vânătaie);

❥ tromboze (durere, roșeață, umflătură);

❥ secționarea cateterului (de obicei, capătul care este introdus în venă);

❥ reacții vasovagale (colaps brusc al venei în timpul puncționării, amețeală, greață, paloare, transpirații);

❥ infecții sistemice (frisoane, febră, indispoziție fără motiv aparent);

❥ reacții alergice (urticarie, edem la locul de inserție al cateterului, prurit);

❥ încărcare circulatorie, embolie

2. Montarea branulei (cateterului venos periferic) la copii

2. montarea branulei la copii

Se întâmplă, în unele cazuri, ca cei mici să nu se poată hrăni singuri sau să aibă nevoie de medicație, pe care nu o pot lua altfel, decât intravenos. În astfel de cazuri, fluidele nutritive și medicamentele sunt administrate direct în venele copilului, situație în care va fi nevoie de montarea unui cateter venos periferic, respectiv a unei branule. Branula va ajuta în administrarea tratamentului pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, dar va putea să-l și ferească pe cel mic de înțepături, fiind de ajuns una singură, în cazul în care trebuie să îi fie prelevat sânge. O branulă este folosită pentru a menține o linie periferică plasată într-o venă din mână, picior, braț, laba piciorului sau scalp. Pentru a monta o branulă, se alege o venă care este aproape de suprafața pielii, pentru a fi introdus un ac mic. Este nevoie de răbdare și multă atenție atunci când se alege vena în cazul copiilor. Odată ajuns în locul potrivit, acul este îndepărtat și rămâne în locul lui un tub mic flexibil, cateterul, care se fixează cu o bandă adezivă, astfel încât să nu poată fi scos. Branula va rămâne acolo pentru o perioadă între 24 și 96 de ore, timp în care va fi administrat tratamentul. 

Drumurile către spital și înapoi acasă pot fi extrem de obositoare pentru pacienții care au nevoie de terapie intravenoasă. Unii se tem de spitale, altora nu le permite sănătatea să se deplaseze, iar cei mici pot fi ușor speriați. O variantă sunt serviciile medicale la domiciliu. Personalul medical va efectua procedura în perfectă siguranță și intimitate, chiar la tine acasă. Atunci când ai nevoie de ajutor, lasă-te în mâinile specialiștilor!

Sursa foto: shutterstock.com 

Referinte: Esențiale Tehnici de nursing (Pagina de nursing book)

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate