Asistență medicală

Escara – De ce are această afecțiune nevoie de tratament de specialitate?

Escara – De ce are această afecțiune nevoie de tratament de specialitate?

De-a lungul timpului, o persoană poate suferi de diverse leziuni la nivelul pielii pe diferite suprafețe ale corpului. Una dintre cele mai îngrijorătoare astfel de răni este escara. Aceasta apare, de obicei, la vârstnici, însă și tinerii imobilizați din diverse motive pot suferi de această afecțiune medicală.

Din punct de vedere medical, escara este o rană care apare pe piele, dar care poate afecta și țesuturile moi din vecinătate, putând să se extindă destul de mult, uneori până la os.

Pentru că nu este o leziune superficială sau poate degenera într-una într-un timp foarte scurt, tratarea escarelor este recomandat să se facă cu ajutor de specialitate, în așa fel încât pielea să fie afectată cât mai puțin, dar și ca vindecarea să se realizeze mai rapid.

Un alt motiv pentru care tratamentul pentru escare este bine să fie realizat cu ajutorul unor servicii medicale specializate este și ca aceste leziuni sunt de mai multe tipuri și au mai multe stadii, fiecare având nevoie de îngrijiri adecvate.

Articolul de mai jos explică îngrijirile de care are nevoie un pacient cu escară, precum și principalele motive pentru care tratamentul de specialitate este recomandat în aceste cazuri.

Cuprins:

  1. Tratarea escarelor – Ce spun medicii?
    1. Ce sunt escarele și cum apar aceste afecțiuni?
    2. Tipuri de escare și stadiile lor
    1. Tratamentul escarelor
    2. Tratamentul rapid al escarelor
    3. Tratamentul escarelor profunde
    4. Avantajele tratamentului pentru escare la domiciliu

1. Tratarea escarelor – Ce spun medicii?

Escara este una dintre afecțiunile medicale dermatologice cele mai profunde. Ea apare la nivelul pielii, de obicei, pe părți ale corpului care sunt supuse unor presiuni constante pentru perioade lungi de timp.

Acest tip de leziune afectează de cele mai multe ori persoanele vârstnice, mai ales pe cele imobilizate la pat, deoarece circulația sângelui este redusă, ceea ce va duce la lipsa de oxigen în celule, așadar, la moartea acestora. Nu este neobișnuit ca și tinerii să sufere de astfel de escare, chiar dacă la un nivel superficial.

Escarele pot fi prevenite, dar sunt situații în care aparținătorii sau îngrijitorii nu știu exact ce presupune o astfel de rană, neconfruntându-se frecvent cu ea. În astfel de cazuri, ajutorul de specialitate, precum serviciile medicale prestate de asistenți medicali chiar la domiciliul pacienților, este recomandat.

Escara poate apărea din mai multe cauze, de aceea este bine să ai în vedere îngrijirea plăgilor în mod corect, pentru ca problema să nu devină una serioasă.

1.1. Ce sunt escarele și cum apar aceste afecțiuni?

Foarte multe persoane se întreabă ce sunt escarele, dar mai ales de ce apar. Apariția acestor leziuni are mai multe cauze, printre care cel mai des întâlnită este imobilizarea la pat sau chiar într-un scaun rulant. Nici următoarele nu trebuie neglijate, însă:

  • fragilitatea capilară, care este cel mai des întâlnită la persoanele în vârstă, însă nici tinerii nu sunt în totalitate protejați de această afecțiune;
  • bolile cronice care duc la o circulație deficitară a sângelui;
  • incontinența urinară sau fecală poate cauza escare la nivelul șezutului;
  • malnutriția poate fi și ea o cauză a apariției escarei.

În ceea ce privește bolile cronice, cele cu risc crescut sunt diabetul și cele vasculare. Astfel, se poate spune că escara apare în urma deficitului circulației sângelui în celule.

Pentru a nu ajunge la tratarea escarelor, aparținătorii trebuie să afle că acestea pot fi prevenite, mai ales în cazul celor care au ajuns acasă după o perioadă lungă de spitalizare și care sunt în convalescență la pat. Acesta este un alt motiv pentru care tratamentul de specialitate, care constă în pansarea corectă a rănilor, precum și monitorizarea atentă a pielii și a schimbărilor apărute la nivelul acesteia este necesar.

O altă modalitate de a preveni apariția escarei este întoarcerea persoanei în suferință de pe o parte pe alta la fiecare două ore, însă cum acest lucru nu este posibil de fiecare dată din varii motive, curățarea rănilor rămâne una dintre opțiunile viabile.

Dacă apariția rănilor nu a putut fi evitată, este bine de știut că există câteva tipuri de escare, iar tratamentul trebuie realizat ținând cont de acestea.

1.2. Tipuri de escare și stadiile lor

Categorisirea escarelor se poate face în funcție de câteva caracteristici ale acestora. Există:

  • escarele uscate, fără secreție de lichid;
  • escarele umede cu ulcerații (cu secreție de lichid);
  • escarele nedureroase sau superficiale;
  • escarele dureroase sau profunde.

Escarele provocate de imobilizare se mai numesc și de decubit sau profunde, acestea fiind și cel mai des întâlnite. De obicei, ele au nevoie de atenție specializată. Escara are patru stadii, primul fiind semnul ca urmează să apară o leziune mai profundă dacă nu se iau măsuri imediate.

Astfel, la escara de stadiu I, pielea nu este încă afectată, existând doar zone puțin dureroase. De asemenea, în unele cazuri, pot apărea ușoare umflături de culoare roșiatică la nivel cutanat. În stadiul al II-lea, escara se transformă într-o rană deschisă, superficială la început. În cel de-al III-lea stadiu, escara distruge țesutul, devenind o rană adâncă. În ultimul stadiu, se poate instala infecția. Al IV-lea stadiu este și cel mai periculos, deoarece infecția se poate întinde la nivel muscular și osos, țesuturile profunde fiind afectate destul de serios. De aceea, monitorizarea atentă este recomandată încă de la început, când rănile pot fi tratate cu succes.

În primele două faze, escarele pot beneficia de tratament rapid, astfel încât dacă se acționează din timp, pot fi prevenite ultimele două stadii. Tratarea escarelor se poate face atât în spital, cât și acasă, iar pentru această ultimă situație, există servicii medicale specializate la domiciliu care pot fi un ajutor de nădejde atât pentru pacient, cât și pentru aparținător.

Dacă în cazul escarelor uscate și superficiale, tratamentul este unul mai simplu, în cazul celor profunde care, de obicei, se manifestă prin secreții, va fi nevoie de o îngrijire atentă. Însă, este bine de știut că și în primele stadii se poate apela la servicii de specialitate pentru asigurarea unei vindecări corecte, dar mai ales, pentru îndepărtarea riscului de reapariție a leziunii cutanate la scurt timp după intervenție.

2. Tratamentul escarelor

Deși cea mai bună soluție este prevenția, odată ce primele răni apar, se pune și întrebarea ,,cum tratăm escarele?’’. Îngrijirea leziunilor provocate prin imobilizare va începe întotdeauna cu schimbarea poziției pacientului, în așa fel încât să fie ridicată presiunea de pe zona afectată. Abia apoi poate începe tratamentul propriu-zis.

Tratamentul acesteia se va face după stabilirea stadiului leziunii. Există, așadar, escare care pot beneficia de tratament rapid în primele stadii, când acestea nu au ajuns la țesut, pentru cele avansate fiind nevoie de o durată mai lungă în care persoana în cauză să beneficieze atât de tratarea rănii sau a rănilor, precum și de confort și gestionarea durerilor.

Este bine ca tratarea escarelor să fie făcută încă din stadii incipiente, pentru a se încetini evoluția leziunilor. Totodată, în acest fel, aparținătorii obțin informații sau instrucțiuni cu ajutorul cărora să poată face anumite manevre pentru care nu este nevoie un asistent medical, de exemplu.

Așadar, tratamentul escarelor superficiale este diferit de cel al escarelor profunde din mai multe puncte de vedere.

2.1. Tratamentul rapid al escarelor

2.1. tratamentul rapid al escarelor

Atunci când escara se află în primul sau al II-lea stadiu, se poate vorbi despre tratamentul rapid al acesteia. Astfel, schimbarea pacientului de pe o parte pe alta la fiecare două ore, precum și supravegherea atentă a zonei care prezintă semne de apariție a unor răni specifice sunt esențiale. În cele mai multe cazuri, se poate apela încă de la început la servicii de specialitate, mai ales că unele dintre ele pot fi oferite la domiciliu. În acest fel, escara va beneficia de un tratament rapid care să o ajute să nu se agraveze. Dacă situația degenerează, tratarea escarei de către specialiști poate deveni obligatorie.

2.2. Tratamentul escarelor profunde

Dacă s-a ajuns într-un stadiu în care escara a atins stadiul III sau chiar IV, primul pas va fi schimbarea poziției pacientului, urmată de igienizarea rănilor. Acestea vor fi curățate cu blândețe cu apă și săpun, urmând a fi tamponate ușor pentru a le ajuta să se usuce.

Escara nu trebuie curățată prin frecare, pentru a evita presiunea suplimentară pe zona afectată. De asemenea, există pansamente speciale pentru tratarea leziunilor de decubit, acestea fiind, de obicei, îmbibate cu substanțe hidroactive, care vor hidrata pielea favorizând circulația corectă a sângelui, precum și prevenirea extinderii rănilor.

Tratamentul escarei profunde presupune și schimbarea hainelor persoanei afectate mai des decât de obicei, în așa fel încât acestea să fie curate și uscate tot timpul. Același principiu se aplică și lenjeriei de pat, care este recomandat să fie moale, pentru a nu irita pielea.

Există și situații în care escara este infectată, mai precis, ajunge în cel de-al IV-lea stadiu, iar rănile s-au extins și la mușchi sau chiar la oase, caz în care tratamentul de specialitate nu mai este o recomandare, ci o necesitate. Astfel, în aceste cazuri:

  • primul pas va fi dezinfectarea rănii;
  • al doilea pas va fi pansarea;
  • al treilea pas va fi gestionarea durerii.

În cazuri severe, se poate ajunge și la intervenții de chirurgie plastică pentru a curăța țesutul în profunzime, pentru a preveni extinderea leziunilor pe porțiuni mai mari ale corpului, dar și pentru reconstrucție, acolo unde este nevoie.

Acestea sunt doar câteva motive pentru care escara, chiar și atunci când este tratată la domiciliu, are nevoie de ajutor de specialitate, mai ales că în cazul celor superficiale se pot evita infecțiile și agravarea situației pacientului.

2.3. Avantajele tratamentului pentru escare la domiciliu

2.3. avantajele tratamentului pentru escare la domiciliu

Asigurarea confortului necesar unui pacient cu escare este primordială în tratarea leziunii sau a leziunilor, în cazul în care acestea s-au extins. În astfel de situații, tratamentul la domiciliu poate fi una dintre soluțiile care să ajute atât persoana în suferință, precum și aparținătorii.

De cele mai multe ori, tratamentul escarei la domiciliu este asigurat de asistenți sau asistente medicale care știu să curețe și sa panseze răni, în așa fel încât să asigure confort, precum și o vindecare optimă, iar în unele cazuri, rapidă.

Alte avantaje atunci când se apelează la o firmă specializată în servicii medicale pentru tratarea unor leziuni sunt:

  • lipsa nevoii de deplasare de la domiciliu la un spital sau alt loc pentru tratament ;
  •  stabilirea zilelor, precum și a orelor propice pentru vizită;
  • folosirea unor materiale și echipamente sigure și aprobate de autorități;
  • obținerea de informații și instrucțiuni corecte despre cum se poate proceda în lipsa personalului de specialitate.

În concluzie, escara are nevoie de tratament de specialitate, iar acolo unde se dorește, cel la domiciliu este recomandat pentru a asigura confortul persoanei imobilizate, precum și a celor care îngrijesc pacientul. Îngrijirea este asigurată de asistenți medicali care știu să curețe și să panseze astfel de leziuni de presiune, dar să și dezinfecteze corespunzător, dacă rana este atât de adâncă încât să aibă nevoie de atenție sporită.

Surse foto: Pexels.com, Pixabay.com

Referinte medicale: mayoclinic.org, webmd.com

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate