Asistență medicală

Arsura de gradul 1: Cum să identifici arsurile minore și sfaturile de prim ajutor pe care trebuie să le cunoști

Arsura de gradul 1: Cum să identifici arsurile minore și sfaturile de prim ajutor pe care trebuie să le cunoști

După cum bine știm, arsurile sunt clasificate în funcție de cât de grav este afectată suprafața pielii, prin urmare avem arsuri de gradul 1, 2 și 3. Există, de asemenea, și arsurile de gradul 4, însă acestea ajung să afecteze și alte țesuturi precum mușchii, tendoanele sau oasele și conduc la necroză (sau moartea celulelor).

Arsurile de gradul 1 sau arsurile superficiale sunt leziuni cutanate care apar exclusiv la nivelul epidermului, respectiv stratul exterior al pielii. Printre cele mai comune arsuri care fac parte din această categorie sunt arsurile solare minore sau cele cauzate de contactul cu lichidele fierbinți. Majoritatea persoanelor acționează instinctiv și, prin urmare, recurg la metode greșite de atenuare a durerii, precum aplicarea compreselor cu gheață sau clătirea cu apă foarte rece. 

Pentru a putea aplica tratamentul corect, este important să știm cum să identificăm tipul de arsură și gravitatea acesteia. Să aruncăm o privire asupra celor mai comune simptome și a  posibililor factori declanșatori.

1. Care sunt semnele arsurilor de gradul 1?

semne arsuri gradul 1

Majoritatea arsurilor de gradul 1 afectează doar o mică porțiune a pielii, însă există și situații în care suprafețe mai extinse pot fi afectate. Printre cele mai comune simptome sunt pielea uscată și roșeața, iar în general acest tip de arsuri nu provoacă daune permanente.

Alte semne pot include:

  • dureri la nivelul zonei afectate;
  • usturimi (care de obicei persistă în jur de 3 zile);
  • inflamații minore;
  • edem local;
  • descuamarea epidermei la circa 2 zile după incident, proces care poate dura până la 3 săptămâni;
  • decolorări temporare ale pielii cauzate de descuamare;
  • mâncărimi;
  • sensibilitate la atingere.

2. Cauze comune ale apariției arsurilor superficiale de gradul

cauze arsuri gradul 1

În majoritatea cazurilor, arsurile de gradul 1 pot fi provocate de următorii factori:

Raze ultraviolete

Arsurile solare apar în urma expunerii îndelungate la razele UV în lipsa aplicării unei creme cu factor ridicat de protecție. Razele UV pătrund în stratul exterior al pielii provocând înroșirea, inflamarea și descuamarea acesteia. 

Lichide sau suprafețe fierbinți

Contactul cu un lichid (sau cu o suprafață) fierbinte se numără printre cele mai comune cauze ale apariției arsurilor de gradul 1, mai ales în cazul copiilor. Ia măsurile de precauție necesare și ține-i pe cei mici departe de orice sursă de căldură. Dușurile cu apă fierbinte pot fi o altă cauză frecventă, de aceea este recomandat ca temperatura apei să fie în jur de 48°C pentru a preveni eventuale leziuni ale pielii.

Surse electrice

Prizele electrice, cablurile și electrocasnicele sunt surse comune de energie electrică pe care le folosim în viața de zi cu zi. Arsurile de gradul 1 provocate de surse electrice pot afecta mai mult decât stratul superior al pielii, motiv pentru care este nevoie să apelezi la îngrijiri medicale la domiciliu imediat după incident.

3. Cum să tratezi corect arsurile de gradul 1 pentru o vindecare completă

sfaturi prim ajutor

Deși cicatrizarea nu este o problemă asociată arsurilor superficiale, acestea pot fi dureroase, de aceea este important să cunoaștem câteva sfaturi utile de prim ajutor pentru îngrijirea plăgii la domiciliu în mod eficient. Consultarea unui medic specialist este recomandată în cazul copiilor, al persoanelor în vârstă, sau dacă suprafața afectată este mai mare.

Înainte de toate, este important să menții zona curată și protejată. Îndepărtează orice haină sau accesoriu precum ceasul sau bijuteriile de lângă arsură. Imediat după incident, aplică comprese cu apă rece (nu cu gheață) sau scufundă zona afectată în apă rece preț de cel puțin 10-20 de minute, timp în care durerea ar trebui să se amelioreze. Ai grijă ca apa să nu fie foarte rece deoarece, asemenea gheții, aceasta poate provoca daune mai mari țesutului afectat, în special în cazul arsurilor severe. 

Apoi, curăță zona cu apă și un săpun delicat pentru a preveni apariția infecțiilor. Ulterior, poți aplica de 2-3 ori pe zi un strat fin de unguent precum vaselină medicinală sau geluri și creme special concepute pe bază de aloe vera, fără parfum sau antibiotice care pot provoca reacții alergice. Nu folosi creme, loțiuni, uleiuri, unt sau albuș de ou pe arsură, cel din urmă putând duce la apariția unor infecții severe (contrar opiniilor populare). În cazul infecțiilor, acoperă pielea afectată cu un bandaj sau pansament steril neaderent și schimbă-l în fiecare zi.

Deși veziculele (bășici cu lichid) nu sunt specifice acestui tip de arsură, nu este recomandat  să încerci să le spargi deoarece acest lucru poate crește riscul apariției unor infecții sau a cicatricilor. Poți lua analgezice eliberate fără prescripție medicală pentru a ameliora durerea, umflăturile sau inflamația. Nu în ultimul rând, consumă suficiente lichide pentru a evita deshidratarea și protejează zona afectată de razele UV.

În general, durează în jur de o săptămână ca arsurile superficiale să se vindece, însă poate dura până la 3 săptămâni până la descuamarea completă a pielii. Dacă arsura nu dă niciun semn de ameliorare după 2 zile de la incident sau se agravează, apelează numaidecât la ajutorul unui cadru medical avizat. Poți apela la servicii de asistență medicală la domiciliu pentru a beneficia de flexibilitate și un grad sporit de confort.

Nu te îngrijora! Arsura de gradul 1 este forma cea mai ușoară de arsură și, de cele mai multe ori, poate fi tratată acasă, spre deosebire de arsurile severe de gradul 2 sau 3 care intră în categoria urgențelor medicale. Asemenea oricărei răni deschise, prevenirea infecțiilor este cea mai importantă sarcină!

Sursa foto: Pexels.com; Ro.pinterest.com

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate