Analize medicale

Interpretarea prescurtărilor de la analize – Informații utile pe care este bine să le cunoști

Interpretarea prescurtărilor de la analize – Informații utile pe care este bine să le cunoști

Sănătatea este un aspect extrem de important pentru orice persoană, aceasta fiind un factor decisiv în ceea ce privește trăirea unei vieți liniștite și pline de bucurii. Pentru a fi sigur că ai o stare de sănătate bună din toate punctele de vedere, este esențial să faci periodic analize. Analizele medicale sunt esențiale în procesul de prevenție și monitorizare a sănătății, fiind recomandat ca acestea să fie realizate cel puțin anual, indiferent dacă simți o schimbare sau nu în acest sens.

Un obstacol pe care multă lume îl întâmpină este reprezentat de interpretarea analizelor efectuate, buletinul conținând multe prescurtări ale termenilor medicali. De aceea, dacă îți dorești să analizezi fișa cu analize înainte de a vorbi cu un medic specialist, este esențial să cunoști câteva informații utile privind interpretarea acestora.

Citește mai departe și descoperă de ce sunt importante analizele medicale, ce fel de tipuri de analize există și cum se interpretează prescurtările acestora.

1. De ce sunt importante investigațiile prin analize?

1. De ce sunt importante investigatiile medicale prin analize

Analizele medicale reprezintă o modalitate eficientă de a depista posibile probleme a stării de sănătate la nivelul întregului organism uman. Cu ajutorul analizelor medicale se pot depista diferiți agenți patogeni sau agenți tumorali prezenți în organism, cu scopul de a confirma sau infirma o suspiciune de boală.

Important de menționat este că analizele nu trebuie făcute doar atunci când simți că ceva nu este în regulă sau în urma unui consult medical, ci este recomandat să fie efectuate periodic. Medicii recomandă realizarea unui set complet de analize cel puțin anual, introducerea acestui obicei fiind necesară pentru evitarea apariției și agravarea unor boli care să îți pună în pericol viața. Un avantaj al vremurilor actuale este reprezentat de faptul că poți opta pentru servicii de recoltare a analizelor la domiciliu, nemaifiind nevoie să te deplasezi la unități medicale. Atât timp cât alegi servicii de încredere care au în spate o echipă de specialiști, întregul proces va decurge perfect.

Astfel, investigațiile medicale prin analize joacă un rol important în menținerea stabilă a stării de sănătate și sunt o soluție la care fiecare persoană poate apela pentru a determina anumite aspecte care îi deranjează sau pur și simplu pentru a se asigura că totul este în regulă.

2. Tipuri de analize pe care este bine să le faci periodic

2. Tipuri de analize pe care este bine s╟ le faci periodic

Un lucru de care trebuie să fie conștient oricine este reprezentat de faptul că există numeroase tipuri de analize, iar multe dintre ele se efectuează la recomandarea medicului specialist ca urmare a unui control amănunțit. Dincolo de acestea, există analize care se efectuează foarte des și care apar în majoritatea buletinelor de analize și anume analizele hematologice și biochimice. Printre cele mai importante tipuri de analize de sânge se numără:

Hemograma

Hemograma sau hemoleucograma reprezintă o analiză de sânge completă care este utilizată pentru a evalua starea generală de sănătate, având ca scop identificarea unor posibile afecțiuni. Acest test de sânge este considerat ca fiind unul dintre cele mai importante și des efectuate investigații și nu este nici greu de realizat. Informațiile furnizate sunt despre celule care se găsesc în compoziția plasmei sanguine și anume globulele roșii, globulele albe și trombocitele.

Colesterol

În vremurile actuale, cauza multor probleme din organism poate fi colesterolul. Colesterolul este o substanță lipidică pe care o creează ficatul în urma metabolizării alimentelor consumate și este un factor vital pentru buna funcționare a organismului. Un nivel ridicat de colesterol poate crește riscul de miocard, infarct sau chiar AVC, fapt pentru care este indicat să se realizeze analize periodice pentru a determina valorile acestuia.

Glicemie

Verificarea valorilor glicemiei este esențială pentru a preveni apariția diabetului. Pentru a efectua acest test medical vei trece printr-o serie de analize de diagnosticare și monitorizare pentru a stabili nivelul glucozei din sânge.

Ionograma

Ionograma este un set de analize recomandat pentru a stabili nivelul de calciu, magneziu și fier și organism. Identificarea acestor parametri este esențială în evaluarea stării de sănătate, deoarece deficiențele de vitamine și minerale pot cauza diverse probleme de sănătate. Cu ajutorul acestor analize poți vedea ce carențe există în corp și cum să le repari prin administrarea tratamentului recomandat de medicul specialist.

EKG

Electrocardiograma constă într-un test medical simplu, iar cu ajutorul acesteia pot fi evidențiate diverse tulburări de ritm și conducere sau ischemie cardiacă, precum și alte modificări morfologice cardiace. Dacă întâmpini probleme cu respirația sau apar alte semne ce ar putea fi cauzate de sistemul cardiovascular, este indicat să faci un consult EKG. Acesta este recomandat să se realizeze și atunci când în familie există un istoric medical care prezintă factori de risc. În acest caz, analizele se pot realiza chiar mai amănunțit, șansele de apariție a unor probleme fiind ridicate.

Indici endocrini pentru glanda tiroidă

Un alt set de analize care este bine a fi realizat periodic este reprezentat de evaluarea stării glandei tiroide, care influențează foarte multe părți din organismul uman. Astfel, în urma analizelor pot fi interpretate valorile TSH, hormonul de stimulare tiroidiană, FT4 – tiroxina liberă, T4 – tiroxina totală, precum și anticorpii tiroidieni. Prin realizarea acestor analize, medicul poate observa dacă există probleme sau dereglări în ceea ce privește glanda tiroidă.

Antigenul specific prostatic (PSA)

Cancerul de prostată este o afecțiune des întâlnită în cazul multor pacienți, motiv pentru care efectuarea unor analize medicale pentru testarea cantității de antigen specific prostatic este o necesitate. Această boală apare în general în cazul persoanelor mai în vârstă, însă dacă există un istoric medical, fiecare membru de sex masculin din familie ar trebui să ia în considerare realizarea unor analize de rutină în acest sens.

Proteina C reactivă

Proteina C reactivă sau CRP reprezintă o analiză care ajută la diagnosticarea afecțiunilor care provoacă inflamații la nivelul organismului. Această proteină este produsă de către ficat, iar în cazul unor concentrații prea mari, este un indice al inflamațiilor sau chiar infecțiilor prezente în corpul uman.

Analize pentru funcția rinichilor

Tot mai multe persoane se confruntă cu pietre la rinichi sau alte probleme care împiedică funcționarea normală a acestora. Pentru a determina starea acestora, se efectuează teste în ceea ce privește urina care poate evidenția apariția unor afecțiuni la nivelul acestor organe.

Efectuarea periodică a analizelor și apelarea la un medic specialist atunci când apar schimbări oricât de mici în organism, sunt obiceiuri pe care orice om responsabil trebuie să le integreze în viața sa. Analizele menționate anterior sunt doar câteva din multele seturi care există, însă în multe cazuri valorile crescute sau scăzute ale acestora sunt principalele cauze ale apariției celor mai comune afecțiuni atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor.

3. Cum se interpretează corect un buletin de analize?

3. Cum se interpreteaza corect un buletin de analize

Cum mulți dintre noi nu au o pregătire medicală, deslușirea analizelor poate fi o adevărată provocare. Atunci când faci un set de analize trebuie neapărat să iei legătura cu un doctor specialist pentru interpretarea analizelor, dar pentru a reuși să îți faci o părere înainte de a ajunge la acesta, este esențial să cunoști câteva informații care să te ajute să descifrezi ceea ce se întâmplă în organism.

Principala problemă cu care se confruntă majoritatea lumii sunt prescurtările din fișa de analize. Din acest motiv, ți-am pregătit o listă cu unele dintre cele mai întâlnite prescurtări și semnificația acestora. Odată ce vei ști despre ce termen medical este vorba, îți va fi mult mai facil să determini dacă valorile pe care le ai sunt normale sau nu.

Ce înseamnă HGB? 

HGB este o prescurtare des întâlnită în analizele de sânge și est derivată din termenul hemoglobină, care reprezintă o proteină esențială întâlnită în celule roșii. Funcția hemoglobinei este aceea de a conduce oxigenul de la nivelul plămânilor în întreg organismul și de a prelua dioxidul de carbon generat de arderile metabolice, cu scopul de a fi eliminat de către plămâni.  

Ce înseamnă RBC? 

 Prescurtarea RBC provine de la celule roșii și desemnează numărul de eritrocite din sânge.

Ce înseamnă PCT?

Această prescurtare provine de la procalcitonină, care reprezintă o analiză cu ajutor căreia se pot evidenția anumite tipuri de infecții în organism.

Ce înseamnă TSH?

TSH provine de la tirotropina și reprezintă hormonul de stimulare al glandei tiroide, fiind esențial în menținerea echilibrului hormonal la nivelul întregului organism.

Ce înseamnă MCV?

Această prescurtare aparține analizei denumite hemogramă și prezintă media volumului de globule, mai exact mărimea globulelor roșii.

Ce înseamnă WBC?

Prescurtarea WBC desemnează numărul de globule albe din sânge denumite leucocite.

Ce înseamnă VSH? 

Reprezintă viteza de sedimentare a hematiilor, iar un astfel de test medical poate determina existența unei afecțiuni care provoacă inflamații în organism.

Ce înseamnă MCHC? 

MCHC reprezintă concentrația medie a hemoglobinei.

Ce înseamnă MCH?

Prescurtarea MCH face referire la media globulară a hemoglobinei

Ce înseamnă HCT?

Indicele HCT reprezintă procentul de globule roșii și este denumit hematocrit.

Ce înseamnă LYM?

În buletinul de analize, LYM este reprezentat de limfocite, care sunt celule albe din sânge și care îndeplinesc sarcini diferite, prevenind bolile și contribuind la combaterea bacteriilor și virușilor.

Ce înseamnă PDW?

Platelet Distribution Width reprezintă variația volumului de trombocite, care joacă un rol important în ceea ce privește coagularea sângelui.

Ce înseamnă MPV?

Această prescurtare desemnează volumul mediu al trombocitelor și este un indice utilizat pentru determinarea cauzelor creșterii sau scăderii volumului de trombocite din organism.

Ce înseamnă GPT? 

GPT este o enzimă care se regăsește cu precădere în ficat și rinichi, iar valoarea crescută a acesteia poate indica prezența unor probleme de sănătate.

Ce înseamnă RDW? 

Red Cell Distribution Width este un indice care măsoară variațiile de volum și dimensiuni ale eritrocitelor și este interpretat alături de ceilalți parametri care formează hemograma sangvină.

Ce înseamnă CRP?

Proteina C reactivă este produsă de ficat și este un indice al inflamațiilor și leziunilor tisulare prezente în organism. Aceasta este un reactant și crește prompt în cazul apariției unor probleme de sănătate.

Ce înseamnă VTM?

Prescurtarea VTM semnifică volumul trombocitar mediu și indică uniformitatea de mărime a trombocitelor. Prin intermediul acesteia se poate diagnostica trombocitopenia.

Ce înseamnă GGT?

Gama glutamiltransferaza este o enzimă din organismul uman implicată în procesele metabolice ale mai multor substanțe, iar valoarea crescută a acesteia poate indica diverse boli hepatice.

Ce înseamnă TGO? 

Transaminaza glutamică oxaloacetică este o enzimă întâlnită în multe țesuturi din organism, iar valorile mari ale acesteia pot indica diverse afecțiuni hepatice.

Acestea sunt doar câteva dintre prescurtările întâlnite des în buletinele de analize medicale. Cunoscând la ce termeni fac referire prescurtările utilizate, poți să îți faci mult mai ușor o idee asupra valorilor pe care le au celule din organismul tău. Desigur, pentru a ști cu exactitate că totul este în regulă, trebuie să treci neapărat pe la un medic specialist pentru ca acesta să analizeze situația îndeaproape și să pună sau nu un diagnostic.

Prin urmare, sănătatea joacă un rol important în viețile noastre și necesită toată atenția noastră, deoarece apariția unor afecțiuni va genera, odată cu trecerea timpului, diverse obstacole în activitățile pe care trebuie și îți place să le desfășori zilnic. Fă un set complet de analize ori de câte ori simți că ai nevoie și cel puțin o dată pe an pentru a te asigura că nu ai pentru ce să îți faci griji. Prevenția este cea mai bună modalitate de combatere a bolilor care pot apărea de-a lungul anilor din diverse motive.

Sursa foto: Pexels.com.

Mihai

Asistent medical generalist – Acreditat OAMGMAMR​
Comunicarea, organizarea și luarea deciziilor sub presiune le-am cultivat în practicarea acestor meseri și m-au ajutat și mă ajută în continuare în meseria mea de dispecer.
Scopul meu în echipa TruMed este de a asigura un traseu ușor pentru asistenți, rezultând într-un timp de așteptare cât mai scurt pentru pacienți.

închide

TruMed 2021 - Toate drepturile rezervate